Ηχογραφήσεις γύρω από ιστορίες πειρατών, δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών με έμπνευση από βιβλία, ενασχόληση με την ανάγνωση, ανταλλαγή απόψεων γύρω από μυθιστορήματα και συγγραφείς, συνθέτουν τη σχολική ρουτίνα του Δημοτικού Σχολείου Ακακίου. Πρόκειται για μια σχολική μονάδα όπου άνθησε ο σπόρος της φιλαναγνωσίας και στο οποίο φοιτούν, σήμερα, μικροί βιβλιοφάγοι. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπαιδευτικός του σχολείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, Χαράλαμπος Δημητρίου, η μονάδα λειτουργεί ως σχολείο – πυρήνας, υλοποιώντας πληθώρα δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Λογοτεχνικά παιχνίδια 2021».

 

Λόγω της πανδημίας, των πρωτοκόλλων, των ιχνηλατήσεων, το κλείσιμο τάξεων, έχοντας διακοπεί επισκέψεις και εκδρομές, τα παιδιά έρχονται στο σχολείο και είναι κλειδωμένα, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, μιλώντας για τον ευεργετικό χαρακτήρα των δράσεων. «Τα παιδιά διψούσαν για κάτι διαφορετικό, που θα έσπαγε τη ρουτίνα τους. Αυτός ήταν αρκετός λόγος για να είναι θετικά προδιαθετημένα με τις δράσεις», είπε και πρόσθεσε ότι ξεφώνιζαν με χαρά «ήρθαν τα βιβλία» όταν παραμονές των γιορτών των Χριστουγέννων παρέλαβαν το παραμύθι που ανέμεναν. «Περιμένουν πώς και πώς να ακούσουν τις ηχογραφήσεις που ετοιμάζομε. Βλέπουμε ματάκια να λαμπιρίζουν», είπε.

  Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Nicosia Book Fest από τα «Λογοτεχνικά παιχνίδια 2021». Πρόκειται για μια σπονδυλωτή δράση με βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και παιδιά. Περιλαμβάνει, επίσης, τον διαγωνισμό κατασκευής επιτραπέζιων/ επιδαπέδιων λογοτεχνικών παιχνιδιών, ο οποίος υλοποιείται σε συνεργασία με ο υπουργείο Παιδείας.

 

«Σε αυτή τη φάση επιλέχθηκε το Δημοτικό Σχολείο Ακακίου ως το σχολείο πυρήνας, το οποίο θα προσκαλέσει και άλλα σχολεία να αναλάβουν παρόμοιες δράσεις», είπε ο κ. Δημητρίου και διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις ιδέες τους ήταν η δημιουργία ηχογραφήσεων (podcast). Μάλιστα, είπε, έχουν κρεμάσει άφησες στα κάγκελα του σχολείου με QR code, τον οποίο μπορούν να σκανάρουν οι περαστικοί κι να ακούσουν τις εν λόγω ηχογραφήσεις

Το θεματικό επίκεντρο της δράσης είναι οι ιστορίες με πειρατές. Στις ηχογραφήσεις έλαβαν μέρος όλες οι τάξεις του σχολείου και συμμετέχουν όσα παιδιά το επιθυμούν, χωρίς κάποια διάκριση στη βάση των αναγνωστικών, υφολογικών ή άλλων δυνατοτήτων τους. «Δεν λογοκρίνουμε. Δεν διαλέγουμε». Τα podcasts ηχογραφούνται ερασιτεχνικά στον χώρο του σχολείου. «Ως ιδέα είναι απλή, όμως δίνει κίνητρο στους μαθητές», είπε και διευκρίνισε ότι κείμενα που διαβάζονται στις ηχογραφήσεις όπου παρουσιάζονται βιβλία που σχετίζονται με πειρατές, γράφονται από τους ίδιους τους μαθητές στις μεγαλύτερες τάξεις. «Αυτές οι ηχογραφήσεις θα είναι εκεί στο μέλλον και τα παιδιά θα μπορούν να ακούσουν τον εαυτό τους μετά από χρόνια». 

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος αποτελεί το εθνικό τμήμα της Κύπρου στη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ΙΒΒΥ. Ο Σύνδεσμος, μεταξύ άλλων, προτείνει τους Κύπριους υποψηφίους για τα «Λογοτεχνικά Βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν».

Επιπλέον, συντονίζει δράσεις για την προώθηση της ιδέας του καλού παιδικού και νεανικού βιβλίου. Προάγει τη συγγραφεί και διάδοση βιβλίων. Αναπτύσσει το ενδιαφέρον των ανήλικων για ποιοτικά βιβλία. Συσχετίζει τα βιβλία αυτά με μέσα επικοινωνίας και ψηφιακά μέσα. Προβάλει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μέσω του παιδικού βιβλίου. Συμβάλει για την καταπολέμηση της κυκλοφορίας ακατάλληλων αναγνωσμάτων για την ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών.

Παράλληλα, προκηρύχθηκε από τον Σύνδεσμο σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, διαγωνισμός κατασκευής επιτραπέζιων ή επιδαπέδιων λογοτεχνικών παιχνιδιών. Όπως εξήγησε, τα επιτραπέζια των μαθητών έχουν ως θέμα κάτι που σχετίζεται με τα βιβλία. «Το επιτραπέζιο μπορούσε να βασίζεται σε ένα ή περισσότερα βιβλία. Σε παραμύθια ή μυθιστορήματα. Μπορούσε να σχετίζεται με την υπόθεση, τον συγγραφέα, τον εικονογράφο, το εξώφυλλο». Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, η κατασκευή των παιχνιδιών έπαψε να αφορά μόνο το μάθημα της λογοτεχνίας, καθώς συμπεριέλαβε και το μάθημα ελληνικών, του σχεδιασμού και τεχνολογίας, των εικαστικών, της μουσικής.