Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο των σχολείων καθώς την ερχόμενη Πέμπτη είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας τους ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων.

Μία περίοδος που αναμένεται ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι αναμένεται να την αξιοποιήσουν εκτός από ξεκούραση και για προετοιμασία καθώς στις 14 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου. Το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στους τελειόφοιτους μαθητές, καθώς από την αρχή της σχολικής χρονιάς η ΟΕΛΜΕΚ θέτει θέμα ύλης, διδακτικού χρόνου, καθώς επίσης και ανάγκης για έγκαιρη ανακοίνωση των χρονοδιαγραμμάτων της χρονιάς, μέσα στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθούν τρεις εξεταστικές διαδικασίες: οι εξετάσεις του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου και οι Παγκύπριες Εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαθητές με ειδικές ανάγκες εξαιρούνται του SafePass

Πέραν όμως από το εκπαιδευτικό κομμάτι και την προετοιμασία ενόψει εξετάσεων, σημαντικό ρόλο παίζει και το υγειονομικό καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με έντονη ανησυχία για το πώς προχωρά η πανδημία, συγκλίνουν στη θέση για ανάγκη όπως τα σχολεία παραμείνουν ανοικτά και ασφαλή. Κι αυτό διότι, ο διδακτικός χρόνος για άλλη μία σχολική χρονιά κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς πολλά παιδιά λόγω κορωνοϊού για αρκετό χρονικό διάστημα είναι μέσα-έξω στα σχολεία. 

Πάντως, από πλευράς του ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι οι αριθμοί κρουσμάτων στα σχολεία είναι περιορισμένοι. Σε δηλώσεις του στην Πάφο στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου οικήματος της Φιλαρμονικής του Δήμου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «κατά επανάληψη έχουμε δημοσιεύσει αριθμούς. Τη στιγμή που μπορεί να έχουμε 600- 700 κρούσματα στην κοινότητα, μέσα στα σχολεία είναι μερικές δεκάδες», επισημαίνοντας ότι στα 690 συν, περιστατικά, από τους ελέγχους στα σχολεία εντοπίζονται λιγότερα από 20.  

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, το θέμα δεν είναι πού εντοπίζονται, αλλά ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός περιστατικών, «άρα θα πρέπει να συνεχίσουμε ευλαβικά να τηρούμε τα μέτρα». Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, ότι στα σχολεία υπάρχει έλεγχος για το SafePass και έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και των παιδιών, σημειώνοντας πως  παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ήδη στη Μέση Εκπαίδευση γίνεται επιμόρφωση από ειδικούς σε σχολεία για να ενθαρρυνθούν τα παιδιά. 

Εξάλλου, αύριο η ΠΣΕΜ πραγματοποιεί την κινητοποίησή της με πορεία προς το Προεδρικό, αξιώνοντας αναστολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο.