Αυξημένο αριθμό καταγγελιών για διάδοση ψευδών ειδήσεων με στόχο την παραπληροφόρηση, δέχεται το τελευταίο διάστημα το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου-CYberSafety (https://www.cybersafety.cy), το οποίο συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο προσφέρουν όγκο πληροφοριών, ωστόσο οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αντιμετωπίζουν με κριτική τις όποιες πληροφορίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αυτές να είναι ψεύτικες, τροποποιημένες, ελλιπείς ή παραπλανητικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Παράλληλα το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης για τις σχετικές προκλήσεις και κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό, συστήνει σε όλους πριν να υιοθετήσουν ή να αναπαράγουν μια πληροφορία, να επαληθεύσουν τη γνησιότητα και την εγκυρότητά της. Μεταξύ άλλων, προτρέπει τους πολίτες:

Να ελέγχουν από πού προέρχονται οι πληροφορίες και αν προκύπτουν από κάποια αξιόπιστη και έγκυρη πηγή.  

Να αξιοποιούν αξιόπιστες και έγκυρες πηγές πληροφόρησης (επιστημονικές μελέτες, ιστοσελίδες υπουργείων, ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και φορέων).

Να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που εντοπίζουν με έγκυρες διαδικτυακές ή έντυπες πηγές πληροφοριών, ώστε να επιβεβαιώνουν την ορθότητά τους.

Να δημοσιεύουν αληθείς πληροφορίες, να αναφέρουν τις πηγές τους και να εκφράζουν τη γνώμη τους με σεβασμό.

Να μην αναδημοσιεύουν παραπλανητικό ή ακατάλληλο περιεχόμενο.

Να θυμούνται ότι οι απόψεις και τα συναισθήματα κάποιου δεν αποτελούν γεγονός.