Η Ισπανία δεν είναι αμάθητη τα τελευταία χρόνια από πολιτικές κρίσεις. Έχουν γίνει πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, αρκετές εναλλαγές στην εξουσία και μπόλικες ανακατατάξεις στις ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων.

Η τελευταία κρίση προκλήθηκε όταν δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για το εάν η Μπεγκόνια Γκόμεθ, σύζυγος του πρωθυπουργού, Πέδρο Γκόμεθ, διέπραξε το αδίκημα της διαφθοράς. Η καταγγελία προέκυψε από μια ιδιωτική οργάνωση, την Manos Limpias (Καθαρά Χέρια) που έχει στενές σχέσεις με την ακροδεξιά. Ο Πέδρο Σάντσεθ έσπευσε να υπερασπιστεί τη σύζυγό του και να δηλώσει πως θα απέχει από τα καθήκοντά του για κάποιο διάστημα, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Και μέχρι εδώ καλά. Κάποιος θα μπορούσε να πει μπράβο στην ισπανική δικαιοσύνη που δεν φοβήθηκε να στριμώξει τον πρωθυπουργό και την σύζυγό του και ζήτησε εξηγήσεις. Το πρόβλημα, όμως είναι πως οι καταγγελίες της Manos Limpias στηρίχθηκαν σε ψεύτικα δημοσιεύματα. Κάτι που έφερε παρέμβαση της εισαγγελίας, που ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση.

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι η στάση της ίδιας της Manos Limpias. Η οργάνωση αντί να ψελλίσει έστω και ένα συγγνώμη, έριξε την ευθύνη στα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν τα σχετικά ψεύτικα ρεπορτάζ και ισχυρίστηκε πως εναπόκειται στις δικαστικές αρχές να εξετάσουν αν οι κατηγορίες είναι αληθινές ή όχι.

Εδώ και πολύ καιρό, οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των fake news αυξάνονται δραματικά. Στην εποχή μας η διάδοση παραποιημένων ή ψεύτικων ειδήσεων είναι κάτι συνηθισμένο. Η διασπορά τους ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά μετά την έλευση του διαδικτύου, όμως μετά την εμφάνιση και τη δημοφιλία των κοινωνικών δικτύων, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί. Η δε ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης εκτόξευσε τη δημιουργία και τη διασπορά όχι μόνο ψεύτικων ειδήσεων αλλά deep fake news, που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσουν από τις αληθινές.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια άλλη πτυχή που αξίζει να της δοθεί σημασία. Είναι σαφές πως ο έμμεσος στόχος των καταγγελιών της Manos Limpias δεν ήταν η Μπεγκόνια Γκόμεθ, αλλά ο Πέδρο Σάντεθ. Ήταν ένας εύκολος τρόπος να πληγεί ο Ισπανός πρωθυπουργός μέσω της συζύγου του. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις σύζυγοι πολιτικών να γίνονται σάκος του μποξ, χωρίς να φταίνε σε τίποτε. Κλασσική περίπτωση σεξιστικής επίθεσης.

Και κάπως έτσι μια χώρα μπορεί να βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη στο μάτι του κυκλώνα. Κάτι που είναι εύκολο να συμβεί όταν το κλίμα είναι τόσο πολωμένο, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία.