Ξανά σε δημόσια διαβούλευση η φαρμακευτική κάνναβη. Μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι οι Κανονισμοί που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2019, και διέπουν την παραγωγή της, δεν είναι συμβατοί με την Ενιαία Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά φάρμακα, κρίθηκε απαραίτητη η ετοιμασία νέου σχεδίου Κανονισμών, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει προ μερικών ημερών. Το αναθεωρημένο κείμενο τέθηκε επίσημα στη διάθεση των αρμοδίων φορέων για σχόλια και επισημάνσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολλοί οι μνηστήρες για την φαρμακευτική κάνναβη

Σύμφωνα με την ενημέρωση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας προς όλους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν τα σχόλιά τους μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, «ο Γενικός Εισαγγελέας έχει υποδείξει ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να αντανακλά με σαφήνεια στις σχετικές διατάξεις της Ενιαίας Σύμβασης» και επισημαίνει πως με τους υφιστάμενους Κανονισμούς «παρατηρείται διάχυτα απόκλιση». Ως εκ τούτου, προστίθεται, «κρίθηκε για νομοτεχνικούς λόγους και για λόγους ασφάλειας δικαίου ότι οι Κανονισμοί έπρεπε να τύχουν εκ νέου σύνταξης και οι υφιστάμενοι Κανονισμοί να καταργηθούν και αντικατασταθούν». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φάκελος-Κάνναβη: Νομικές πτυχές στο κυπριακό γίγνεσθαι

Επί της ουσίας, στο αναθεωρημένο σχέδιο Κανονισμών, περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες, σύμφωνα με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, προνοούν μεταξύ άλλων ότι «οι αδειούχοι παραγωγοί φαρμακευτικής κάνναβης έχουν μόνο το δικαίωμα της καλλιέργειας και παράδοσης της συγκομιδής στην αρμόδια Αρχή και όλες οι δραστηριότητες που αφορούν στην παραλαβή από τους αδειούχους παραγωγούς, την εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία της κάνναβης μεταφέρονται στην αρμόδια Αρχή, δηλαδή στον υπουργό Υγείας. 

Ταυτόχρονα, και μέσω του νέου σχεδίου Κανονισμών, «ορισμένες αρμοδιότητες όπως η φαρμακοεπαγρύπνηση (δηλαδή η παρακολούθηση της χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης και η καταγραφή πιθανών παρενεργειών) μεταφέρονται από τους αδειούχους παραγωγούς στον υπουργό/υπουργείο Υγείας το οποίο επίσης πρέπει να τηρεί μέτρα ασφαλείας φύλαξης για την κάνναβη που περιέρχεται στην κατοχή του καθώς και ορισμένα αρχεία που αφορούν γενικά στην εισαγωγή, εξαγωγή, κατοχή και φύλαξη της κάνναβης τα οποία θα υπόκεινται σε επιθεώρηση». 

Επιπρόσθετα, «έχουν διαφοροποιηθεί οι διαδικασίες εισαγωγής και εξαγωγής κάνναβης ώστε την πρωτοβουλία για αυτές τις δραστηριότητες να την έχουν οι αδειούχοι παραγωγοί οι οποίοι είναι σε ευνοϊκότερη θέση από το κράτος να έχουν γνώση της τοπικής και ιδιαίτερα της διεθνούς αγοράς». 

Όπως προνοεί ωστόσο το σχέδιο Κανονισμών, «οι σχετικές άδειες εκδίδονται στο όνομα της αρμόδιας Αρχής η οποία αναλαμβάνει την παράδοση της εισαγόμενης κάνναβης στους αδειούχους παραγωγούς και την παραλαβή για σκοπούς εξαγωγής». 

Το αναθεωρημένο κείμενο, όπως εξηγούν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, «ακολουθεί γενικά τη δομή των υφιστάμενων Κανονισμών» και «οι διατάξεις που δεν επηρεάστηκαν από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα διατηρούνται, όπως διατηρούνται και οι διατάξεις που αφορούν στη σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής». 

Τα σχόλια και οι επισημάνσεις όλων των εμπλεκομένων, αρμοδίων φορέων που έχουν ενημερωθεί σχετικά, πρέπει να κατατεθούν στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2021. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των σχετικών αποφάσεων αλλά και της νομοθεσίας που βρίσκεται σε ισχύ, στην Κύπρο παραχωρούνται άδειες παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης σε τρεις παραγωγούς οι οποίοι, όπως περιγράφεται και στο σχέδιο Κανονισμών, έχουν το δικαίωμα να: 

– Καλλιεργούν, παράγουν και κατέχουν φαρμακευτική κάνναβη, προετοιμάζουν, επεξεργάζονται, κατεργάζονται και παραδίδουν στην αρμόδια Αρχή φαρμακευτική κάνναβη όπως επίσης και «καταστρέφουν» φαρμακευτική κάνναβη για σκοπούς διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας αναφορικά με την ιατρική της χρήση ή την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή για παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. 

Είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένοι, όπως προνοείται στο σχέδιο Κανονισμών, να παραδίδουν στην αρμόδια Αρχή, το υπουργείο Υγείας δηλαδή, «το σύνολο της συγκομιδής κάνναβης το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από του τέλους της συγκομιδής», αφού πρώτα προβούν σε ανάλυση της ποιότητας σε ανεξάρτητο εργαστήριο». 

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, όπως προβλέπεται στο σχέδιο Κανονισμών, έχει την ευθύνη να ασκεί έλεγχο σε ό,τι αφορά: 

– Την καλλιέργεια επαρκών ποσοτήτων φαρμακευτικής κάνναβης για σκοπούς διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας αναφορικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης ή την προετοιμασία γαληνικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία για ιατρική χρήση ή την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων

Και έχει το δικαίωμα να «προβεί στην εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών στη Δημοκρατία στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αδειοδοτημένος παραγωγός αδυνατεί να καλύψει τις εν λόγω ανάγκες λόγω προβλημάτων στην παραγωγή του». 

Επιπρόσθετα, μπορεί να «προβαίνει στην εισαγωγή ξηρής κάνναβης, σπόρων και φυτών κάνναβης τα οποία προμηθεύει στους αδειούχους παραγωγούς με σκοπό την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης». 

Υποχρεούται όμως να «αγοράζει το σύνολο της συγκομιδής φαρμακευτικής κάνναβης από τους αδειούχους παραγωγούς και να λαμβάνει την ολική κατοχή αυτής το ταχύτερο δυνατό και όχι αργότερα των τεσσάρων μηνών από το τέλος της συγκομιδής», με την προϋπόθεση ότι «προβαίνει σε εκ των προτέρων καθορισμό των ποσοτήτων που θα αγοράζονται», αλλά και στον καθορισμό της τιμής στην οποία θα αγοράζει. 

Παραμένουν ως έχουν οι δύο Επιτροπές

Η σύσταση και λειτουργία των δύο αρμοδίων Επιτροπών, δηλαδή της Συμβουλευτικής και της Συντονιστικής Επιτροπής, δεν επηρεάζεται από την αναθεώρηση του κειμένου Κανονισμών. Συγκεκριμένα, και όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία διορίζεται από τον υπουργό, απαρτίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Λογιστή, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, τον διευθυντή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τον διευθυντή του Κρατικού Χημείου, του Τμήματος Γεωργίας, τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, τον πρόεδρο της ΑΑΕΚ, ένα φαρμακοποιό, ένα γιατρό και ένα πρόσωπο που είναι μέλος της ΟΣΑΚ». 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή «παρέχει συμβουλευτική γνωμοδότηση προς την αρμόδια Αρχή αναφορικά με την καλλιέργεια, παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή, προμήθεια και συνταγογράφηση της κάνναβης, την ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, την ενημέρωση και εκπαίδευση των φαρμακοποιών και την επιβολή ειδικών υποχρεώσεων στους γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες». 

Η Συντονιστική Επιτροπή διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και ασχολείται με την παραχώρηση των αδειών παραγωγής. 

Τήρηση αρχείου παρενεργειών και εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας

Σε ό,τι αφορά τον τομέα φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με το σχέδιο Κανονισμών, το υπουργείο Υγείας έχει την υποχρέωση να «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ασθενείς, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και άλλοι επαγγελματίες Υγείας να αναφέρουν όλες τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) που σχετίζονται με τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης» και να «διευκολύνει την αναφορά από ασθενείς μέσω της παροχής εναλλακτικών τρόπων αναφοράς επιπρόσθετα από εκείνες του διαδικτύου». 

Έχει επίσης την υποχρέωση να «λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλέγει επακριβή και επαληθεύσιμα δεδομένα για την επιστημονική αξιολόγηση των αναφορών πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών» και να «παρέχει έγκαιρα στο κοινό σημαντικές πληροφορίες για θέματα ανεπιθύμητων ενεργειών σε ό,τι αφορά τη χρήση της κάνναβης με τη δημοσίευσή τους στη διαδικτυακή πύλη και στα ΜΜΕ».