Ποινή με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού στον 36χρονο κατηγορούμενο για την περιβόητη υπόθεση μεγάλης καλλιέργειας φυτών βιομηχανικής κάνναβης στο χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού. Η υπόθεση χρονολογείται από το 2018 και πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να καταχωρηθεί στο Δικαστήριο και να ξεκινήσει η διαδικασία. Μάλιστα στην απόφαση του, το Κακουργιοδικείο σημειώνει πως έλαβε σοβαρά υπόψη ότι καλείτο να επιβάλει ποινή μετά από τέσσερα χρόνια από τη διάπραξη των αδικημάτων.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 36χρονο, μετά από παραδοχή, συντρέχουσες ποινές, με μεγαλύτερη αυτή των 18 μηνών. Ωστόσο τις ανέστειλε για περίοδο τριών ετών. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε ποινή 9 μηνών στην κατηγορία της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β’ και ποινή 18 μηνών στην κατηγορία, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών Νόμο. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην απόφαση Απολλο Βινσι V Δημοκρατίας, την οποία επικαλέστηκε και ο συνήγορος του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο 36χρονος καλλιέργησε δέκα φυτά κάνναβης και είχε στην κατοχή του περίπου 99 κιλά φυτά κάνναβης, από τα οποία, όμως, δεν είχε εξαχθεί ρητίνη. Αν και ήταν αδειούχος να καλλιεργεί και να παράγει βιοχημική κάνναβη από το 2016, εντούτοις πειραματίστηκε, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, χρησιμοποιώντας τεχνικές και λιπάσματα με εσφαλμένες μεθόδους τα οποία αύξησαν τα ποσοστά τετραϋδροκανναβινόλης (THC). Συγκεκριμένα στα 10 φυτά εντοπίστηκε αυξημένη δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη, η οποία κυμαινόταν από 0,25% μέχρι 8,84% πράγμα το οποίο καταδείκνυε ότι δεν επρόκειτο για βιομηχανική κάνναβη, της οποίας το νόμιμο όριο είναι 0,2%. Εύρημα, μάλιστα, του Δικαστηρίου ήταν ότι πειραματίστηκε με μια μεγάλη ποσότητα και φυτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφήνουν ασθενείς χωρίς ιατρική κάνναβη

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 36χρονου, Γιάννης Πολυχρόνης, κατά τον μετριασμό της ποινής αναφέρθηκε στις ιδιάζουσες συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε τα εν λόγω αδικήματα για σκοπούς πειραματισμού ως κάτοχος άδειας καλλιέργειας, αποθήκευσης και εμπορίας βιομηχανικής κάνναβης, παραπέμποντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Απολλο Βινσι V Δημοκρατίας. Σημείωσε ακόμη ότι ο πελάτης του κατείχε σχετική άδεια και διατηρούσε άψογη συνεργασία με την αρμόδια αρχή του υπουργείου Γεωργίας.

Να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε και άλλες κατηγορίες που αφορούσαν κατοχή με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα, οι οποίες διεκόπησαν. Ανάμεσα στους ελαφρυντικούς παράγοντες λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο, οι προσωπικές του περιστάσεις, καθώς και τα τεσσεράμισι χρόνια που πέρασαν από την διάπραξη των αδικημάτων.