Δεν άφησε αμέτοχη την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα τις διωκτικές Αρχές του κράτους μας, η προσπάθεια για εξάρθρωση κυκλώματος απάτης με διεθνή δράση και τζίρο €645 εκατ.

Αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στην οποία συμμετείχαν 400 μέλη διωκτικών Αρχών από 11 χώρες και υποστηρίχθηκε από την Europol και την Eurojust, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν εννέα πρόσωπα και να δεσμευτούν μεγάλα χρηματικά ποσά που εξασφαλίστηκαν παρανόμως στο πλαίσιο μιας χρηματικής απάτης με «πυραμίδα» επενδυτών (σχήμα «Πόντζι»), για υποτιθέμενη παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.

Το κύκλωμα άφησε ίχνη και στην Κύπρο. Έγκυρες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά από αίτημα συνδρομής άλλων χωρών και έρευνας που διενεργήθηκε από την Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), εντοπίστηκαν στο νησί μας λογαριασμοί με χρηματικά ποσά, τα οποία ήταν προϊόν παράνομων ενεργειών στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής απάτης.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ΜΟΚΑΣ δέσμευσε συνολικό ποσό €4 εκατ. Αρκεί να σημειώσουμε ότι την περασμένη Πέμπτη η διεθνής επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευτούν ή να παγοποιηθούν σε διάφορες χώρες τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία: €4.7 εκατ. σε τραπεζικές καταθέσεις, €1.515.000 σε κρυπτονομίσματα, €106.000 σε μετρητά και €2.6 εκατ. σε ακίνητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική ζημιά των επενδυτών από εικονικές επενδύσεις σε πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, ανέρχεται στα €645 εκατ., ωστόσο, δεν αποκλείουν οι απάτες που έγιναν και δεν καταγγέλθηκαν στις διωκτικές Αρχές, να αντιστοιχούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσό.

Οι περισσότεροι εξαπατηθέντες από τους συνολικά 550.000 συμμετέχοντες στην «επένδυση» είναι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι εγγράφονταν ως διαδικτυακοί επενδυτές, χρησιμοποιώντας τραπεζικές μεταφορές ή κρυπτονομίσματα για τις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Europol, οι ύποπτοι από τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Λετονία, την Μάλτα, την Πολωνία, την Ιορδανία τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, από τις αρχές του 2020 χρησιμοποίησαν διαφημίσεις σε κοινωνικά δίκτυα για να προσελκύσουν θύματα στις ιστοσελίδες τους. Αυτές οι πλατφόρμες υποτίθεται πως πρόσφεραν ελπιδοφόρες ευκαιρίες επενδυτικής χρηματοδότησης στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη διανομή φυτών κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Με μίνιμουμ επένδυση των 50 ευρώ, οι διοργανωτές του κυκλώματος υπόσχονταν στα υποψήφια θύματα ότι θα έρχονταν σε επαφή με παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης. Με την αγορά ενός φυτού κάνναβης οι πλατφόρμες έδιναν τη διαβεβαίωση στους χρηματοδότες ότι σύντομα θα λάμβαναν υψηλά κέρδη από την πώληση μαριχουάνας σε νόμιμους/αδειοδοτημένους εμπόρους. Κι ενώ η «εταιρεία» εγγυόταν απόδοση στο 100% της επένδυσης, δεν αποκάλυπτε πώς θα γινόταν αυτό.

Αρχικά, περισσότεροι από 500.000 επενδυτές λάμβαναν την απόδοση των επενδύσεων. Τον Ιούλιο του 2022, όμως, η εγκληματική ομάδα απότομα αφαίρεσε τα προφίλ των εταιρειών από τα κοινωνικά δίκτυα και δεν επέτρεπε στους χρήστες να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους, «μπλοκάροντας» έτσι τις αναλήψεις μετρητών.

Μετά τις καταγγελίες από εξαπατημένους επενδυτές σε όλη την Ευρώπη, η Europol οργάνωσε μια συντονισμένες έρευνες. Ένας από τους κύριους στόχους υψηλής αξίας σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εξιχνίασης, εντοπίστηκε σε μια κατοικία στη Δομινικανή Δημοκρατία. Πρόκειται για Ρώσο υπήκοο, σε βάρος του οποίου εκτελέστηκε ένταλμα έρευνας από ομάδα στελεχών της ισπανικής Αστυνομίας και εμπειρογνώμονα της Europol.

Σύμφωνα με επίσημο σημείωμα της, η Europol υποστήριξε αυτήν τη μαζική διασυνοριακή έρευνα από την αρχή, αναλαμβάνοντας τον ηγετικό ρόλο στον λειτουργικό συντονισμό και παρέχοντας εξατομικευμένη αναλυτική υποστήριξη.