Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε σε ό,τι αφορά το υπό διερεύνηση σκάνδαλο μεταβίβασης τουρκοκυπριακής περιουσίας στα Πυργά σε Ελληνοκύπριους με δόλια μέσα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φ», την περασμένη Τετάρτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε διάταγμα δέσμευσης των έξι τεμαχίων γης, τα οποία ανήκαν σε αποβιώσαντα Τουρκοκύπριο και βρέθηκαν στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων.

Πριν από μέρες, οι εξεταστές της Αστυνομίας που χειρίζονται την υπόθεση, είχαν αποταθεί στη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης προκειμένου η παρανόμως μεταβιβασθείσα γη να δεσμευτεί. Ακολούθησαν οι ανάλογες ενέργειες από τη ΜΟΚΑΣ που μέσω της Νομικής Υπηρεσίας υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στο Δικαστήριο, το οποίο και εγκρίθηκε. Πρόκειται για έξι συνολικά τεμάχια γης.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στο επίκεντρο είχε εγγραφεί στο όνομα προσώπων και –μάλιστα- είχαν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας. Το διάταγμα δέσμευσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε ό,τι αφορά το ανακριτικό έργο που διεξάγεται από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λάρνακας.

Η υπόθεση, την οποία απεκάλυψε ο «Φ» στις αρχές του περασμένου μήνα (8/3) περιβάλλεται από πρωτοφανείς συνθήκες. Η Αστυνομία, αυτή τη στιγμή, εξετάζει υπόθεση εγγραφής γης με ψευδή στοιχεία και μεταβίβασή της χωρίς συγκατάθεση του κηδεμόνα, που στην προκειμένη είναι η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Ωστόσο, περιβάλλεται από ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς με βάση όλες τις ενδείξεις, ομάδα προσώπων ελληνοκυπριακής καταγωγής φέρεται να πλαστογράφησε έγγραφα για να οικειοποιηθεί τη δεσμευμένη, πλέον, περιουσία.

Στις έρευνες επιχειρείται να πέσει φως σε ό,τι αφορά τον βαθμό ενδεχόμενης εμπλοκής λειτουργών του Κτηματολογίου Λάρνακας. Οι ίδιες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι διερευνάται και ο ρόλος πρώην δικηγόρου, η οποία έχει διαγραφεί από το μητρώο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα φέρονται να τελέστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Η υπόθεση άρχισε να παίρνει διαστάσεις όταν κάποιο από τα ενεχόμενα άτομα, επιχείρησε να εξασφαλίσει βεβαίωση από την κοινότητα. Σε εκείνο το σημείο και όταν διαπιστώθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την υπόθεση και άρχισε να διερευνάται υπηρεσιακά τι ακριβώς είχε γίνει, ο φάκελος, που τύγχανε χειρισμού από δυο λειτουργούς του Κτηματολογίου Λάρνακας, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας.

Από το Κτηματολόγιο Λάρνακας φαίνεται να ανοίχθηκε φάκελος για κληρονομιά γης τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την καταγγελία, η ομάδα προσώπων στην προσπάθεια της να οικειοποιηθεί τη γη, φέρεται να παρουσίασε επιστολή ότι ο Κηδεμόνας, που στην προκειμένη είναι η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του υπουργείου Εσωτερικών, έδωσε συγκατάθεση. Επίσης, φέρεται να έχει παρουσιαστεί διαθήκη με εκτελέστρια πρώην δικηγόρο.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε όταν άτομο αποτάθηκε στην κοινοτική Αρχή των Πυργών για εξασφάλιση βεβαίωσης πληρωμής τελών. Η κοινοτική Αρχή με τη σειρά της, ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία, αποτάθηκε στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του υπουργείου Εσωτερικών κι έτσι αποκαλύφθηκε ότι η τελευταία δεν είχε δώσει ποτέ έγκριση για τη διαδικασία κληρονομιάς που δρομολογήθηκε. Ακολούθησε καταγγελία στην Αστυνομία από τον κηδεμόνα στις αρχές Μαρτίου.

Οι δυο λειτουργοί του Κτηματολογίου Λάρνακας, που χειρίστηκαν τον απολεσθέντα φάκελο, μετά από διοικητική έρευνα, έχουν μετακινηθεί σε άλλα πόστα μέχρι να ολοκληρωθούν οι αστυνομικές εξετάσεις.