Δεν φαίνεται να πείθουν τα όσα ισχυρίζονται οι δύο ύποπτοι Ρώσοι σε σχέση με τα όσα διερευνώνται για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στη Λεμεσό. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο οι δύο ύποπτοι συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες.

Η όλη επιχείρηση ξεπλύματος ήταν γνωστή σε επιχειρηματικούς κύκλους και επί καθημερινής βάσης, γινόντουσαν δεκάδες μεταφορές μετρητών. Μέσω ομάδας στο telegram, με κωδικούς ανά φάκελο, βαν αυτοκίνητο και φρουρό ασφάλειας, το όλο καλοστημένο κύκλωμα ξεπλύματος δρούσε κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, για δύο περίπου χρόνια.

Ενώπιον του Δικαστηρίου Λεμεσού οδηγήθηκε μόνο ο 34χρονος καθώς ο 41χρονος παραμένει για νοσηλεία φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική. Το Δικαστήριο το οποίο ενέκρινε το αίτημα των ανακριτών του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού, διέταξε την περαιτέρω κράτησή τους για άλλες πέντε ημέρες. Ο δικηγόρος των υπόπτων, Νίκος Καλλής, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα ενώ αναγνώσθηκε και ο όρκος την κράτησης από τον εξεταστή της υπόθεσης.

Από τη μια, ο 41χρονος Ρώσος επιχειρηματίας επιμένει ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία απέκτησε από τα εστιατόρια και τα κρυπτονομίσματά του ,ενώ ο 34χρονος φίλος και υπάλληλός του, ανακρινόμενος εκ νέου, άλλαξε τους αρχικούς ισχυρισμούς του, αναφέροντας ότι λειτουργούσε ως μεσάζοντας, λαμβάνοντας προμήθεια και όχι μισθό. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος παρέδινε τους φακέλους σε άτομα που κατάγονται από Ρωσία ή Ουκρανία, σε σημεία στο κέντρο της πόλης, σε μπαρ που ανήκει στον 41χρονο, σε χώρο στάθμευσης ξενοδοχείου στην τουριστική περιοχή Γερμοσόγειας και σε χώρο στάθμευσης υπεραγοράς. Είπε ακόμη ότι οι φάκελοι ήταν πάντα σφραγισμένοι και ουδέποτε τους άνοιγε.

Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η ΜΟΚΑΣ σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί η πηγή των χρημάτων και κατά πόσο, το πόσο των €860.0000 που εντοπίστηκαν στην κατοχή των δύο υπόπτων, αποκτήθηκε από παράνομες δραστηρίοτητες.

Σε κατάθεσή της η σύζυγος του 41χρονου ανέφερε ότι αυτός διατηρεί γραφείο στην γκαλερί και εργαζόταν καθημερινά εκεί, αφού διεκπεραιώνει τις δικές του δουλειές. Είπε ακόμη ότι γνώριζε για τα δύο χρηματοκιβώτια, ωστόσο, δεν είχε πρόσβαση, λέγοντας ότι τα διαχειρίζεται αποκλειστικά ο σύζυγός της. Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι ο 41χρονος φύλαγε χρήματα για να δώσει προκαταβολή για αγορά κατοικίας ενώ για τις μεταφορές των χρημάτων, δήλωσε άγνοια. Σε σχέση με τον 34χρονο ύποπτο ανέφερε ότι είναι οικογενειακός τους φίλος, ωστόσο, δεν γνώριζε ότι εργαζόταν για το σύζυγό της.

Φρουρός ασφαλείας για μεταφορά ακριβών έργων τέχνης

Η σύζυγός του 41χρονου ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι η ίδια προσέλαβε φρουρό ασφάλειάς ο οποίος οδηγούσε βαν όχημα όταν ανακόπηκε την περασμένη βδομάδα ο 34χρονος ύποπτος. Υποστήριξε ότι τον εργοδότησε αυτή, για να μεταφέρει έργα τέχνης τα οποία χρειάζονταν ασφάλεια αφού είναι ακριβά.

Κατάθεση λήφθηκε και από τον Κύπριο επιχειρηματία και συνέταιρο του 41χρονου, ο οποίος δήλωσε ότι το 51% της εταιρείας του που διαχειρίζεται τα εστιατόρια, ανήκει σε εταιρεία του 41χρονου και της συζύγου του. Από κοινού διαχειρίζονται άλλα τρία εστιατόρια που ανήκουν σε άλλη εταιρεία και λαμβάνουν το 50% των κερδών. Το εν λόγω πρόσωπο προσκόμισε αποδείξεις εισπράξεων κάποιων εστιατορίων που διαχειρίζονται συνεταιρικά με τον 41χρονο, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει κλείσει η οικονομική χρονιά του 2023 και στον παρόν στάδιο δεν μπορεί να προσκομίσει τις ακριβείς εισπράξεις. Είπε ακόμη ότι λάμβανε μετρητά από τον 41χρονο τα οποία προέρχονται από εισπράξεις των καταστημάτων και λάβανε από αυτόν την αντίστοιχή αξία σε κρυπτονομίσματα.

Σε συμπληρωματική κατάθεσή του, ο 41χρονος επέμεινε στους ίδιους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είχε δώσει αυτός τους φακέλους στον 34χρονο και ότι αφορούσαν πληρωμές για μισθούς υπαλλήλων των εστιατορίων που διαχειρίζονται με τον συνέταιρό του. Είπε ότι πρόκειται για πληρωμές για εξοπλισμό νέων εστιατορίων καθώς και πληρωμές υπαλλήλων όπως και σε πρόσωπα από τα οποία θα αγόραζε εστιατόρια. Σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα που ισχυρίστηκε ότι κατέχει, ανέφερε ότι τα περισσότερα τα απέκτησε όταν ρευστοποίησε τις επιχειρήσεις που είχε στη Ρωσία για να μετοικήσει στην Κύπρο.

Για την υπόθεση υπολείπεται ανακριτικό έργο όπως η λήψη άλλων 27 καταθέσεων και η διενέργεια τεσσάρων ερευνών. Επίσης, αναμένονταν τα αποτελέσματα από τα διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων, οι εξετάσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες και οικονομικές έρευνες σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες.