Την κατασκευή και λειτουργία γραμμικού πάρκου εντός των εγγεγραμμένων ορίων της κοίτης του ποταμού «Ξεροπόταμου» προγραμματίζει ο Δήμος Πέγειας. Το όλο έργο ύψους €500.000 εκτιμάται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής γνωμοδότησης. Το προτεινόμενο έργο έχει ως στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και παροχή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιοίκων και ταυτόχρονα τον εξωραϊσμό της περιοχής. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου ο πληθυσμός του δήμου και των γύρω περιοχών αυξάνεται ραγδαία, η προτεινόμενη ανάπτυξη αναμένεται να δέχεται σε ημερήσια βάση, κατά το μήνα Αύγουστο, περί των 100 επισκεπτών, σύμφωνα με το Δήμο Πέγειας. 

Χωροθετείται σε κρατική γη, σε ζώνη προστασίας Ζ3, εντός των εγγεγραμμένων ορίων της κοίτης του ποταμού «Ξεροπόταμου» για την οποία υπεύθυνο είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ). Συγκεκριμένα, η εν λόγω ανάπτυξη εκτείνεται από την περιοχή αμέσως ανάντη της γέφυρας της Λεωφόρου Αγίου Γεωργίου μέχρι την περιοχή αμέσως ανάντη του «εξακάμαρου» γεφυριού. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο πολεοδομικής αδειοδότησης του έργου, έχει εκπονηθεί υδρολογική και υδραυλική μελέτη με σκοπό την εκτίμηση του κινδύνου πλημμύρας της προτεινόμενης ανάπτυξης.

Βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων του προτεινόμενου γραμμικού πάρκου, αυτό έχει συνολική έκταση 15.310τ.μ., όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται χώρος παιχνιδιών, κέντρο τοξοβολίας, skate park, γεωλογικό πάρκο, χώροι σταθμεύσεις καθώς και χώροι πρασίνου. 

H προτεινόμενη ανάπτυξη εφάπτεται στα βορειανατολικά με τη Λεωφόρο Αγίου Γεωργίου (δρόμος Πάφου – Πέγειας) στο ύψος της εισόδου στον Δήμο Πέγειας. Βάσει και των αρχιτεκτονικών σχεδίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο του γραμμικού πάρκου από τρία σημεία: α) Οδικώς μέσω της λεωφόρου Αγίου Γεωργίου όπου θα διαμορφωθούν 43 χώροι στάθμευσης. β) Οδικώς μέσω της οδού όπου θα διαμορφωθούν 12 χώροι στάθμευσης. γ) Στο βόρειο τμήμα της περιοχής ανάπτυξης, θα διαμορφωθεί πρόσβαση κάτω από τις υφιστάμενες καμάρες («εξακάμαρο» γεφύρι) μέσω γέφυρας που θα διέρχεται πάνω από τον ποταμό για τη διακίνηση των επισκεπτών από τα ανάντη προς το γραμμικό πάρκο. 

 

 

Στην άμεση περιοχή τροχοδρομείται από τον Δήμο Πέγειας παραλιακός πεζόδρομος ο οποίος θα έχει αφετηρία από σημείο αμέσως κατάντη της Λεωφόρου Αγίου Γεωργίου, 20μ. νότια της υπό μελέτη ανάπτυξης και θα τερματίζει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου με συνολικό μήκος διαδρομής περίπου 13χλμ. 

Οι εγκαταστάσεις ως επί των πλείστων εκτείνονται μέχρι και του εξωτερικού ορίου της εγγεγραμμένης κοίτης του ποταμού Ξεροπόταμου. Επομένως, απαιτείται η κατασκευή/ διαμόρφωση αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία των πρανών και της κοίτης του ποταμού. 1) Κατά μήκος των πρανών, όπως διαμορφώνονται στην περιοχή μελέτης, θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια με πέτρες (gabion walls), πέτρες οι οποίες θα ληφθούν από την κοίτη του ποταμού. 2) Η περιοχή αμέσως κατάντη του «εξακάμαρου» γεφυριού είναι περίπου 5m χαμηλότερο από το υψόμετρο του πυθμένα των καμάρων. Για την ασφαλή διοχέτευση της ροής του υδατορέματος εντός της κοίτης και την αποφυγή της διάβρωσης, θα δημιουργηθεί ένας μικρού μεγέθους καταρράκτης που θα περιλαμβάνει τρεις αναβαθμούς από σκυρόδεμα ύψους 1,6μ. ο καθένας.

Αποκατάσταση «εξακάμαρου» γεφυριού

Το γεφύρι αυτό γνωστό και ως «εξακάμαρο» γεφύρι έχει κατασκευαστεί την αρχή της δεκαετίας του 20ού αιώνα και χρησίμευε ως πέρασμα για τη μετακίνηση των κατοίκων από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής προς στο κέντρο της πόλης. Σε ένα ακραίο γεγονός βροχόπτωσης η ροή του Ποταμού παρέσυρε και κατέστρεψε τις τέσσερις από τις έξι καμάρες. Τότε το Τμήμα Δημοσίων Έργων προχώρησε στην ανακατασκευή του γεφυριού τοποθετώντας κυλινδρικούς οχετούς και διατηρώντας τις δύο εναπομένουσες καμάρες με αποτέλεσμα το γεφύρι να συνεχίζει να χρησιμοποιείται για την διακίνηση των κατοίκων. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Πέγειας πέραν της κατασκευής και λειτουργίας του γραμμικού πάρκου θα προχωρήσει στην αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού αφαιρώντας τους κυλινδρικούς οχετούς με αντικατάσταση τους με τέσσερις επιπλέον καμάρες, με αποτέλεσμα το ιστορικό αυτό γεφύρι να επανέλθει στην αρχική του μορφή.