Υπηρετεί την ενημέρωση τέσσερις δεκαετίες τώρα. Στο διάστημα αυτό, έτυχε να παρακολουθήσει όλη την εξέλιξη του Τύπου και ιδιαιτέρως τη διαρκή πίεση που δέχονται οι εφημερίδες από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Έζησε από κοντά την εγκατάλειψη της παλαιάς τεχνολογίας των λινοτυπικών μηχανών, του μολύβδου και του αντιμονίου και την εισβολή πρώτα της φωτοσύνθεσης και μετέπειτα της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως και το πλήθος των ισχυρών ανταγωνιστών. Πρώτα τον ανταγωνισμό της ελεύθερης ραδιοφωνίας, στη συνέχεια τον ισχυρότερο της ιδιωτικής εμπορικής Τηλεόρασης και τις τελευταίες δύο δεκαετίες των ψηφιακών Μέσων, και εσχάτως τον ορυμαγδό, όπως λέει, των Social media. 

Έχω απέναντί μου τον Αντώνη Καρακούση, τον Διευθυντή του Βήματος, μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες της Ελλάδας, με την οποία ο «Φιλελεύθερος» ξεκινά συνεργασία με την κοινή διάθεση κυριακάτικων εντύπων από τα δύο Συγκροτήματα. Με τον Αντώνη Καρακούση συμπλεύσαμε επί χρόνια στην πάλαι ποτέ «Ελευθεροτυπία», όπου εκείνος, ως οικονομικός συντάκτης, έβλεπε να έρχονται οι μεγάλες καταιγίδες στην έντυπη δημοσιογραφία, όχι μόνο από τα νέα μίντια, αλλά και από την κακοδιαχείριση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Φ» και «Βήμα» δημιουργούν ειδησεογραφική υπεραξία

Όπως και να ‘χει, σήμερα, παρά την πολλαπλή και διαχρονική πίεση, οι εφημερίδες και δη οι κυριακάτικες πολυεφημερίδες άντεξαν και συνεχίζουν να αποδίδουν περιεχόμενο μοναδικό. 

«Η μεγάλη διαφορά, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έγκειται στο γεγονός ότι η εφημερίδα αποτελεί μια συγκροτημένη πρόταση ανάγνωσης, την οποία επιμελούνται συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών, από επιτελικά στελέχη που επιλέγουν και προετοιμάζουν το περιεχόμενο, επιφανείς αναλυτές, αρθρογράφους, ρεπόρτερ και συντάκτες ύλης, μέχρι επιμελητές σελίδων, διορθωτές και ντιζάινερ που ομορφαίνουν και τακτοποιούν τις σελίδες. Είναι μια πρόταση ολοκληρωμένη, με αρχή, μέση και τέλος, πλήρως επιμελημένη, προσεγμένη και επαρκής ακόμη για τους απαιτητικότερους των αναγνωστών. Και γι’ αυτό πλεονεκτεί σε σχέση με τις άλλες εκδοχές της γρήγορης σύγχρονης χαοτικής και μειωμένης εγκυρότητας ενημέρωσης», λέει ο Διευθυντής του Βήματος, απαντώντας κυρίως στην πρώτη ερώτησή μου, «τι μπορεί να προσφέρει μια εφημερίδα με παράδοση (γραπτός Τύπος), που απασχολεί έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, που δεν μπορούν να προσφέρουν τα περισσότερα ντίντζιταλ μίντια που λειτουργούν, κυρίως, με γνώμονα την ταχύτητα;»

Συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή πλεύσης, δίνει ακόμα μια διάσταση στη σημασία του γραπτού λόγου στην ενημέρωση.

«Οι εφημερίδες δεν έχουν δικαίωμα στο λάθος, το ψεύδος δεν χωρά στις σελίδες τους και δεν τους επιτρέπονται εκπτώσεις πλουραλισμού ή αμεροληψίας. Προφανώς έχουν χαρακτήρα και απόψεις, αλλά πάντα διατηρούν χώρο για την άλλη και διαφορετική άποψη. Όλα τούτα είναι στοιχεία που αναγνωρίζει και επιβραβεύει το αναγνωστικό κοινό, όπως αποδεικνύει, παρά τις κυκλοφοριακές φθορές, το αμείωτο και εντεινόμενο ενδιαφέρον για παραδοσιακά μέσα και ιστορικούς τίτλους παντού στον κόσμο. Υποστηρίζω βάσει των παραπάνω ότι παρά την πίεση και τον έντονο ανταγωνισμό, οι εφημερίδες θα επιζήσουν γιατί αυτό που προσφέρουν κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί καν να προσεγγίσει».

«Τι έχει να κερδίσει και τι προσδοκά το Βήμα από την “έκθεσή” του στο αναγνωστικό κοινό της Κύπρου, που πάντα έχει ένα βλέμμα στραμμένο προς την Ελλάδα;»

«Το Βήμα είναι ιστορικά συνδεμένο με την Κύπρο. Παρακολουθεί από κοντά με συστηματικό τρόπο τις εξελίξεις στη μεγαλόνησο, γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι την αλληλεπίδραση που ασκείται αμφίδρομα. Ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο αντανακλά στην Ελλάδα και ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα επιδρά στην Κύπρο. Και αυτό συμβαίνει παλαιόθεν πριν την ανεξαρτησία, αλλά και μετέπειτα στα μεταπολεμικά χρόνια τα συμβαίνοντα στις δύο συγγενείς χώρες και εκφράσεις του Ελληνισμού συγκλόνιζαν τον Τύπο. Το Βήμα έχει παρακολουθήσει από κοντά τον αγώνα της ανεξαρτησίας, όπως και του Μακαρίου την προσπάθεια. Και βεβαίως συνδέθηκε ακόμη περισσότερο μετά την τουρκική εισβολή. Αλλά και στην τρέχουσα συγκυρία των μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών, των ισχυρών ανταγωνιστικών συμφερόντων και της διαρκούς έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε όσο γίνεται πιο κοντά στον Κυπριακό λαό και στις υποθέσεις του», μας λέει ο διευθυντής του Βήματος, καταλήγοντας ότι:

«Από τη συνεργασία μας με τον Φιλελεύθερο αναμένουμε καλύτερη όσμωση, περισσότερη γνώση και κατανόηση, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη και δραστηριότητες που αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορεί να αφορούν την ευρύτερη περιοχή των πέραν της Κύπρου ανατολικών και νότιων ακτών».