Έφτασαν σχεδόν τις 600 χιλιάδες τα ποσά που εισπράχτηκαν από την εκτέλεση ενταλμάτων από οφειλέτες μέσα σε 17 ημέρες, ύστερα από τη δραστηριοποίηση της Αστυνομίας, μετά από συσκέψεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας που ενώ όφειλε με 12 εντάλματα 100.000 ευρώ στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, μετά από ενέργειες που μεσολάβησαν, πλήρωσε όλο το ποσό. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχωρήθηκαν στον «Φ» από την Αστυνομία, από τις 25/10/2021 μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, εκτελέστηκαν 3.133 εντάλματα πληρωμής προστίμου για το ποσό των 583.302 ευρώ, ποσό που δεν εισπράχθηκε μέχρι σήμερα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δράσεις για ανεκτέλεστα εντάλματα από Υπ. Δικαιοσύνης

Τα περισσότερα ποσά εισπράχθηκαν στη Λευκωσία και τα πιο πολλά εντάλματα εκτελέστηκαν στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία εκτελέστηκαν στο διάστημα αυτό 752 εντάλματα που αφορούσαν το ποσό των €229.502, στη Λεμεσό εκτελέστηκαν 1.274 εντάλματα και εισπράχτηκαν €166.953, ενώ στη Λάρνακα εκτελέστηκαν 475 εντάλματα για το ποσό των €77.762. Άλλα 417 εντάλματα εκτελέστηκαν στην Πάφο για τα οποία πληρώθηκαν €60.746, ενώ στην Αμμόχωστο εισπράχθηκε ποσό €43.009 από την εκτέλεση 180 ενταλμάτων. Τέλος, στην επαρχία Μόρφου εκτελέστηκαν 35 εντάλματα και μπήκαν στα ταμεία 5.329 ευρώ.

Η αλλαγή αυτή με την εκτέλεση μεγάλου αριθμού ενταλμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιτεύχθηκε μετά τον διορισμό ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος ανέλαβε ως συντονιστής των προσπαθειών εκτέλεσης των ενταλμάτων πληρωμής που εκδίδουν τα δικαστήρια. Έμφαση δίνεται σε όσα φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες οφείλουν μεγάλα ποσά και έχουν τη δυνατότητα καταβολής τους αλλά και σε αυτούς που «δεν εντοπίζονταν», ενώ είναι επώνυμοι, ή είναι γνωστές οι υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται. Όλοι αυτοί κατονομάζονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στην οποία καυτηριάζεται το γεγονός ότι ενώ αρκετοί οφειλέτες είναι γνωστοί, εντούτοις για κάποιο λόγο δεν εντοπίζονται. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι περιπτώσεις τεσσάρων βουλευτών, αστυνομικών, δεσμοφυλάκων, υπαλλήλων της Δικαστικής και Νομικής Υπηρεσίας κ.ά.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η δραστηριοποίηση των Ουλαμών Είσπραξης Ενταλμάτων σε κάθε αστυνομική διεύθυνση έχει αποδώσει, γι’ αυτό και η δραστηριότητά τους θα ελέγχεται τακτικά, ενώ το όλο εγχείρημα θα παρακολουθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.    Μιχάλης Χατζηβασίλης