Εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες ούτως ώστε να μπορούν να δρουν και να ανταποκρίνονται στις ψηφιακές προκλήσεις της εποχής και στο σύγχρονο σχολείο, αξιώνει το υπουργείο Παιδείας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει εστιάσει σε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών για την Ανάπτυξη Ψηφιακής Ικανότητας (ΠΕΕΑΨΙ). 

Σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εν λόγω δράση, έχει ολοκληρώσει την πρώτη (πιλοτική) φάση του Προγράμματος, επισημαίνοντας ότι σκοπός του είναι η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, έτσι ώστε να προωθείται η αποτελεσματική αξιοποίηση και ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης.  

Μέσω του ΠΕΕΑΨΙ επιδιώκεται όπως οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων:

>> Είναι σε θέση να αξιοποιούν διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης, ηλεκτρονικά εργαλεία μάθησης, ανοικτό ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και κοινότητες μάθησης, με στόχο την ενίσχυση της συνεχούς επαγγελματικής τους ανάπτυξης και απόκτησης δεξιοτήτων δια βίου μάθησης.

>> Αναπτύξουν απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, για να είναι αποτελεσματικοί στην προσφορά καινοτόμων μαθησιακών περιβαλλόντων στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ούτως ώστε να υποστηρίζουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποκτούν έναν βασικό κορμό γνώσεων αλλά και να αναπτύσσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις οριζόντιες δεξιότητες που απαιτούνται στον 21ο αιώνα, καλλιεργώντας ταυτόχρονα βασικές αξίες και στάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μηχανισμός παρακολούθησης της πορείας αποφοίτων

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Πρόγραμμα εμπίπτει στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για την ψηφιακή εκπαίδευση και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών  στη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλο το εύρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος. 

Κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2021),  το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τους ανάδοχους φορείς (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) που είχαν αναλάβει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του περιεχομένου των Μαθησιακών Ενοτήτων του Προγράμματος, πρόσφερε το πρόγραμμα εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας το Διαδικτυακό Περιβάλλον Μάθησης.   

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, προχωρεί αυτή την περίοδο στο σχεδιασμό και την ετοιμασία για την έναρξη υλοποίησης της δεύτερης φάσης του ΠΕΕΑΨΙ, για τη νέα σχολική χρονιά που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. 

Τα διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία συντονίστηκαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, άρχισαν τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, περιλαμβάνοντας συνολικά επτά θεματικές.

Στο πρώτο διαδικτυακό μάθημα με τίτλο «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου, ενώ παρουσιάστηκαν παράλληλα αποτελεσματικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων. 

Ακολούθησε το διαδικτυακό μάθημα με τίτλο «Οδική Ασφάλεια» που διεξήχθη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο αναφέρθηκαν οι παράγοντες πρόκλησης οδικών συγκρούσεων, παρουσιάστηκε ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, επισημάνθηκε η σημασία της ασφαλούς διακίνησης, καθώς και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. 

Στο τρίτο μάθημα, η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε τη θεματική «Επαγγελματικές Προοπτικές και Τάσεις στην Αγορά Εργασίας», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν οι νέες δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι επαγγελματίες, οι προοπτικές απασχόλησης, καθώς και οι κύριοι παράμετροι σχεδιασμού της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. 

Τα διαδικτυακά μαθήματα συνεχίστηκαν, με την παρουσίαση από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου της θεματικής «Ψυχολογική Ενδυνάμωση Μαθητών/Μαθητριών σε Περιόδους Πανδημίας», στο πλαίσιο της οποίας επεξηγήθηκε η έννοια ψυχικής ανθεκτικότητας και έγιναν διάφορες πρακτικές εισηγήσεις για τους τρόπους ψυχικής ενδυνάμωσης στην περίοδο της πανδημίας. 

Ακολούθησε το διαδικτυακό μάθημα «Επιχειρηματικότητα-Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός», από την Ένωση Τραπεζών, στο οποίο οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις βασικές έννοιες τους οικονομικού εγγραμματισμού, τα βήματα δημιουργίας μιας επιχείρησης, όπως επίσης και με το να θέτουν στόχους για το μέλλον τους όσον αφορά στα οικονομικά τους. 

Το μάθημα «Περιβάλλον-Κλιματική Αλλαγή-Αειφορία» που ακολούθησε, διεξήχθη από τη Μονάδα για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του υπουργείου Παιδείας κι επικεντρώθηκε στην παρουσίαση σύγχρονων περιβαλλοντικών ζητημάτων και ζητημάτων Αειφόρου Ανάπτυξης, οι επιπτώσεις των οποίων συνδέονται με την ποιότητα ζωής μας. Στόχο της παρουσίασης  ήταν η ενδυνάμωση του ρόλου των νέων για την ανάληψη δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Τα διαδικτυακά μαθήματα ολοκληρώθηκαν με τη θεματική «Η Υγεία μας και οι Εξαρτήσεις», από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, στην οποία αναφέρθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις των εξαρτήσεων στην ψυχική και σωματική υγεία του ατόμου και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό των πιο παρουσιάσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας στο σύνδεσμο: http://bit.ly/psifiako-scholeio για παιδαγωγική αξιοποίηση, τόσο σε σχολικό, όσο και σε μη σχολικό χρόνο. Όσον αφορά στη νέα σχολική χρονιά το Ψηφιακό Σχολείο θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί με σύγχρονα και ενδιαφέροντα θέματα. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν ο Νομικός Γραμματισμός, ο Εθελοντισμός και οι Αξίες του, η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, οι Αξίες του Ολυμπισμού κ.ά. 

Δράσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Εξάλλου, την περασμένη σχολική χρονιά μεγάλη προσοχή δόθηκε από τους αρμόδιους στο θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, καθώς αυτό είχε αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, τόσο από εκπαιδευτικούς, όσο κι από μαθητές και γονείς. Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, το οποίο συντονίζεται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κατά τη σχολική χρονιά 2020 – 2021, προσέφερε σχετικά εργαστήρια σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Όπως αναφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, πραγματοποιήθηκαν 44 δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 3159 μαθητές/μαθήτριες, 254 εκπαιδευτικοί και 111 γονείς. Στις δράσεις αυτές, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε θέματα, αναφορικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως για παράδειγμα ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η πολύωρη ενασχόληση με τις ψηφιακές τεχνολογίες και η διαδικτυακή παραπλάνηση. 

Ενίσχυση και των μαθητών

Πέραν όμως από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υπουργείο Παιδείας και Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εστιάζουν και στην ενίσχυση των μαθητών, οι οποίοι από την περσινή σχολική χρονιά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις ψηφιακές δυνατότητες και μεθόδους που αυτή προσφέρει. 

Έτσι, λοιπόν, προγραμματίζεται η ενίσχυση του Ψηφιακού Σχολείου με τον εμπλουτισμό των θεματικών του ενοτήτων. Πρόκειται για το πρόγραμμα διαδικτυακών μαθημάτων, τα οποία προσφέρθηκαν σε μη σχολικό χρόνο (παραδίδονταν κάθε Σάββατο) και ασχολούνταν με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα που δεν καλύπτει το Αναλυτικό Πρόγραμμα των σχολείων, εντούτοις είναι πολύ σημαντικά στην ανάπτυξη και στις γνώσεις των παιδιών.