Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να σήκωσε ψηλά τον αμανέ και να προανήγγειλε τιμωρία των ιεραρχών που παροτρύνουν πολίτες να μην εμβολιαστούν, παραπέμποντας στον Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά φαίνεται πως λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο ή έστω χωρίς τους Συνοδικούς. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει στο ΡΙΚ πως θα ζητήσει από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, να επιβάλουν όπως εκφραστούν δημόσιες τοποθετήσεις από ιεράρχες και κληρικούς υπέρ του εμβολιαστικού προγράμματος, κάτι το οποίο επίσης είναι αμφίβολο, παρόλον ότι στην πλειονότητά τους οι Συνοδικοί έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Εκκλησίας, κάποιοι από τους ιεράρχες και ειδικά όσοι προτίθενται να διεκδικήσουν μελλοντικά τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, άρχισαν να μετρούν τις ψήφους, παρατηρώντας πως, όπως είναι το εκλογικό σύστημα, πέραν της ψήφου των λαϊκών, καθοριστική είναι και η ψήφος των Συνοδικών, οπόταν και η μία ψήφος μπορεί να μετρήσει. Ειδικά αν δεν διεκδικήσει τον θρόνο μόνο ο Μητροπολίτης Λεμεσού με τη στήριξη και πρώην βασικών αντιπάλων του και σημειωθεί σύγκρουση δύο στρατοπέδων, τότε ο Μόρφου ίσως διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, θεωρείται πως θα αποτελούσε έκπληξη να τεθεί θέμα τιμωρίας του Μόρφου και μάλιστα να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Η μόνη περίπτωση να μη χρειαστούν τον Μητροπολίτη Μόρφου τα δύο στρατόπεδα που φαίνεται ότι θα συγκρουστούν, είναι να διεκδικήσει και ο ίδιος τον θρόνο. Μέχρι τότε, ουδείς επιθυμεί πραγματικά να συγκρουστεί μαζί του, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πληγεί.

Σημειώνεται, πως ο Μητροπολίτης Μόρφου επέκρινε πρόσφατα τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα τον οποίον κάλεσε να μην γίνεται υποχείριο των ΜΜΕ, εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη λύπη του. Παράλληλα έριξε και το καρφί του, καταλήγοντας: «Εις πολλά έτη, Μακαριότατε!». Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, σχολιάζοντας προηγουμένως στο Σίγμα τις δηλώσεις του Μόρφου, είχε δηλώσει ότι θεωρεί αντιχριστιανικό να θεωρεί κάποιος ότι η επιστήμη δεν μας χρειάζεται.

Τέλος, σημειώνεται ότι τη συνεδρία της σημερινης Συνόδου δεν θα απασχολήσει ούτε το θέμα του  Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος δικάζεται για σεξουαλικά αδικήματα, επειδή δεν εξεδόθη ακόμη η απόφαση του Κακουργιοδικείου, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και το μέλλον του.