Οι δημότες Λευκωσίας θα πληρώνουν €1.407 την ημέρα για καθαριότητα και φύλαξη της Πλατείας Ελευθερίας, με βάση προσφορά που κατακυρώθηκε σε ιδιωτική εταιρεία.

Η συγκεκριμένη προσφορά που ανέρχεται σε  €1.027,000 (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) για 24 μήνες, μεταφράζεται σε περίπου €43.000 τον μήνα.

Αρχικά είχε γίνει σκέψη να περιληφθεί στις πιο πάνω υπηρεσίες και η συντήρηση της Πλατείας αλλά το ποσόν ήταν αποτρεπτικό. 

Σε πρώτη φάση ο Δήμος είχε εκτιμήσει πως η καθαριότητα, η φύλαξη και η συντήρηση της Πλατείας θα κόστιζαν περίπου €300.000 τον χρόνο αλλά ιδιώτες εκτίμησαν πως το ποσόν θα υπερέβαινε το €1 εκατ.

Στην πορεία ο Δήμος περιορίστηκε να ζητήσει προφορά για καθαριότητα και φύλαξη της Πλατείας. Η προσφορά προκηρύχθηκε τον Ιούνιο του 2020.   

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τότε εκτιμήθηκε ότι το συνολικό ποσόν θα ήταν €1.736.000 πλέον ΦΠΑ για τέσσερα χρόνια. Στην προκήρυξη αναφερόταν πως οι € 818.000 πλέον ΦΠΑ, θα διατίθεντο για τους πρώτους 24 μήνες της σύμβασης. Άλλες €818.000 πλέον ΦΠΑ, αφορούσαν το δικαίωμα προαίρεσης για παράταση/ανανέωση της σύμβασης για άλλους 24 μήνες.

Άλλες €100.000, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, προορίζονταν για επιπλέον υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας για περιπτώσεις εκδηλώσεων/παραστάσεων στον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας. Μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται πως είναι και η τελευταία εκδήλωση οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Κατά τη διάρκεια της γράφτηκαν συνθήματα σε περιτοιχίσματα της Πλατείας Ελευθερίας στην πλευρά που εκτείνεται παράλληλα με τη λεωφόρο Ομήρου. Όπως είναι γνωστό, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση με βάση την οποία ο καθαρισμός των συνθημάτων με αντιγκράφιτι θα κοστίσει τους δημότες αρκετές χιλιάδες ευρώ. Από αυτό γίνεται αντιληπτό, πως η καθαριότητα με βάση τη σύμβαση θα περιορίζεται κυρίως σε σκούπισμα και σφουγγάρισμα συγκεκριμένων χώρων. 

Ειδικά για την καθαριότητα, εκπρόσωπος του δήμου ανέφερε στον «Φ», πως το κόστος ανέρχεται σε €165.000 το χρόνο, δηλαδή σε €330.000 για 24 μήνες από €1.027.565 που είναι το σύνολο της προσφοράς.