Μπορεί η Πλατεία Ελευθερίας να παραδόθηκε προσωρινά προς χρήση τον Ιούνιο του 2021 αλλά, 33 μήνες μετά, ο τελικός λογαριασμός εκκρεμεί και το μόνο δεδομένο είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί €39.200.000 (περιλαμβανομένου και του ΦΠΑ).

Αυτός είναι και ο πρώτος επίσημος απολογισμός που γίνεται. Το ποσόν αυτό σίγουρα θα διαφοροποιηθεί προς τα πάνω, αν ληφθεί υπόψιν πως ο Δήμος Λευκωσίας και ο εργολάβος βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, με δεδομένο ότι ο τελευταίος προέβαλε κάποιες οικονομικές διεκδικήσεις οι οποίες συζητούνται.

Πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, πως με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, το κόστος καθαριότητας και συντήρησης (τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το κόστος κατασκευής), κυμαίνεται στις €500.000 ετησίως.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας διευκρινίζει πάντως, ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί για τα κατασκευαστικά έργα, δεν αφορούν μόνο την Πλατεία Ελευθερίας αλλά και τη διαμόρφωση της λεωφόρου Ομήρου (περιλαμβανομένου και του χώρου στάθμευσης) αλλά και τον εξωραϊσμό της οδού Κωστάκη Παντελίδη που συνδέει την Πλατεία Σολωμού με την Πλατεία Ελευθερίας.

Στο ερώτημα «πώς γίνεται ο καταμερισμός των πληρωμών», ο Δήμαρχος Λευκωσίας μας ενημερώνει ότι:

-Το συμβόλαιο με την εταιρία «Μιλτιάδης Νεοφύτου» ανήλθε στα €5,1 εκατομμύρια.

-Το κατασκευαστικό κόστος της Πλατείας, συμπεριλαμβανομένου μέρους της ανάπλασης της Κωστάκη Παντελίδη, του βόρειου κόμβου -Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του βόρειου τμήματος της Στασίνου, ανέρχεται στα €23 εκατομμύρια επιπλέον ΦΠΑ.

-Η ανάπλαση της Λεωφόρου Ομήρου και η κατασκευή του υπογείου χώρου στάθμευσης κόστισε €6 εκατομμύρια + ΦΠΑ.

-Στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τον εργολάβο. Εάν δεν υπάρξει κατάληξη κοινώς αποδεκτή από τα μέρη, ο εργολάβος έχει δικαίωμα, εάν το επιθυμεί, να αιτηθεί τη διαδικασία φιλικού διακανονισμού και όλες οι πιθανές διαδικασίες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ).

Ο κ. Γιωρκάτζης διευκρινίζει, πως: «Με την ολοκλήρωση κάθε έργου είναι αναμενόμενο, όπως άλλωστε γίνεται με κάθε έργο αυτής της εμβέλειας, ότι ο εργολάβος θα προβεί σε απαιτήσεις. Είναι υποχρέωση μας να εξετάσουμε όλες τις απαιτήσεις χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τις αποδεχόμαστε απλώς και μόνο επειδή τις εξετάζουμε».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας αναφέρει, πως οι αμοιβές του αρχιτέκτονα και της ομάδας του έχουν τερματιστεί με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ετοιμασίας του τελικού λογαριασμού.

Υπενθυμίζεται, πως ο «Φ» είχε γράψει, πως ο αρχιτέκτονας πληρωνόταν με €55.000 μηνιαίως για να ετοιμάσει τον τελικό λογαριασμό, ο οποίος δεν είναι γνωστό πότε ολοκληρώθηκε και το μόνο δεδομένο είναι ότι το έργο παραλήφθηκε προσωρινά τον Ιούνιο του 2021. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, μετά την συνολική προσωρινή παραλαβή του έργου από τον μηχανικό, άρχισε μεθοδική διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων του εργολάβου από τον μηχανικό, τον επιμετρητή του έργου και τον εργοδότη.

Δεν θεωρούμε, είπε, ότι είναι μακρύς ο δρόμος εξέτασης του τελικού λογαριασμού ενός τέτοιου πολύπλοκου και μεγάλου έργου.

Ο κ. Γιωρκάτζης σημειώνει επίσης, πως όλα τα έργα (Γέφυρα Πλατεία Ελευθερίας, ανάπλαση δυτικής και ανατολικής τάφρου, ανάπλαση Κωστάκη Παντελίδη, ανάπλαση λεωφόρου Ομήρου και δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης Ομήρου) συγχρηματοδοτούνται κατά 85% από ευρωπαϊκά προγράμματα και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Λευκωσίας.

Πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως η φύλαξη και η συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και η καθαριότητα του έργου κοστίζει συνολικά €420.000 πλέον ΦΠΑ και παρέχεται μέσω αγοράς υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, το ετήσιο κόστος (δεδομένου ότι δεν θα διαφοροποιηθούν τα οικονομικά δεδομένα) ανέρχεται στις €500.000 (κατ’ ακρίβεια €499.800).

Ο Δήμαρχος παρατηρεί παράλληλα, πως το έργο της Πλατείας Ελευθερίας είναι μοναδικό στο είδος του για τα κυπριακά δεδομένα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού εξασφάλισε ήδη τρία παγκόσμια βραβεία.

Παράλληλα σημειώνει τα ακόλουθα:

«Η πλέον διάσημη αρχιτέκτονας Zaha Hadid η οποία θεωρείται από πολλούς ως μια από τις σπουδαιότερες του 21ου αιώνα, δημιούργησε την πανέμορφη γέφυρα και ένα εκτεταμένο πάρκο στο επίπεδο της τάφρου το οποίο ξεκινά από την πλατεία Σολωμού και καταλήγει στο χώρο στάθμευσης Νταβίλα, δημιουργώντας έτσι ένα πανέμορφο πράσινο περίπατο με πλατείες, υδάτινα στοιχεία, φυτεμένες πρασιές, δεντροστοιχίες και παιδότοπο. Συγχρόνως, συνέδεσε ομαλά τα διάφορα τμήματα της τάφρου μεταξύ τους με το επίπεδο της πόλης και των γύρω δρόμων. Το έργο στο σύνολο γίνεται το επίκεντρο της πρωτεύουσας, κομβικό σημείο σύνδεσης της ιστορικής περιτειχισμένης πόλης.