Το Παγκύπριο Γυμνάσιο -όπως έχει εξαγγελθεί πρόσφατα- από την επόμενη σχολική χρονιά θα λειτουργήσει ως εξατάξιο (γυμνασιακός και λυκειακός κύκλος) και θα αφαιρεθεί από τις εκπαιδευτικές περιφέρειες. Κάτι που σημαίνει ότι στο σχολείο θα μπορούν να φοιτούν μαθητές από διάφορες περιοχές και όχι απαραίτητα από κοντινές. Να σημειωθεί όμως ότι το σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά θα έχει μόνο Α’ τάξη Γυμνασίου και τις τρεις τάξεις Λυκείου, καθώς η μετατροπή του σε εξατάξιο θα γίνει σταδιακά. 

Ήδη, το υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει την αίτηση-πρόσκληση ενδιαφέροντος για εγγραφή μαθητών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, σημειώνοντας πως θα λειτουργήσει ως σχολείο χωρίς εκπαιδευτική περιφέρεια και ως εκ τούτου, μπορούν να αιτηθούν εγγραφής μαθητές ανεξαρτήτως της διεύθυνσης διαμονής τους. Επίσης, για τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου θα εφαρμοστεί στο σχολείο ο θεσμός του Ολοήμερου Γυμνασίου. 

Πέραν όμως από το νέο καθεστώς λειτουργίας του ιστορικού σχολείου, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται πως από το σχολικό έτος 2021-2022, στο Παγκύπριο θα εφαρμοστούν νεωτερικά και βελτιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μειώστε τις επαφές σας» – Έκκληση ΥΠΠΑΝ ενόψει Παγκυπρίων

Συγκεκριμένα: α) θα εφαρμοστεί η μεθοδολογία και η διαθεματική προσέγγιση στις Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά – STEM, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις θετικές επιστήμες, β) θα δοθεί έμφαση στον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Γλώσσα. 

Σημειώνεται ότι η φοίτηση κατά τον πρωινό χρόνο θα πραγματοποιείται βάσει του υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος των Γυμνασίων, ενώ η φοίτηση στα πιο πάνω προγράμματα θα λειτουργήσει θετικά ως προς την επιλογή κατεύθυνσης στο Λύκειο. Στο σχολείο θα δημιουργηθεί Κέντρο Κλασσικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων, που θα λειτουργεί τα απογεύματα, σε συνέργεια με τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη. Το Κέντρο μπορεί να αξιοποιεί το πλούσιο επιστημονικό υλικό του Αρχείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου και τα ιστορικά κειμήλια των Μουσείων του. Στο Κέντρο θα μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές από άλλα σχολεία. Επιπλέον, από την επόμενη σχολική χρονιά στο Παγκύπριο θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού σχολικών μονάδων με την ενίσχυση του ψηφιακού πλαισίου δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως ορίζεται από την ΕΕ.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews.