Δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας, που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι και την ημέρα των εκλογών και νοουμένου ότι έχει τα προσόντα διαμονής στην Κύπρο.

Κάθε πρόσωπο, που έχει τα εκλογικά προσόντα, υποχρεούται να υποβάλει αίτηση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία που αποκτά τα εκλογικά προσόντα, για έκδοση εκλογικού βιβλιαρίου και οπωσδήποτε το αργότερο μέχρι την τελευταία ημέρα κατάρτισης του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου. Για σκοπούς των βουλευτικών εκλογών 2021, η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο ήταν η 2α Απριλίου, 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήσιμα τηλέφωνα για τις Βουλευτικές Εκλογές

Επομένως διευκρινίζεται ότι ο εκλογέας, για να γίνει δεκτός στο εκλογικό κέντρο και να δοθεί σ᾽ αυτόν ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει, θα πρέπει:

(Α) Να είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του οικείου εκλογικού κέντρου. Αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο άλλου εκλογικού κέντρου θα καθοδηγηθεί απὀ τους υπεύθυνους της εκλογής, για να αποταθεί στο κατάλληλο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει.

Αν ένα πρόσωπο, που κατέχει τα εκλογικά προσόντα, παρέλειψε να φροντίσει έγκαιρα για την εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο, είναι άσκοπο να συζητά με τους υπεύθυνους του εκλογικού κέντρου. Η διαδικασία για την κατάρτιση του εκλογικού καταλόγου λήγει αρκετά πριν την ημέρα των εκλογών και καμία αλλοίωση ή διόρθωση του καταλόγου μπορεί να γίνει είτε με την προσθήκη ή την αφαίρεση του ονόματος οποιουδήποτε εκλογέα στον εκλογικό κατάλογο. Ο προεδρεύων υπάλληλος του εκλογικού κέντρου δεν έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να προβεί σε διορθώσεις του εκλογικού καταλόγου. Η εργασία αυτή συντελείται πολύ προηγουμένως από την Υπηρεσία Εκλογών. 

(Β) Να παρουσιάσει το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς του. Χωρίς εκλογικό βιβλιάριο, ή δελτίο ταυτότητας, κανένας δεν μπορεί να ψηφίσει, ανεξάρτητα αν το όνομά του είναι γραμμένο στον εκλογικό κατάλογο. Σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς του εκλογικού βιβλιαρίου, ο εκλογέας μπορεί να το αντικαταστήσει, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στους οικείους Επάρχους ή την Υπηρεσία Εκλογών. Η αίτηση για αντικατάσταση του εκλογικού βιβλιαρίου, λόγω απώλειας, μπορεί να υποβληθεί μέχρι την προηγουμένη των εκλογών. 

Γ) Να επιβεβαιωθεί κατά πόσο ο εκλογέας, που προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει, ότι δεν είχε ψηφίσει προηγουμένως στην ίδια εκλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ