Εθισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται να είναι σημαντικό κομμάτι των νέων από 15 έως 35 ετών σε ποσοστό που αγγίζει το 8,3%, με αποτέλεσμα να ταξινομούνται ως εξαρτημένα άτομα.

Αυτό καταγράφηκε σε έρευνα που εκπονήθηκε από ερευνητικό κέντρο του Alexander College τον περασμένο Σεπτέμβριο, με θέμα την καταγραφή της σχέσης των νέων με τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο γενικότερα. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία περιέλαβε και μαθητές και φοιτητές, στο κεφάλαιο «εθισμός», παρατηρούνται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε ότι οι γυναίκες με ποσοστό 11,1% μπορούν να διαγνωστούν με εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτίωσης σε σχέση με το 4,3% των αντρών.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεκλογική: Εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας αναζητούν τα κόμματα

Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες από τον διευθυντή του Alexander Research Centre, Κώστα Χριστοδουλίδη, ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης:

  • 26% των νέων του δείγματος που μετείχε στην έρευνα, χρησιμοποιεί ημερήσια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέχρι δύο ώρες, το 35% μέχρι τέσσερις ώρες, το 30% μέχρι οκτώ ώρες και το 9% πάνω από οκτώ ώρες. Σημειώνεται ότι το δείγμα που ταξινομήθηκε στην κατηγορία «προβληματικής χρήσης– εθισμός» ανέρχεται στις 45,5 ώρες διάμεσης εβδομαδιαίας χρήσης ή 2,366 ώρες το χρόνο ή 98,5 μέρες σύνδεσης κατ’ έτος. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, στο σύνολο του νεανικού πληθυσμού του δείγματος, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος φτάνει στις 30,1 ώρες, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως ανησυχητικό. 
  • Το 7% των νέων προτιμά τη διαδικτυακή επικοινωνία παρά την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Το 36% των νέων το απασχολεί έντονα η σκέψη να συνδεθεί διαδικτυακά.
  • Το 20% των νέων υποστηρίζει ότι η διαδικτυακή συναναστροφή είναι πιο άνετη από τη συναναστροφή πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Το 26% του δείγματος χρησιμοποίησε συχνά ή πολύ συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ξεχάσει προσωπικά προβλήματα, το 23% για να περιορίσει αισθήματα ενοχής, αγωνίας, έλλειψης βοήθειας ή κατάθλιψης και το 22% για να περιορίσει την ανησυχία του. 
  • Το 17% των νέων και ιδιαίτερα το 21% των μαθητριών έχει επανειλημμένα κάνει τέτοια ή τόση χρήση των κοινωνικών δικτύων που είχε αρνητική επίδραση στις σπουδές, στα μαθήματα ή στην εργασία τους.

Από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία οι ερωτώμενοι είχαν για πρώτη φορά συνδεθεί με το διαδίκτυο ήταν τα 10,5 χρόνια και δημιούργησαν τον πρώτο λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα στην ηλικία των 12,5 ετών. Όπως λέχθηκε στην επιτροπή Παιδείας, πρόκειται για ηλικίες που απαγορεύεται να ανοίξουν προσωπικούς λογαριασμούς.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι το Instagram (44%), ακολούθως το YouTube (25%) και το Facebook (14%). Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικά για τη σχέση των νέων με το διαδίκτυο από την έρευνα προκύπτει μεταξύ άλλων ότι το 24% του δείγματος διαπιστώθηκε ότι έχει γενικευμένη προβληματική χρήση του διαδικτύου.

Το 66% του δείγματος αντιμετωπίζει μέτριο κίνδυνο προβληματικής χρήσης ενώ το 10% χαμηλό κίνδυνο. Εξάλλου, συγκριτικά με τις ομάδες του πληθυσμού, οι μαθητές-νέοι (26%) σε σχέση με τους φοιτητές-νέους (22%) και ειδικά οι μαθήτριες (28%) σε σχέση με τους μαθητές (24%) φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβληματικής χρήσης του διαδικτύου.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα έχει εκπονηθεί από το ερευνητικό κέντρο Alexander College. Έλαβε χρηματοδότηση από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. 

Σε αυτή συμμετείχαν 1059 άτομα ηλικίας 15 – 35 ετών εκ των οποίων οι 465 μαθητές και οι 594 φοιτητές. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτο από τους: Κώστας Χριστοδουλίδης (διευθυντής Alexander Research Centre), δρ Κωνσταντίνα Ιντζιεγιάννη (ερευνήτρια, υπεύθυνη Στατιστικής Ανάλυσης Δεδομένων), Αντώνη Μαππουρίδη (ερευνητής, υπεύθυνος Ομάδας Συλλογής Δεδομένων), δρ Παυλίνα Αντωνίου (Συμβουλευτική Ψυχολόγος) και Πετρούλα Χατζηφώτη (Κλινική Ψυχολόγος).