Έπιασε τόπο η πίεση που ασκεί εδώ και περίπου δύο χρόνια η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, για ρύθμιση του προβλήματος που προκύπτει σήμερα, με την ανάγκη επαγγελματικής άσκησης των νέων, που συνήθως γίνεται χωρίς αμοιβή. H κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες πως θα παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο για αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η δέσμευση αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και ενόψει των θετικών εξελίξεων καθορίστηκε ήδη νέα συνεδρίαση για το θέμα για τις 9 Σεπτεμβρίου…

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε πως «μέχρι και τον Σεπτέμβριο ευελπιστούμε να έχουμε ενώπιον μας το σχετικό νομοσχέδιο» αν και παραδέχτηκε πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δεσμεύτηκε χθες πως αυτό θα προωθηθεί, μετά από διάλογο το φθινόπωρο, και σίγουρα πριν το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Καυκαλιάς χαιρέτισε πάντως την πρόθεση του υπουργού Εργασίας, σημειώνοντας πως μετά από δύο χρόνια συζητήσεων υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη θέση από πλευράς της κυβέρνησης για ρύθμιση του ζητήματος.

Για το θέμα, ο υπουργός Εργασίας, με τη χθεσινή του δήλωση στη Βουλή, στην ουσία έτεινε ευήκοον ους, όχι μόνο στις παρεμβάσεις της Βουλής αλλά και νεανικών παρατάξεων και γενικότερα των νέων. Όπως είπε, το 2024 έχει ανακηρυχθεί από την Κυβέρνηση ως «Εθνικό Έτος Ν» και, σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί και τη νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, σχετικά με τους όρους απασχόλησης, την κοινωνική ασφάλιση και τον καθορισμό αμοιβής.

«Αξιοποιούμε τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα της 5ης Βουλής των Νέων, συνεργαζόμαστε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και αφουγκραζόμαστε τους νέους μας, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί ένα καλύτερο και δικαιότερο περιβάλλον πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που προετοιμάζονται για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

Τι περιμένει η Βουλή

«Μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, για πρώτη φορά σήμερα, είναι η αλήθεια, ακούσαμε από τον αρμόδιο υπουργό, πως  η Κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο θα ρυθμίζει την επ’ αμοιβή πρακτική άσκηση των νέων, καθορίζοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μέχρι το φθινόπωρο του 2024» ανέφερε από πλευράς του χθες ο Άντρος Καυκαλιάς, σημειώνοντας πως η Επιτροπή θα αναμένει πλέον να δει τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Ζητούμενο για εμάς είναι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί να  διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε εργασία για πρακτική άσκηση, να καθορίζει το ύψος της αμοιβής, να δημιουργεί μηχανισμούς εποπτείας και αξιολόγησης και να ρυθμίζει θέματα που αφορούν στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και θέματα που άπτονται της ασφάλειας και υγείας», είπε ο κ. Καυκαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», στόχος όλων των πλευρών είναι το νομοσχέδιο που θα υπάρξει να καλύπτει  νέους σε τρία επίπεδα: Τους φοιτητές, που στα πλαίσια των προγραμμάτων σπουδών τους καλούνται υποχρεωτικά να κάνουν πρακτική εξάσκηση, όπως είναι οι νοσηλευτές για παράδειγμα, αλλά και απόφοιτους πανεπιστημίων, που για απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος τους θα πρέπει να παρουσιάζουν πρακτική εξάσκηση και εργασία.

 Για τους δικηγόρους υπάρχει σχετικό σχέδιο για την άσκηση, που σε κάποιο βαθμό καλύπτει μερικώς το κενό της δωρεάν εργασίας. Το θέμα της μη αμειβόμενης εργασίας κατά την πρακτική εξάσκηση αφορά κι άλλα επαγγέλματα.

Στο πλάνο της Βουλής, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Καυκαλιάς, είναι όπως η ρύθμιση που θα υπάρξει να καλύπτει και μαθητές που εργάζονται και πρέπει να συμπληρώσουν ώρες πρακτικής εξάσκησης, στο πλαίσιο του συστήματος μαθητείας.