Τη νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Έτους Νεολαίας, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι το 2024 έχει ανακηρυχθεί από την Κυβέρνηση ως Εθνικό Έτος Νεολαίας και σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προωθεί την νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, σχετικά με τους όρους απασχόλησης, την κοινωνική ασφάλιση και τον καθορισμό αμοιβής.

«Αξιοποιούμε τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα της 5ης Βουλής των Νέων, συνεργαζόμαστε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και αφουγκραζόμαστε τους νέους μας, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί ένα καλύτερο και δικαιότερο περιβάλλον πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που προετοιμάζονται για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου ερωτηθείς αν τέθηκε χρονοδιάγραμμα, ο είπε πως ο στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση για την πρακτική άσκηση των φοιτητών να τεθεί ενώπιον της Βουλής εντός του 2024, ενώ απαντώντας κατά πόσο ο μισθός αυτός θα είναι ανάλογος του Κατώτατου Μισθού, είπε πως ο Κατώτατος αφορά τους εργαζόμενους ενώ η πρακτική άσκηση δεν εμπίπτει στην ίδια κατηγορία. Χρειάζεται, είπε, να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά ώστε να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος και των φοιτητών, αλλά και των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Σε ερώτηση αν θα επαφίεται στον κάθε εργοδότη ο μισθός των φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους, είπε πως υπάρχουν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένες προσεγγίσεις από πλευράς Κομισιόν, αλλά και σκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας.

Είπε πως θα διεξαχθεί εκτενής κοινωνικός διάλογος με τη συμμετοχή των νέων, των φοιτητών, των οργανώσεων, των παρατάξεων, των θεσμικών φορέων, με το εργατικό συμβουλευτικό σώμα, με τους κοινωνικούς εταίρους, τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και «είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις που να είναι αμοιβαία επωφελείς».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον αριθμό των φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση, ο κ. Παναγιώτου είπε πως οι φοιτητές αυτοί ανέρχονται στις 3.421. Για τους 1.100 δεν είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών τους, ενώ για τους υπόλοιπους 2.321 είναι υποχρεωτική. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν αμείβεται υποχρεωτικά κανένας.