Μπροστά σε μία έκπληξη βρέθηκε το συνεργείο που εκτελεί εργασίες στις υποδομές του ιστορικού Παγκυπρίου Γυμνασίου. Κοντά στην Κρύπτη των Φιλικών, ξεπρόβαλε ένα ακόμη δωμάτιο, το οποίο μέχρι χθες ήταν μυστικό και άγνωστο. Από τις περιγραφές που υπάρχουν σε διάφορα ιστορικά ντοκουμέντα, μεταξύ αυτών και του Γεώργιου Κηπιάδη, προκύπτει πως πρόκειται για σημαντικό μέρος της Ελληνικής Σχολής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και όπως αναφέρεται, εκεί κρύβονταν αλλά και φιλοξενήθηκαν Φιλικοί. Ένας χώρος άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εντοπίστηκε καταπακτή κι ένα δωμάτιο ως προέκταση της γνωστής Κρύπτης, που έχει παράθυρα φεγγίτες, τα οποία φάνηκαν ξεκάθαρα μετά το ξύσιμο των σουβάδων που έγινε στο πλαίσιο των εργασιών. Ο εντοπισμός του μέχρι τώρα άγνωστου χώρου σήμανε συναγερμό σε σχολείο και υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και σε ιστορικούς, καθώς άρχισε ένας άλλος κύκλος συζητήσεων για το πώς θα αξιοποιηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με εθνικό φως ντύθηκε το Παγκύπριο Γυμνάσιο (εικ.&βίντ.)

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ζυγαριά των αρμοδίων έχει μπει η διατήρηση του σπουδαίου αυτού χώρου αλλά και η πορεία των εργασιών στο σχολείο, καθώς προβληματίζονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις που θα προκύψουν εάν αλλάξουν τα αρχικά σχέδια, στη βάση της ανακάλυψης αυτής. Όπως μας αναφέρθηκε, ο εργολάβος φαίνεται να μην έχει πρόβλημα με την αλλαγή των σχεδίων και τη διατήρηση του χώρου, κάτι όμως που προβληματίζει αρχιτέκτονες και Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, που φαίνεται να στρέφονται προς το μπάζωμα του δωματίου, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, προβάλλοντας τη θέση ότι μπορούν στο μέλλον να γίνουν εργασίες στο σημείο για διατήρηση του. 

Ερωτηθείς ο διευθυντής του Παγκυπρίου Γυμνασίου, Λοΐζος Σέπος, ανέφερε πως το σχολείο είναι ολόκληρο μία ιστορία καθώς εντοπίζονται κατά καιρούς σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν ιστορικά γεγονότα. Αναφορικά με το δωμάτιο που βγήκε στο φως, ο κ. Σέπος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει μελέτη κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί, τονίζοντας πως το σχολείο επιθυμεί να το αξιοποιήσει ως μουσειακό χώρο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βοηθού διευθυντή του σχολείου και αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Γεώργιου Χριστοδούλου, ο οποίος εστίασε στη μεγάλη ιστορική σημασία που έχει ο χώρος ο οποίος αποκαλύφθηκε. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου επισημοποιείται πλέον ότι στο Παγκύπριο Γυμνάσιο έγινε η απαρχή της μύησης του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στη Φιλική Εταιρεία κι εκεί κρύβονταν και φιλοξενούνταν οι Φιλικοί. Στη σύγχρονη ιστορία, ο χώρος φέρεται να αξιοποιήθηκε την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα 1955 – 1959, όταν μαθητές του σχολείου που εμπλέκονταν στην ΕΟΚΑ, κρύβονταν εκεί ετοιμάζοντας τα φυλλάδια και τη δράση τους. 

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στον «Φ» ότι ενημερώθηκε για την ανακάλυψη του δωματίου και επισκέφθηκε χθες το χώρο, όπου κι ενημερώθηκε από τους αρμοδίους. Όπως είπε, τώρα αναμένει από την υπεύθυνη του έργου να μελετήσει και να ενημερώσει για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να αποφασιστεί το κατά πόσο θα γίνει προσφυγή στην Επιτροπή Αλλαγών για τροποποίηση των σχεδίων. 

Μιλώντας στον «Φ», ο ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου ανέφερε ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου δωματίου, ειδικά τώρα που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είναι ένα θείο δώρο. Όπως είπε ο κ. Παπαπολυβίου, είναι δώρο που πρέπει να διατηρηθεί τόσο λόγω της μεγάλης σύνδεσής του με την ιστορία, όσο και για το ότι πιστοποιεί με τον πλέον επίσημο και αναμφισβήτητο τρόπο, τον ρόλο και τη συμβολή της Κύπρου στην Εθνική Παλιγγενεσία.