Συγκινητικές στιγμές χάρισαν οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας στους προσκεκλημένους, αλλά και στα μέλη της καθηγητικής και μαθητικής κοινότητας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τα κείμενα, το συγκλονιστικό δρώμενο, τα συγκινητικά τραγούδια της χορωδίας και ορχήστρας, τα δυναμικά εμβατήρια που παιάνισε η Φιλαρμονική και οι παραδοσιακοί χοροί προκάλεσαν ρίγη ενθουσιασμού και εθνικής ανάτασης στους παρευρισκόμενους και πέτυχαν να αποτίσουν τον πρέποντα φόρο τιμής στους ήρωες του ΄40 –με ειδική μνεία και στους Κύπριους και δη τους αποφοίτους του Σχολείου που έλαβαν μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για την επιλογή, τη σύνθεση, τη διδασκαλία των κειμένων και τη διδασκαλία του δρώμενου υπεύθυνοι ήταν οι φιλόλογοι Μαρία Ορφανίδου, Ανδρέας Μαλάης και Μάριος Κωνσταντίνου. Για την ενορχήστρωση, την εναρμόνιση και τη διδασκαλία των τραγουδιών, καθώς και για τη διεύθυνση της χορωδίας και ορχήστρας, υπεύθυνοι ήταν οι  καθηγητές Μουσικής Χρίστος Σταυρινίδης και Γλυκερία Ανδρέου. Υπεύθυνος για τη διδασκαλία των εμβατηρίων και μαέστρος της Φιλαρμονικής είναι ο καθηγητής Μουσικής Νίκος Νικολάου. Τη διδασκαλία των χορών ανέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Δέσπω Χατζηγαβριήλ και την προετοιμασία του Αγήματος οι Πέτρος Παπαπέτρου και Όλγα Καντζηλάρη, καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τους ενδοσχολικούς εορτασμούς, η φιλαρμονική του Παγκυπρίου Γυμνασίου περπάτησε στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας και  παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο μπροστά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Αύριο θα ηγηθεί, όπως κάθε χρόνο, των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης κατά τη μαθητική παρέλαση για τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστουλίδη.

Εικόνες από τη συμμετοχή του Παγκυπρίου στην παρέλαση