Από τις 3 Αυγούστου ανέλαβε και επίσημα το πηδάλιο του Δήμου Αγλαντζιάς κερδίζοντας την εκλογική μάχη. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου επαναλαμβάνει τη θέληση του να είναι δήμαρχος όλες τις μέρες και ώρες, δίπλα από τους Αγλαντζιώτες καταγράφοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Αναφέρεται στο επίμαχο θέμα του κέντρου ασυνόδευτων αιτητών ασύλου δηλώνοντας πως λανθασμένα δόθηκε η εντύπωση ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς είναι αφιλόξενος. Τονίζει μάλιστα την προσωπική του ευαισθησία στο θέμα, καθώς, όπως αναφέρει, είναι και ο ίδιος πρόσφυγας. Προσθέτει επίσης, πως πέραν από τη νομική διάσταση του ζητήματος, υπάρχει και η ουσία, που αφορά στην καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους και να καλύψει τις ανάγκες τους.

Τοποθετείται στο καυτό θέμα που αφορά την επέκτασης λεωφόρου Ακαδημίας, όπως επίσης και για την εικόνα της παλιάς Αγλαντζιάς.

– Οι δημότες Αγλαντζιάς σας έδωσαν τη ψήφο τους. Η επόμενη μέρα με εσάς στο πηδάλιο του δήμου ποια είναι; Πώς προχωράτε με την υλοποίηση του προγράμματός σας και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας.

– Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημότες οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι γεγονός ότι επηρέασε τη συμμετοχή το ότι διανύουμε περίοδο θερινών διακοπών, ωστόσο αυτά ήταν τα δεδομένα και με αυτά έπρεπε να πορευτούμε όλοι. Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους, ενώ την ίδια στιγμή θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Αγλαντζιώτες ότι θα εργαστώ σκληρά για να διατηρήσω την Αγλαντζιά σε τροχιά ανάπτυξης, με κριτήριο το κοινό καλό και όχι το ποιοι με ψήφισαν ή την κομματική ταυτότητα ενός εκάστου.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χαράλαμπο Πετρίδη, προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω στον δρόμο που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια, μία πορεία που πιστεύω ήταν επωφελής για τον δήμο, ο οποίος κατά γενική ομολογία έχει μεταμορφωθεί. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού, στη βάση του προϋπολογισμού για το 2020. Από εκεί και πέρα, μαζί με τους συνεργάτες μου θα εμπλουτίσουμε με νέες ιδέες αυτό τον σχεδιασμό, τοποθετώντας πάντοτε στο επίκεντρο τον δημότη και τις ανάγκες του. Δεν θα είμαι part time δήμαρχος, ούτε είναι στις προθέσεις μου να κλειστώ στο γραφείο του δημάρχου. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μου είναι να είμαι κοντά στον δημότη και να εργαστώ για τη βελτίωση της καθημερινότητας του και της ποιότητας της ζωής που απολαμβάνει στα δημοτικά όρια της Αγλαντζιάς. Στη γειτονιά του, στον δρόμο, στα πάρκα ή στην αγορά.

Στο ίδιο πλαίσιο, θεωρώ μείζονος σημασίας το θέμα της καθαριότητας. Στόχος μου είναι να αφήσουμε πίσω μας τις κακές νοοτροπίες του παρελθόντος που στο τέλος της ημέρας χαλούν την εικόνα του δήμου μας και να καταστήσουμε την Αγλαντζιά πρότυπο καθαριότητας. Προς αυτήν την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα, για έναν καθαρό, ασφαλή και πράσινο δήμο. Υπενθυμίζω ότι προεκλογικά είχα δεσμευτεί και για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας – εφαρμογής όπου θα μπορεί ο κάθε δημότης να αποστέλλει οτιδήποτε τον απασχολεί. Αυτή η εφαρμογή βρίσκεται στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης. Λίαν συντόμως θα είμαστε σύντομα σε θέση να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες και για αυτό το θέμα.

– Αποτέλεσε θέμα συζήτησης προεκλογικά. Τι θα γίνει τελικά με το Παλλάδιο; Και γιατί θεωρείτε ότι δεν μπορεί να γίνει κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων αιτητών;

– Το συγκεκριμένο θέμα βρισκόταν στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του Δήμου Αγλαντζιάς από τον περασμένο Φεβρουάριο και έτυχε χειρισμού στη βάση συγκεκριμένων διαδικασιών και στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως έγινε με παρόμοια ζητήματα στο παρελθόν. Δόθηκε η εντύπωση ότι είμαστε ένας αφιλόξενος δήμος που δεν κατανοεί τις ανάγκες στέγασης και φιλοξενίας ασυνόδευτων αιτητών ασύλου. Ουδέν αναληθέστερον. Προσωπικά έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία για αυτά τα ζητήματα, αφού είμαι και εγώ πρόσφυγας και κατανοώ απόλυτα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε ξεριζωθεί από τον τόπο του.

Είναι γεγονός ότι για τη διαμονή των αιτητών ασύλου στο συγκεκριμένο υποστατικό δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες, ούτε και ακολουθήθηκε η νενομισμένη διαδικασία με την υποβολή αίτησης στο αρμόδιο υπουργείο για αλλαγή της άδειας χρήσης από κλινική σε ξενώνα φιλοξενίας. Επ’ αυτού υπάρχει πλέον και απόφαση δικαστηρίου, οπότε το ζήτημα κλείνει εδώ. Πέρα όμως από την νομική διάσταση του ζητήματος, όμως, υπάρχει και η ουσία, που αφορά στην καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους και να καλύψει τις ανάγκες τους. Πιστεύω ότι το ζήτημα των αιτητών ασύλου θα πρέπει να τύχει μίας κεντρικής διαχείρισης με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί το κράτος. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αυτό πρέπει να το διασφαλίσει η ίδια η Πολιτεία.

– Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του δήμου σας είναι η εικόνα της παλιάς Αγλαντζιάς. Ποια τα σχέδιά σας;

– Είναι γεγονός ότι η εικόνα της παλιάς Αγλαντζιάς δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι. Παρά το γεγονός ότι ήταν πρόθεσή μας να δώσουμε ζωή στον πυρήνα, να προχωρήσουμε σε συντήρηση και στον καθαρισμό της πλατείας, εντούτοις αυτό δεν συνέβη για μία σειρά από λόγους. Σε ό,τι με αφορά αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί. Πρόθεσή μου είναι να κινηθώ για την επαναδραστηριοποίηση της επιτροπής που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό το 2017. Θεωρώ ωστόσο ότι θα πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους δημότες και τους άμεσα επηρεαζόμενους στην περιοχή, ώστε να βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Πρέπει να κατανοήσουμε άπαντες ότι η ανάπλαση της περιοχής θα δώσει ξανά ζωή στον πυρήνα, θα επιτρέψει τη διεξαγωγή πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων και θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή. Είναι πιστεύω σημαντικό να δοθούν και τα κατάλληλα κίνητρα σε επιχειρηματίες για να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, αλλά και στους ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών ώστε να προχωρήσουν σε αναπαλαιώσεις.

Έχουμε το χαμηλότερο κόστος ανά δημότη…

– Πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση ενός δήμου λόγω και της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση; Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Αγλαντζιάς;

 – Ο προϋπολογισμός του δήμου είναι πολύ χαμηλός (περίπου €7 εκατ.) και ελαφρά πλεονασματικός.  Περηφανευόμαστε παράλληλα, ότι σαν δήμος έχουμε ίσως το χαμηλότερο κόστος ανά δημότη παγκύπρια και ότι παρέχουμε ψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αυτό γίνεται με την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πόρων μας (ανθρωπίνου και οικονομικού). Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν και τομές στην εξυπηρέτηση του δημότη που πρέπει να εισαχθούν, που μεταφράζονται σε ανάγκη αύξησης των εσόδων μας.

– Ποιος θα είναι ο ρόλος ενός δήμου όπως η Αγλαντζιά στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως αυτή σχεδιάζεται μέσα από τη μεταρρύθμιση;

–  Η συγχώνευση των Δήμων δεν πρέπει να θεωρείται ως εμπόδιο για την ανάπτυξη της Αγλαντζιάς αλλά το όχημα μέσα από το οποίο θα μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικότερες υπηρεσίες στους δημότες. Είμαστε μια μικρή χώρα διαιρεμένη σε 370 οντότητες. Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και προκειμένου να αποφύγουν τη χρεοκοπία, παραλείπουν την ικανοποίηση βασικών αναγκών των δημοτών. Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί αν με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούμε το κοινό καλό. Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου στη Λευκωσια θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής, εξασφαλίζοντας καλύτερες υπηρεσίες.

Η Αγλαντζιά είναι ο πλέον πράσινος δήμος

– Ποια η θέση σας σε σχέση με το θέμα της επέκτασης της λεωφόρου Ακαδημίας και τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με την καταστροφή που θα προκληθεί στα δέντρα;

– Ως δήμος γνωρίζουμε και αφουγκραζόμαστε τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται μεταξύ των δημοτών για το συγκεκριμένο θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που προχωρήσαμε σε δημόσια διαβούλευση, για να σφυγμομετρήσουμε τις απόψεις τους επί του συγκεκριμένου έργου. Κατά γενική ομολογία, η Αγλαντζιά είναι ο πλέον πράσινος δήμος της Λευκωσίας και επιβάλλεται να διατηρήσει αναλλοίωτο τον πράσινο χαρακτήρα της. Είναι πάγια πολιτική μας να αναζητούμε λύσεις που προϋποθέτουν τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις στα πάρκα και τους χώρους πρασίνου μας. Προτού προχωρήσουμε, κρίναμε επιβεβλημένο να εξετάσουμε πιθανές εναλλακτικές λύσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε σε ανοικτό διάλογο με τους δημότες.