Πραγματοποιήθηκε δενδροφύτευση που συνδιοργανώθηκε από τον Κύπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών και τον Δήμο Αγλαντζιάς, στην Αγλαντζιά. Τα δέντρα παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα».

Η δέσμευση «ένα δέντρο για κάθε σύνεδρο» που αποτελεί απόρροια του Παγκύπριου Συνεδρίου «Είναι η κλιματική αλλαγή απειλή για τον τουρισμό;» υλοποιήθηκε. Οι διοργανωτές φύτεψαν ένα δέντρο για κάθε σύνεδρο που συμμετείχε στο Παγκύπριο Συνέδριο που διοργανώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2023 από το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον CSTI. Παράλληλα με αυτή τη δέσμευση, στόχος των διοργανωτών του Συνεδρίου ήταν, μεταξύ άλλων, να αποδειχθεί έμπρακτα ότι οι επιλογές μας μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, επιτυγχάνοντας να διοργανώσουν ένα συνέδριο με μηδενικά απόβλητα.

Σε χώρο του Δήμου Αγλαντζιάς φυτεύτηκαν σχεδόν 300 φυτά, τα οποία επιλέχθηκαν προσεχτικά ώστε να είναι ιθαγενή και να συνάδουν με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Η συμβολή του Δήμου Αγλαντζιάς με την παραχώρηση του χώρου καθώς και των υπηρεσιών της ομάδας πρασίνου του Δήμου ήταν καταλυτική για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους για την εκδήλωση και ανέφερε ότι «η φύτευση και γενικά η δημιουργία χώρων πρασίνου αποτελούν σημαντική δράση στην προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και στην προσπάθεια μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων, καθώς τα δέντρα λειτουργούν ως φυσικοί απορροφητές του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα, το δεσμεύουν από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στη φυτική βιομάζα». Παράλληλα ανέφερε ότι «η δενδροφύτευση δεν σταματά στην απλή τοποθέτηση της ρίζας στη γη. Απαιτείται καλός σχεδιασμός και προγραμματισμός των ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια για την περιποίηση και συντήρησή τους» και εξέφρασε την πρόθεση του Γραφείου της Επιτρόπου «να αποκτήσουν ταυτότητα οι δενδροφυτεύσεις με στόχο να γίνεται αναγωγή στη δέσμευση άνθρακα που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες». Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε και τη συμβολή που έχουν οι ξερολιθιές στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, ακόμη και στις πόλεις.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς κ. Αντρέας Κωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς θα αναλάβει τη συντήρηση των δέντρων που φυτεύτηκαν, αναγνωρίζοντας το όφελος τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους δημότες. Ευχαρίστησε, παράλληλα, το προσωπικό της ομάδας πρασίνου για την έμπρακτη συμβολή τους στη διατήρηση του πράσινου του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) κ. Φίλιππος Δρουσιώτης δήλωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα κάνουμε τη δέσμευσή μας πραγματικότητα. Και εμείς ως άνθρωποι του τουρισμού μπορούμε να υλοποιούμε δράσεις για το κλίμα (ΣΒΑ13)». Τόνισε, περαιτέρω, τη σημασία τέτοιων συνεργασιών, όπως αυτή του CSTI με το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών και τον Δήμο Αγλαντζιάς που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν για την Κύπρο».