Την παραγωγή ενός νέου drone που πετά σε μεγάλο ύψος και έχει μεγαλύτερο βεληνεκές ετοιμάζει η Τουρκία, ελπίζοντας να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ και να αντισταθμίσει, έστω και ελάχιστα, την απώλεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς, μετά την αντιπαράθεσή της με την Ουάσινγκτον.

Με ανώτατο όριο ύψους τα 12 χλμ. και 24 ώρες αυτόνομης λειτουργίας, οι Τούρκοι θεωρούν πως το νέο drone θα είναι απρόσβλητο από συστήματα αεράμυνας σε κοντινή απόσταση και θα έχει λειτουργική ακτίνα 600 χιλιομέτρων.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης φθάνει τους 4,5 τόνους και η χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου τα 900-1.350 κιλά. Θα τροφοδοτείται από δύο ουκρανικούς Ivchenko-Progress AI-450C τούρμπο κινητήρες. Η Τουρκία έχει ήδη εισαγάγει 12 τέτοιους κινητήρες από την Ουκρανία, τον κύριο εταίρο της στον τομέα της τεχνολογίας drone. 

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα drone που είναι μάλλον δυσκίνητο και με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα την ώρα. Η Άγκυρα, όμως, έχει μεγάλες προσδοκίες για το τι θα μπορεί να επιτύχει με αυτό. Θεωρεί το Akinci ως το κύριο εργαλείο για απόκτηση πληροφοριών και επιτήρηση στόχων, καθώς και έλεγχο επικοινωνίας, την επόμενη δεκαετία. Το drone θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα εγχώριας παραγωγής, όπως ραντάρ πολλαπλών ρόλων, σύστημα επιτήρησης, συστήματα για ηλεκτρονικό πόλεμο και δορυφορικές επικοινωνίες – όλα αυτά καθιστούν το Akinci πολύτιμο για την Άγκυρα.
 

Επιπλέον, το drone μπορεί να οπλιστεί με ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών αέρα – εδάφους, ενώ σχεδιάζεται η ένταξη του, τουρκικής κατασκευής, πυραύλου SOM-A σε αυτό, με εμβέλεια 250 χλμ. Το μη επανδρωμένο όχημα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε συμβατικό πόλεμο, θα είναι όμως εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Πηγή: philenews / in.gr