Eκτός ΕΔΕΚ βρίσκονται πλέον μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τα πρόσωπα που βρέθηκαν υπό κατηγορία για την επιλογή τους να κατέλθουν στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα ψηφοδέλτια άλλων κομματικών σχηματισμών.
 
Έχει τη σημασία του το λεκτικό που επιλέγηκε από την κομματική ηγεσία για τα στελέχη της ΕΔΕΚ που βρέθηκαν κάτω από άλλες κομματικές ομπρέλες. Υποδεικνύει ότι τα ίδια τα στελέχη έθεσαν εαυτούς εκτός ΕΔΕΚ βάζοντας τέλος στην κομματική τους δράση εντός του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
 
Η αναφορά σε ονόματα αποφεύχθηκε στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι έγιναν γνωστά μέσα από την κομματική οδό τα ονόματα όσων στελεχών είχαν καταγγελθεί ευθέως βασικά από την επαρχιακή επιτροπή της ΕΔΕΚ για αντικομματική συμπεριφορά.

 
Αποφεύχθηκε και η ονομαστική αναφορά στον δήμαρχο της Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατί κατήλθε ως ανεξάρτητος και στηρίχθηκε βασικά από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η περίπτωση καλύπτεται από τη γενική διατύπωση ότι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπονται όσα στελέχη ή μέλη της ΕΔΕΚ κατήλθαν στις δημοτικές εκλογές υπό την ομπρέλα του ανεξάρτητου και στηρίχθηκαν από άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε αυτοί κατάφεραν να εκλεγούν είτε όχι.
 
Στην υπό κατηγορία αυτή ομάδα εντάσσουν πλέον και άλλα πρόσωπα, που επίσης δεν κατονομάζονται και θα προσδιοριστούν σε εκθέσεις που θα ετοιμαστούν από τις επαρχιακές επιτροπές. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προνοεί την ετοιμασία εκθέσεων από τις επαρχιακές επιτροπές που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες σε βάρος στελεχών που θα παραπεμφθούν για συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο, όργανο που έχει πλέον τον πρώτο λόγο για τα περαιτέρω βήματα.
 
Το Πολιτικό Γραφείο έχει την εξουσία αν πειστεί από τις καταγγελίες να διορίσει ερευνώντα λειτουργό για την κάθε περίπτωση προς διερεύνηση και ετοιμασία πορίσματος που μπορεί να οδηγηθεί στο Πειθαρχικό. Με βάση το καταστατικό της ΕΔΕΚ τα κατηγορούμενα στελέχη έχουν δικαίωμα αντιλόγου και απάντησης. Όπως και έφεσης στην περίπτωση καταδικαστικής απόφασης. Τον τελευταίο λόγο έχει η Κεντρική Επιτροπή, στην οποία παραπέμπονται οι υποθέσεις με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
 
Πάντως, κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι η τιμωρητική απόφαση αφορά κατά βάση στελέχη που ενεργοποιούνταν στη Λεμεσό:
 
> Τον Ηλία Ιωακείμ, που εκλέγηκε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Λεμεσού, με την Κίνηση Πολιτών «Πράσινη Λεμεσός».
> Τον Πρόδρομο Τοππουζή που επανεκλέγηκε δημοτικός σύμβουλος, με το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης. Από την Αλληλεγγύη έγινε γνωστό ότι ο Πρόδρομος Τοππουζής έχει εγγραφεί στο μητρώο του Κινήματος και έχει δικαίωμα ψήφου και εκλογής στις ενδοκομματικές διαδικασίες.
> Τον Φοίβο Αλκιβιάδη που αναδείχθηκε δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ.
> Τον σχολικό έφορο Κλεάνθη Ραφτόπουλο στον δήμο της Μέσα Γειτονιάς που αναδείχθηκε με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.
 
Υποψηφιότητες
 
Σε ό,τι αφορά τις ενδοκομματικές διαδικασίες ενόψει εκλογικού συνεδρίου διαφοροποιήθηκε η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ανώτατα αξιώματα του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και των δύο αντιπροέδρων. Αντί σήμερα που έληγε υπό κανονικές συνθήκες η υποβολή των υποψηφιοτήτων δόθηκε παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου. Τα στελέχη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αν και γίνεται λόγος για μειωμένο ενδιαφέρον υπό τις δοσμένες συνθήκες.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι διαδικασίες για τις επαρχιακές συνδιασκέψεις που θα αναδείξουν νέες επαρχιακές επιτροπές όπως και εκπροσώπους των επαρχιών στην Κεντρική Επιτροπή. Αρχή θα γίνει με την επαρχιακή της Αμμοχώστου την 1η Μαρτίου. Υποψηφιότητες, όπως γράψαμε και χθες, για την Κεντρική Επιτροπή μέσω των επαρχιών θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των συνδιασκέψεων.
 
Έκλεισε το μητρώο των μελών
 
Δικαίωμα ψήφου στο εκλογικό συνέδριο της ΕΔΕΚ όπως και στις επαρχιακές συνδιασκέψεις έχουν όσα μέλη είναι τακτοποιημένα ή έχουν εγγραφεί στο μητρώο των μελών μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Στη φάση αυτή ο κομματικός μηχανισμός εγγράφει τα μέλη στο κεντρικό μητρώο και τα επαρχιακά. Στην ΕΔΕΚ σημειώνουν ότι έχουν αυξηθεί τα μέλη σε σύγκριση με το προηγούμενο εκλογικό συνέδριο.
 
Ενημέρωση από Σιζόπουλο
 
Στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, ενημέρωσε τα στελέχη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα μετά την κρίση που προκάλεσε η τουρκική πλευρά με αφορμή την απόφαση της Βουλής για την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα.