Η κινητοποίηση εθελοντών σε περίοδος κρίσης πρέπει να γίνεται μέσω οργανωμένων δράσεων και με βάση το πρωτόκολλο διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τονίζει  στον «Φ» ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.
 
Σημειώνει ότι η αξία του εθελοντισμού σε περιόδους έκτακτων καταστάσεων είναι ανεκτίμητη και υπενθυμίζει ότι στην Κύπρο σε πολλές περιπτώσεις, ο εθελοντισμός συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων. Τονίζει όμως ότι σε περιόδους πανδημίας χρειάζεται εξειδικευμένη διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και της ίδιας της δράσης τους, προκειμένου να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας για τη δημόσια υγεία. Σημειώνει ακόμα ότι έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο για τον εθελοντισμό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και επισημαίνει ότι οι εθελοντές θα αξιοποιηθούν με βάση προγράμματα και δράσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν. Πρόσθεσε ακόμα ότι αξιολογείται ο τρόπος αξιοποίησης  των εθελοντών με βάση τα δεδομένα και σε σχέση με την πανδημία, τα οποία αλλάζουν συνεχώς. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνεται πάντα υπόψη ο τρόπος διαχείρισης των εθελοντών, σε σχέση με την πανδημία, παρέχοντας εξειδικευμένη καθοδήγηση και προστασία προς αυτούς.
 
– Περίοδος κρίσης. Ποιος ο ρόλος των εθελοντών σε μια τέτοια περίπτωση που αφορά στην εξάπλωση μίας πανδημίας;

 
– Η αξία του εθελοντισμού σε περιόδους έκτακτων καταστάσεων είναι ανεκτίμητη. Στον τόπο μας έχουμε πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο εθελοντισμός συνέβαλε σημαντικά, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων. Θέλω να τονίσω ότι η ενεργοποίηση των εθελοντών σε έκτακτες καταστάσεις, και ιδιαίτερα σε πανδημία, χρειάζεται εξειδικευμένη διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της ίδιας της δράσης. Δεν θέλουμε μεγάλους αριθμούς εθελοντών, αλλά στοχευμένες δράσεις με ενεργοποίηση του ελάχιστου αριθμού εθελοντών, και με τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση, ιδιαίτερα στο θέμα προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε σχέση με την πανδημία. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οποιεσδήποτε δράσεις αναπτύσσονται να υπάρχει ο σωστός σχεδιασμός, τηρώντας το πρωτόκολλο ασφάλισης και ασφάλειάς τους, αλλά και το πρωτόκολλο προστασίας της υγείας τους σε σχέση με την πανδημία.
 
– Υπήρξε κάποιος συντονισμός με την Κυβέρνηση ή άλλους αρμόδιους φορείς για το πώς θα μπορούσαν οι ομάδες εθελοντών να φανούν χρήσιμες;
 
– Ως Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,  έχω ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το πρωτόκολλο είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2018 μετά από εισήγηση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το πρωτόκολλο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη στους εθελοντές και να υπάρχει αποτελεσματικότερος συντονισμός σε εθελοντικές δράσεις, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Με τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου εντύπου, το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Γραφείου,  http://www.volunteercommissioner.gov.cy/volunteer/volunteercommissioner.nsf/home_el/home_el?opendocument, στους εθελοντές παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη και θα αξιοποιηθούν σε πρωτοβουλίες οι οποίες σχεδιάζονται βάσει των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν, με πρώτιστο μέλημα την ασφάλεια των εθελοντών και των συμπολιτών μας, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας τους.
 
– Υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης που να αφορά στον συντονισμό των ομάδων εθελοντών ανά το παγκύπριο;
 
– Όπως έχω αναφέρει, ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών έχουν εγγραφή στο πρωτόκολλο διαχείρισης εθελοντών σε έκτακτες καταστάσεις και θα αξιοποιηθούν με βάση προγράμματα και δράσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν. Αξιολογούμε τον τρόπο αξιοποίησης με βάση τα δεδομένα σε σχέση με την πανδημία τα οποία αλλάζουν συνεχώς. Σε αυτή τη διαδικασία λαμβάνουμε πάντα υπόψη τον τρόπο διαχείρισης των εθελοντών, σε σχέση με την πανδημία, παρέχοντας εξειδικευμένη καθοδήγηση και προστασία προς αυτούς. Δημιουργήσαμε το πρωτόκολλο για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο εθελοντισμός σε κατάσταση πανδημίας, και για τα μέτρα τα οποία εφαρμόζουν οι εθελοντές/ντριες κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δράσης.
 
– Σε τι ενέργειες προβαίνετε για βοήθεια ατόμων που έχουν ανάγκη αυτές τις μέρες λόγω των μέτρων; Είτε αφορά ηλικιωμένους, είτε ευπαθείς ομάδες, είτε άτομα υπό περιορισμό;
 
– Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε πρόγραμμα κινητών συνεργείων εξυπηρέτησης/στήριξης σε άτομα τα οποία δεν έχουν υποστηριχτικό οικογενειακό περιβάλλον και λόγω ηλικίας ή θεμάτων υγείας, είτε είναι σε περιορισμό στην οικία τους λόγω της πανδημίας, δεν μπορούν να μετακινηθούν για προμήθεια βασικών αγαθών για τη διαβίωσή τους. Τον γενικό συντονισμό έχει αναλάβει το γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τη στήριξη της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της Τράπεζας Κύπρου, της Οργάνωσης Reaction, αλλά και άλλοι φορείς οι οποίοι θα συνεργαστούν στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόγραμμα αυτό  στοχεύει μόνο στην υποστήριξη αυτών των πολιτών που έχουν επηρεαστεί  λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως  καθορίζεται αυτό στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
– Τι άλλου είδους στήριξη μπορούν να προσφέρουν οι ομάδες εθελοντών αυτές τις μέρες;
 
– Η αξιοποίησή τους έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες επί του εδάφους και λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαία εξειδικευμένη διαχείρισή τους σε στοχευμένες δράσεις. Εθελοντές έχουν στηρίξει τους νοσηλευτές στα αεροδρόμια και επίσης εθελοντές στηρίζουν την παροχή προσωπικών ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους πολίτες  είναι σε υποχρεωτική καραντίνα, σε ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο. Αν χρειαστεί η συμβολή εθελοντών σε οποιαδήποτε άλλη δράση, αυτό θα αξιολογηθεί από το Γραφείο μου και θα ενεργοποιήσουμε εθελοντές εκεί που χρειάζεται και υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς.
 
«Γίνεται επιλεκτική κλήση εθελοντών»
 
– Μπορεί να προχωρήσετε και σε επιστράτευση δυνάμεων της Πολιτικής Άμυνας αν παραστεί ανάγκη; Πόση είναι η δύναμη της Πολιτικής Άμυνας και από ποιους αποτελείται;

 
– Η δύναμη της Πολιτικής Άμυνας συνίσταται από 32 άτομα οργανικό προσωπικό, 550 εθελοντές και 5.000 περίπου υπόχρεα μέλη, δηλαδή άτομα που υπηρετούν τη θητεία τους. Θα πρέπει, βέβαια, να αφαιρεθούν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό, ότι πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που, με βάση τα ισχύοντα, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, για λόγους δημόσιας υγείας. Γίνεται, όμως, επί του παρόντος, επιλεκτική κλήση εθελοντών, κατά κύριο λόγο για το στήσιμο αντισκήνων, για βοήθεια στην ιχνηλάτηση ατόμων που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, στελέχωση τηλεφωνικών κέντρων και βοήθεια προς την Αστυνομία και τους Δήμους για επιτήρηση των περιορισμών που επιβάλλουν τα Διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου.