Ο κίνδυνος εκζέματος φαίνεται ότι εξαρτάται από την απόσταση που μας χωρίζει από ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όσο μακρύτερα κατοικεί κάποιος από ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να παρουσιάσει έκζεμα.

Η σχετική μελέτη παρακολούθησε ασθενείς στο Ντένβερ από την παιδική ηλικία μέχρι τα 18.

Τα παιδιά με έκζεμα συγκρίθηκαν με μια ίσου μεγέθους ομάδα ασθενών χωρίς έκζεμα. Συνολικά στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 14.000 παιδιά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την απόσταση από το σπίτι κάθε παιδιού μέχρι ένα δρόμο κυκλοφορίας 10.000 οχημάτων ημερησίως ανά έτος.

Ο κίνδυνος ατοπικής δερματίτιδας (εκζέματος) μειωνόταν κατά 21% για κάθε δεκαπλάσια αύξηση στην απόσταση από έναν δρόμο με κίνηση σύμφωνα με την έρευνα.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που κατοικούσαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ή παραπάνω από ένα μεγάλο δρόμο είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες ατοπικής δερματίτιδας συγκριτικά με εκείνα που κατοικούσαν στα 500 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Michael Nevid συνεργάτης στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο National Jewish Health στο  Ντένβερ του Κολοράντο.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί η συσχέτιση ανάμεσα στην ατοπική δερματίτιδα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Journal of Allergy and Clinical Immunology και αναμένεται να παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

ygeiamou.gr