Ανοικτά μέτωπα, προτεραιότητες με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά και  θέματα τρέχουσας επικαιρότητας που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζονται και οι  άξονες προτεραιοτήτων του Νίκου Χριστοδουλίδη στα πρώτα βήματα της διακυβέρνησης του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει σιγά- σιγά η Κυβέρνηση να μπαίνει στα βαθιά και να αρχίσει να παράγει έργο, που είναι και το ζητούμενο. Με αλλά λόγια, θα πρέπει να αρχίσουν να καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα της νέας διακυβέρνησης. 

Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους υπουργούς του, το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο, λόγω και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνία. Από την μια είναι τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη που έχει κληρονομήσει από τους προκατόχους της, από την άλλη είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και από την άλλη είναι και τα ζητήματα της επικαιρότητας που καθορίζουν και την ατζέντα των προτεραιοτήτων της κοινωνίας. Ζητήματα όπως είναι τα προβλήματα των προσφυγικών συνοικισμών και της αποζημίωση των τραπεζικών υπαλλήλων που αποχωρήσει με σχέδια των τραπεζών και δεν έχουν εγκριθεί από το ανεργιακό ταμείο. 

Πέραν όμως αυτών στην Κυβέρνηση προκύπτει και μία ανησυχία από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σε διεθνές επίπεδο. Στην Κύπρο είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την κρίση των τραπεζών και τα όσα ακολούθησαν για την κυπριακή Οικονομία, με το Νίκο Χριστοδουλίδη να θέλει να δράσει προληπτικά. 

Χθες στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τους Υπουργούς Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και ενημερώθηκε για τρέχοντα θέματα και έγινε ανταλλαγή απόψεων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για χειρισμούς που πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως στο θέμα της ΑΤΑ. Ένα ζήτημα που αποτελεί καυτή παράτα για την Κυβέρνηση και για το οποίο ο Υπουργός Εργασίας έχει ήδη από χθες ξεκινήσει επαφές.

Ανάμεσα στα θέματα επικαιρότητας ήταν και αυτό της στατικότητας των κτιρίων σε προσφυγικούς συνοικισμούς. Όπως πληροφορούμαστε, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρουσίασε στο πλαίσιο της σύσκεψης το σχέδιο που έχει ετοιμάσει για επίλυση του προβλήματος. Χθες για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους αρμοδίους φορείς για το θέμα των προσφυγικών συνοικισμών. Ένα ζήτημα το οποίο αναδείχθηκε έντονα τις τελευταίες μέρες τόσο από πλευράς Βουλής, όσο και από άτομα που διαμένουν στους συνοικισμούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κακή κτιριακή κατάσταση, ιδιαίτερα στις πολυκατοικίες των συνοικισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πέραν αυτών, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να αγγίξει ακόμα πιο καυτά ζητήματα όπως το θέμα της δημιουργίας ταμείου για τους αξιόγραφους και τους κουρεμένους καταθέτες. Έγινε επίσης συζήτηση για το πρόβλημα που προέκυψε με τους τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχώρησαν από τις τράπεζες με το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου και οι οποίοι δεν εγκρίθηκαν για λήψη ανεργιακού επιδόματος. Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την προηγούμενη Τρίτη, συζητήθηκε η σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.  Ένα ζήτημα που ίσως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός Κυβέρνησης- Βουλής και 

Η μεγάλη ανησυχία αφορά τον τραπεζικό τομέα. Πηγές από το Προεδρικό σημείωναν ότι τόσο ο ΠτΔ όσο και ο Υπουργός Οικονομικών βρίσκονται σε  επικοινωνία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος είναι στην Φρανκφούρτη στο πλαίσιο της  Συνόδου του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα της Ελβετικής Τράπεζας Credit Suisse και ο οποίος μετέφερε ότι είναι σε επαφή με τις κυπριακές τράπεζες οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι εκτεθειμένες . Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να δράσει προληπτικά, αναζητώντας μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό, σχέδιο δράσης στην περίπτωση που διαπιστωνόταν ότι ο κίνδυνος για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ήταν μεγάλο.