Η Λευκωσία επιθυμεί να βρεθούν στο ίδιο καλάθι Κυπριακό και ευρωτουρκικά προκειμένου να δοθεί ώθηση για επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί. Ενώπιον της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε – σύμφωνα με πληροφορίες μας – διατεθειμένος να συζητήσει τα πάντα σε σχέση με τα ευρωτουρκικά. Όσο δε για το διάλογο με τον Ερσίν Τατάρ ο ΠτΔ δήλωσε έτοιμος να συναντήσει τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αυθημερόν ή ακόμα και να ταξιδέψει προς τη Νέα Υόρκη εάν τους προσκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν αρκούντως ξεκάθαρος κατά τη συνομιλία του με τη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η οποία βρίσκεται στο νησί για να καταγράψει το κλίμα, ότι αυτό που θέλει είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λυθεί το Κυπριακό στη βάση της συμφωνημένης λύσης. 

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας , κάτι που σημαίνει ότι η βάση λύσης του Κυπριακού δεν είναι άλλη από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Μια προσέγγιση την οποία η Λευκωσία αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της αξίωσης της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο σημείωσε πως ένας ακόμα λόγος για τον οποίο τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν τη λύση και σταθερότητα στην Κύπρο είναι οι παρούσες συγκυρίες, λόγω των εξελίξεων σε άλλες περιοχές, όπως στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτή τη περίοδο παρατηρείται βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά κάτι το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στις δηλώσεις του, ανάφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε στην κ. ΝτιΚάρλο εκ νέου ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα της πλευράς μας είναι η άρση του αδιεξόδου και η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ. Επίσης, ανέφερε, επανέλαβε την ετοιμότητά του οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κ. ΝτιΚάρλο και το κρίνει ότι είναι χρήσιμο για κοινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ακόμη και σήμερα.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της κ. ΝτιΚάρλο στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι υποστηρικτικός στις διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως έθεσε αυτό το ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κ. ΝτιΚάρλο για να το μεταφέρει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την κ. ΝτιΚάρλο για τις επαφές που θα έχει και στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα και για την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά του για μια συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί η κ. ΝτιΚάρλο και το κρίνει ότι είναι χρήσιμο για κοινή συνάντηση με τον κ. Τατάρ ακόμη και σήμερα. Εξέφρασε τη βούληση και την ετοιμότητά του να μεταβεί και στη Νέα Υόρκη αν ο ΓΓ θεωρήσει ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της κ. ΝτιΚάρλο στην πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι υποστηρικτικός στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Τα ΗΕ έχουν μια συνεργασία με την ΕΕ και αυτό που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι πάντοτε είναι εντός του πλαισίου των ΗΕ που θα κινούνται οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε. Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως η κ. ΝτιΚάρλο είπε ότι «ο ρόλος της ΕΕ και η συνεργασία με τα ΗΕ είναι άριστη». Βλέπει θετικά το γεγονός ότι οι ενέργειες από πλευράς μας είναι ενέργειες που επιχειρούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Και είναι αυτό που επιθυμούμε και εμείς, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Θέλει χωριστή συνάντηση με ΓΓ, λέει όχι στην ΕΕ

Αρνητικός ο Ερσίν Τατάρ να ανταποκριθεί στην έκκληση Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινή συνάντηση των δύο στην παρουσία της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο ή ακόμα κα για μετάβαση στη Νέα Υόρκη. Αντίθετα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων απαιτεί χωριστή συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ, με τον ισχυρισμό ότι τόσο ο διεθνής οργανισμός και η ΕΕ συμπεριφέρονται άδικα στους Τουρκοκύπριους και τους αφήνουν εκτός των συνόδων ενώ προσκαλούν τους Ελληνοκύπριους. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Ερσίν Τατάρ ανάφερε ότι είπε στη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχθούν ποτέ «να ενσωματωθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε ακόμα ότι επανέλαβε στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη θέση που προώθησε στη συνάντηση της Γενεύης το 2021 – δηλαδή την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς εκπροσώπησης – προκειμένου να αποδεχθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων. 

Ο κατοχικός διαμήνυσε επίσης ότι εάν υπάρξει στο μέλλον μια συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ ΟΗΕ θα ζητήσει και ο ίδιος χωριστή συνάντηση. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ «είναι άδικο για τους Τουρκοκύπριους το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης θα συνομιλήσει με πολλούς αξιωματούχους και αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ» και ότι αυτό αποτελεί μια ανισότητα «η οποία είναι κα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη μη λύση του Κυπριακού». 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ερσίν Τατάρ τάχθηκε εναντίον της συμμετοχής της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Τόνισε ακόμα ότι η παραμονή της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης στο νησί είναι σημαντική για τη σταθερότητα στο νησί. Θεωρεί ότι είναι αδικία το γεγονός ότι η Ελληνοκύπριοι είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία είναι εκτός. Τέλος υποστήριξε ότι ένα από τα προβλήματα της ανισότητας στο νησί είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία αναφέρονται στην επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Προσεκτικές διατυπώσεις 

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις μετά τις συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες. 

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, την οποία χαρακτήρισε ως εξαιρετική, είπε πως  τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. «Συζητήσαμε εκτενώς το Κυπριακό, και θέλουμε να επαναλάβουμε τη δέσμευση του ΓΓ στη στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό», επεσήμανε. Ανέφερε πως στη συνέχεια θα είχε συνάντηση με τον κ. Τατάρ «για να συζητήσουμε περαιτέρω για τον δρόμο προς τα μπρος».

Πολύ ξεκάθαρη έκανε την δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και στην επίλυσή του «και στις προσπάθειές μας για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο μετά τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. Η κ. ΝτιΚάρλο είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Τατάρ σε βάθος το Κυπριακό και μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των Τεχνικών Επιτροπών ώστε να εργαστούν σκληρά για μια ευρεία σειρά από θέματα «ώστε να κινηθούμε προς τα εμπρός».