Πέρασε ενάμιση χρόνος από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα φωτοεπισήμανσης με τις κάμερες τροχαίας και μέχρι σήμερα ούτε μια υπόθεση παραβατών που δεν πλήρωσαν το εξώδικό τους, δεν έχει καταχωρηθεί στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, αυτή τη στιγμή το 40% των εξωδίκων που έχουν ταχυδρομηθεί και παραληφθεί, δεν έχει πληρωθεί. Μπορεί με πρόχειρους υπολογισμούς να μιλάμε και για πέραν των 40.000 υποθέσεων και ακόμα το σύστημα βρίσκεται στην Α’ φάση. Όταν τέλος του έτους εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα με 90 σταθερές κάμερες και 20 κινητές, μπορεί να φανταστεί κάποιος τον όγκο των υποθέσεων που θα καταλήγουν στα δικαστήρια.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από πλευράς Αστυνομίας, υπήρξαν αρχικά κάποια προβλήματα που έπρεπε να λυθούν μεταξύ της Τροχαίας και της ανάδοχου εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα. Κυρίως αφορούσαν την εξακρίβωση των στοιχείων του οδηγού ώστε να μην διώκεται ένας και να πρόκειται για άλλο οδηγό. Επίσης προβλήματα προέκυψαν και για τις εταιρείες, αφού το σύστημα δεν αναγνώριζε τον οδηγό ενός οχήματος που ανήκει σε εταιρεία.

Παράλληλα, ένα ζήτημα που έπρεπε να λυθεί αφορούσε στο ποιος θα ετοιμάζει τα κατηγορητήρια τα οποία θα στέλλονταν στο δικαστήριο.

Όλα αυτά τα ζητήματα, όπως αρμοδίως μας αναφέρθηκε, έχουν εν πολλοίς ξεπεραστεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταχωρηθούν στα δικαστήρια οι πρώτες 2.000-3.000 υποθέσεις. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η ανάδοχος εταιρεία θα αποστέλλει όλες τις πληροφορίες για τον παραβάτη και την παράβαση στην Αστυνομία (Τροχαία) και αφού γίνει ταυτοποίηση, τότε τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στον οικείο αστυνομικό σταθμό για ετοιμασία και καταχώρηση του φακέλου στο πρωτοκολλητείο της οικείας επαρχίας. Στη συνέχεια θα επιδίδεται το κατηγορητήριο στον παραβάτη, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες υποθέσεις τροχαίων παραπτωμάτων.

Ο φόβος των αρμοδίων είναι πως όταν αρχίσει η ροή των υποθέσεων θα πνιγούν τα δικαστήρια τα οποία ήδη αυτή τη στιγμή είναι υπεραπασχολημένα και αναβάλλουν την εκδίκαση τροχαίων υποθέσεων για πάνω από δύο χρόνια.

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε και λύθηκε με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αφορά στο θέμα προθεσμίας πληρωμής ενός προστίμου. Σύμφωνα με την αρχική νομοθεσία, ένα εξώδικο έπρεπε να παραδοθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο η νομοθεσία αυτή έχει ήδη τροποποιηθεί και εξασφαλίστηκε από την Νομική Υπηρεσία η διαβεβαίωση ότι ακόμα και να παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, δεν τίθεται ζήτημα στον εντοπισμό και στην παράδοση του οποιουδήποτε συστημένου εγγράφου, είτε πρόκειται για πρόστιμο είτε για επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα ανακοινώνονται τα σημεία καμερών – 13.046 «ορφανά» εξώδικα

Επίσης, τους εμπλεκόμενους απασχόλησε και το θέμα των εξωδίκων που δεν έχουν παραληφθεί από τους παραβάτες. Ενώ έχει σταλεί η σχετική ειδοποίηση ταχυδρομικώς, εντούτοις μια μεγάλη μερίδα οδηγών εσκεμμένα δεν πήγε να τα παραλάβει με αποτέλεσμα να εκκρεμούν. Επίσης, υπάρχει και μια κατηγορία πολιτών που για πρακτικούς λόγους (άλλαξαν διεύθυνση, ασθενούσαν ή απουσίαζαν) δεν πήραν τη σχετική ειδοποίηση.

Γι’ αυτούς το πρόστιμο δεν παραγράφεται και ήδη δημιουργείται ένας ειδικός ηλεκτρονικός κατάλογος ώστε όταν τα πρόσωπα αυτά επιχειρήσουν να ταξιδέψουν, ή να απευθυνθούν στην Αστυνομία για οποιονδήποτε λόγο, να εντοπίζονται και να τους επιδίδεται το εξώδικο.

Σύμφωνα με στοιχεία, από την 1/1/2022 μέχρι και τις 17/5/2023 καταγράφηκαν από τις κάμερες 213.603 οδικές παραβάσεις και έχουν ταχυδρομηθεί 181.920. Από αυτές έχουν πληρωθεί μόνο τα 67.362 εξώδικα.