Φόβους ακόμη και για απώλειες ζωών αστυνομικών εκφράζει ο εκπρόσωπος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, μετά και τα παρατράγουδα του Μεγάλου Σαββάτου, όπου νεαροί έκαψαν με μολότοφ περιπολικό όχημα στη Λεμεσό και προκάλεσαν ζημιές σε δεύτερο.

Άμεση ήταν η απάντηση της ηγεσίας της Αστυνομίας, που μέσω του εκπροσώπου Τύπου αναφέρει ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για προστασία των αστυνομικών της πρώτης γραμμής, με την αγορά ειδικού εξοπλισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πυροδότηση των αντιδράσεων από τον Σύνδεσμο Αστυνομίας ήρθε λόγω και των επεισοδίων κατά αστυνομικών στη Λεμεσό που είχαν μεταβεί το βράδυ πριν την Ανάσταση στην περιοχή Αγίου Νικολάου να επιβάλουν την τάξη. Ο Νίκος Λοϊζίδης, εκπρόσωπος του Κλάδου Ισότητα, εμφανίστηκε χθες μέσω του ΡΙΚ λάβρος κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας, αλλά και κατά της πολιτικής ηγεσίας του Σώματος, περιγράφοντας κατά ζοφερό τρόπο τις συνθήκες εργασίας των μελών της Αστυνομίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σίγουρα θα χάσουμε αστυνομικούς και πυροσβέστες αν δεν ληφθούν μέτρα.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε ακόμα ότι στέλνονται σε επεισόδια νεοσύλλεκτοι και ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί, κάτι που είναι απαράδεκτο. Για παράδειγμα, είπε, αν στα προχθεσινά επεισόδια στη Λεμεσό υπήρχε δυνατότητα να πάνε 3-4 περιπολικά αυτοκίνητα κι όχι ένα, δεν θα είχαμε την εξέλιξη που όλοι γνωρίζουμε. Αλλά, πρόσθεσε, τι περιμένουμε όταν μένει ένας αστυνομικός να στελεχώνει αστυνομικό σταθμό; Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ακόμα ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παύθηκαν ή παραιτήθηκαν τρεις υπουργοί Δικαιοσύνης και άλλοι τόσοι αρχηγοί Αστυνομίας.

Ο κ. Λοϊζίδης κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους και αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και εφτά μέρες την εβδομάδα. Κι αυτό συμβαίνει, πρόσθεσε, χωρίς να μας πληρώνουν υπερωρίες. Μας χρωστούν αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση, ανέφερε, από το 2020.

Είπε ακόμα ότι βρίσκονται υπό συνεχή πίεση από την ηγεσία. «Συχνά λαμβάνουμε από αξιωματικούς μηνύματα στα προσωπικά μας τηλέφωνα, με απειλές ότι πάνω από όλα είναι η δουλειά κι ότι πρέπει να ξεχάσουμε την προσωπική μας ζωή», υποστήριξε. Τέλος, ανέφερε ότι θα σταλεί σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πραγματοποιηθεί πορεία αστυνομικών προς το Προεδρικό.

Η απάντηση του Αρχηγείου

Στις επικρίσεις αυτές απάντησε μέσω του «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος αρχικά ανέφερε ότι, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός για τις υπερωρίες προέβλεπε 4 εκατομμύρια ευρώ, με συμπληρωματικό κονδύλι ξεπέρασε τα οκτώ εκατομμύρια. Συνολικά δίνονται 36 εκατ. ευρώ για επιδόματα, υπερωρίες και άλλα ωφελήματα στους αστυνομικούς, πλην της αντιμισθίας τους, είπε. Συνεχίζοντας για τις υπερωρίες, ο κ. Ανδρέου είπε ότι το Λογιστήριο εργάστηκε μέχρι αργά τη Μεγάλη Παρασκευή για να πληρωθούν πάνω από 100 υπερωριακά καθήκοντα και εκκρεμούν πολύ λίγα για πληρωμή.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι προκηρύχθηκαν προσφορές για την αγορά αντιοχλαγωγικών εξαρτύσεων, ενώ θα εξασφαλιστουν αντιοχλαγωγικά οχήματα, ώστε οι αστυνομικοί να μεταφέρονται σε χώρους επεισοδίων με ασφάλεια. 

Όσον αφορά το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών, ο κ. Ανδρέου υπογράμμισε ότι ήδη ολοκληρώθηκαν δύο νέες Αστυνομικές Διευθύνσεις, της Αμμοχώστου και της Μόρφου, ενώ ανακαινίζονται αρκετοί αστυνομικοί σταθμοί. Επίσης, υπάρχει μεγάλος οργασμός σε προσλήψεις νέων αστυνομικών και πυροσβεστών, για ενίσχυση των υφιστάμενων. 

Κατά τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, η νέα ηγεσία της Αστυνομίας αύξησε τις επισκέψεις της σε διευθύνσεις και σταθμούς και εκεί και όπου παρατηρούνται προβλήματα επιλύονται επί τόπου. Ανέφερε ως παράδειγμα την επίσκεψη του Αρχηγού Αστυνομίας στον Κεντρικό Αστυνομικό σταθμό Λευκωσίας και με οδηγίες του σε 15 μέρες ήταν αγνώριστος.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews.