Για πρώτη φορά η Υπηρεσία Μεταλλείων προχώρησε την περασμένη Τετάρτη σε καταστροφή των ληγμένων φωτοβολίδων και καπνογόνων εντός της λατομικής ζώνης, μεταξύ των κοινοτήτων Μοναγρούλι και Βάσα Κελλακίου, χωρίς την παρουσία πυροτεχνουργών της Αστυνομίας.

Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις η αχρήστευση των πυροτεχνημάτων γινόταν όχι μόνο στην παρουσία της Αστυνομίας, αλλά από τον κλάδο πυροτεχνουργών της Αστυνομίας που αποτελείται από εννέα εκπαιδευμένα μέλη και κάθε χρόνο προβαίνει, μεταξύ άλλων, στην καταστροφή δεκάδων χιλιάδων πυροτεχνημάτων, αλλά και επικίνδυνων κροτίδων.

Τι έγινε όμως στην προκειμένη περίπτωση και γιατί οδηγηθήκαμε στην καταστροφική πυρκαγιά; Η Υπηρεσία Μεταλλείων αποτάθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ομάδα πυροτεχνουργών ενημερώνοντάς την για την ημέρα και ώρα της καταστροφής των εν λόγω πυροτεχνημάτων. Η Αστυνομία απάντησε θετικά, νοουμένου ότι καλυφθούν από την Υπηρεσία Μεταλλείων τα έξοδα διακίνησης και τα υπερωριακά της εννιαμελούς ομάδας των πυροτεχνουργών, που ανέρχονταν σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Η Υπηρεσία Μεταλλείων αρνήθηκε να καταβάλει το οποιοδήποτε κονδύλι και ακολούθως η Αστυνομία την ενημέρωσε για τα μέτρα ασφαλείας και αφοπλισμού των φωτοβολίδων που έπρεπε να ληφθούν πριν και μετά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της καταστροφής πυροτεχνημάτων από την Αστυνομία, ενημερώνεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να είναι παρόν πυροσβεστικό όχημα. Σημειώνεται ότι οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας για την καταστροφή των φωτοβολίδων προβαίνουν σε ελεγχόμενη έκρηξη εκεί και όπου χρειάζεται, ενώ τα καπνογόνα καίγονται.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η Υπηρεσία Μεταλλείων αποφάσισε να προβεί από μόνη της στην καταστροφή.

Στην προκειμένη περίπτωση, η καταστροφή των πυροτεχνημάτων έγινε από τρεις τεχνικούς της Υπηρεσίας Μεταλλείων. Επιπλέον, κλήθηκε προφορικά και παραβρέθηκε πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Μεταλλείων δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων το Τμήμα Δασών, παρ’ ότι ο χώρος καταστροφής των εκρηκτικών ουσιών εφάπτεται με κρατική δασική γη. Ωστόσο, σε περίπτωση που υποβαλλόταν γραπτό αίτημα, όπως μας διαβεβαίωσαν από το Τμήμα Δασών, θα απορριπτόταν λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της περασμένης Τετάρτης.

Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, για την καταστροφή των φωτοβολίδων οι τεχνικοί της Υπηρεσίας Μεταλλείων δεν έλαβαν τα δέοντα μέτρα, αφού, τουλάχιστον σε μία περίπτωση η φωτοβολίδα δεν αφοπλίστηκε (χωρίζεται σε δύο μέρη και αφαιρείται το αέριο), με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί σε απόσταση περίπου 150 μέτρων, όπου έγινε η καύση της και λόγω του δύσβατου της περιοχής δεν κατέστη εφικτή η κατάσβεση της πυρκαγιάς αμέσως, η οποία πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Η φωτιά άργησε να τεθεί υπό έλεγχο, λόγω της έλλειψης πτητικών μέσων πυρόσβεσης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κρατικό δάσος Λεμεσού και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο χθες τα ξημερώματα. Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση 1,33 τετραγωνικών χιλιόμετρων, καλυμμένη με θαμνώδη βλάστηση και διάσπαρτα πεύκα, εκ των οποίων 0,41τ.χλμ. αποτελείτο από κρατικό δάσος και η υπόλοιπη έκταση 0,92τ.χλμ. που κάηκε ήταν ιδιωτική γη. Λόγω της έκτασης που έλαβε η πυρκαγιά με αναζωπυρώσεις για τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης, οργανώθηκε από το Τμήμα Δασών Τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην κοινότητα Βάσας Κελλακίου.

Μετά και τα γεγονότα που οδήγησαν στην πυρκαγιά της Τετάρτης, σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η διοικητική έρευνα η οποία θα αναδείξει τα λάθη και τις παραλείψεις της Υπηρεσίας Μεταλλείων, σε σχέση με την καταστροφική πυρκαγιά στη Βάσα Κελλακίου που προκλήθηκε κατά τη διαδικασία καταστροφής φωτοβολίδων και καπνογόνων. Τη διοικητική έρευνα ανέλαβε ο λειτουργός Εσωτερικού Ελέγχου στο υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Χάρης Νικολάου, οποίος πρέπει να παραδώσει την έκθεσή του μέχρι τις 7/5/2024. Το πόρισμα θα παραδοθεί στην υπουργό Μαρία Παναγιώτου, η οποία θα αποφασίσει κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποταθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για διορισμό ερευνώντος λειτουργού. Μέχρι την ημέρα εκείνη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων θα βρίσκεται σε άδεια. Ακολούθως αν αποφασιστεί πειθαρχική έρευνα, θα σταλεί επιστολή στην ΕΔΥ η οποία θα αποφασίσει κατά πόσο θα τεθεί ή όχι σε διαθεσιμότητα.

Πλήρης απαγόρευση στη ρίψη πυροτεχνημάτων

Μετά από τα τελευταία γεγονότα πρόκλησης πυρκαγιάς σε περιοχή του χωριού Κουκλιών της επαρχίας Πάφου, καθώς και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την περίοδο, η Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων, προχώρησε χθες στην ανάκληση όλων των αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων, καθώς επίσης και στη μη έκδοση νέων αδειών. Τονίζεται ότι, απαγορεύονται αυστηρώς όλες ανεξαιρέτως οι ρίψεις πυροτεχνημάτων και σε όλους τους χώρους παγκύπρια επ’ αόριστον.

Σημειώνεται ότι μέχρι τις 18 Μαΐου θα πραγματοποιούνταν ακόμα 10 ρίψεις πυροτεχνημάτων σε περιοχές που έχει παραχωρηθεί άδεια από την Υπηρεσία Μεταλλείων. Μετά τη χθεσινή απόφαση ενημερώθηκαν όλοι με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την ανάκληση της άδειας τους.
Είχαν δοθεί οδηγίες από την υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, προς τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Κώστα Χατζηπαναγιώτου, στον οποίο υπάγεται η Υπηρεσία Μεταλλείων, να εξεταστεί η άμεση ανάκληση όλων των αδειών που έχουν παραχωρηθεί, καθώς επίσης και να εξεταστεί να μην παραχωρηθεί επιπλέον άδεια, πράγμα που έγινε.

Η πυρκαγιά στο εθνικό δασικό πάρκο Ραντί στα Κούκλια προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων. Η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη στις 8:20μ.μ. και τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα γύρω στις 01:00π.μ. χθες, αφού κατέκαψε 10 εκτάρια σε δύσβατη περιοχή με θάμνους και άγρια φυσική βλάστηση. Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Μεταλλείων είχε χορηγήσει σχετική άδεια, μεταξύ των ωρών 8:00μ.μ.-10:00μ.μ., για τη ρίψη πυροτεχνημάτων σε ύψος 75 μέτρων, σε ανοικτό χώρο πλησίον γηπέδου γκολφ με παρεμφερείς οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις, στα Κούκλια της Πάφου.

Χθες, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του προσώπου που έριξε τα πυροτεχνήματα και προκλήθηκε η φωτιά, το βράδυ της Τετάρτης στα Κούκλια. Πρόκειται για επαγγελματία που είναι αδειοδοτημένος από την Υπηρεσία Μεταλλείων για κατοχή και χρήση πυροτεχνημάτων σε διάφορες εκδηλώσεις. Ο εν λόγω επαγγελματίας συνελήφθη, ανακρίθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, ενώ στη συνέχεια αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την Τετάρτη στην Πάφο με τους σφοδρούς ανέμους, θα έπρεπε να ωθήσουν το εν λόγω άτομο στο να αναβάλει οποιαδήποτε προγραμματισμένη δραστηριότητα αυτού του είδους.