Ζήτησε διεξαγωγή διοικητικής έρευνας και να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων η υπουργός Γεωργίας.

Μια ανάσα από την κοινότητα της Βάσας Κελλακίου οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Λεμεσού, θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό λόγω και της μη διαθεσιμότητας εκμισθωμένων πτητικών μέσων.

Το γεγονός ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν μονό τρία εναέρια μέσα, επανέφερε το θέμα των πτητικών μέσων στην επιφάνεια, σε μια περίοδο μάλιστα που καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, άνεμοι και ανομβρία.

Την ώρα που το Κράτος παραμένει απογυμνωμένο από εναέρια μέσα, η φωτιά ξύπνησε μνήμες από την περσινή πύρινη λαίλαπα της Άλασσας, με τους κατοίκους της κοινότητας Βάσας Κελλακίου να κάνουν λόγο για ανευθυνότητα και κοροϊδία, τονίζοντας ότι η φωτιά είχε ξεφύγει από πολύ νωρίς, φτάνοντας μια ανάσα από το χωριό τους. Οι κάτοικοι για προληπτικούς κυρίως λόγους εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους ενώ κάποιοι μαζεύτηκαν για ασφάλεια στο Κοινοτικό Συμβούλιο.

Η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι και μάλιστα από λειτουργούς της Υπηρεσίας Μεταλλείων οι οποίοι πραγματοποιούσαν καταστροφή φωτοβολίδων και καπνογόνων εντός του λατομείου στην κοινότητα Μοναγρούλι. Μια από τις φωτοβολίδες που ήταν ληγμένη δεν αφοπλίστηκε και εκτοξεύτηκε σε δύσβατη περιοχή εντός του κρατικού δάσους όπου έγινε η καύση της, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά και να πάρει διαστάσεις.

Αν και μέχρι νωρίς χθες το μεσημέρι όλα έβαιναν καλώς, εντέλει λόγω δυνατών ανέμων η πυρκαγιά ξέφυγε με αποτέλεσμα να μαίνεται για ώρες έκτος ελέγχου. Επί τόπου στο μέτωπο βρέθηκε η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, συνοδευόμενη από τον γενικό διευθυντή, Ανδρέα Γρηγορίου, επιβλέποντας την γιγάντια επιχείρηση κατάσβεσης.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους από το συντονιστικό κέντρο του Τμήματος Δασών, η κ. Παναγιώτου παραδέχθηκε και ανέλαβε την ευθύνη που υπάρχει στο Τμήμα Μεταλλείων όπως και το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε από λάθος χειρισμούς, σημειώνοντας ότι έδωσε οδηγίες στον γενικό διευθυντή να προχωρήσει στη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας και να εξετάσει και τη δυνατότητα να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν 150 άτομα του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και εθελοντές. Η έκταση της πυρκαγιάς εκτιμάται περίπου στο ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, ωστόσο σήμερα θα υπάρξει πλήρης απογραφή της έκτασης. Η φωτιά κατέκαψε άγρια θαμνώδης βλάστηση με διάσπαρτα πεύκα. Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και για τον έλεγχο τυχόν αναζωπυρώσεων ενώ με το πρώτο φως σήμερα, αναμένεται να επιχειρήσουν εκ νέου τα τρία τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Η κ. Παναγιώτου κληθείσα να απαντήσει εάν υπάρχει προβληματισμός στο Υπουργείο για τις πυρκαγιές ενόψει και του φετινού καλοκαιριού, σημείωσε ότι «έχουμε διανύσει το πιο θερμό έτος και μια χρονιά που δεν είχαμε καθόλου βροχές. Μας προβληματίζει οτιδήποτε προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά».