Η ρίψη πυροτεχνημάτων σε ιδιωτικό πάρτι προκάλεσε την ψεσινή δασική πυρκαγιά στο Χα – Ποτάμι. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 20:20 το βράδυ πλησίον της Πέτρας του Ρωμιού σε δύσβατη περιοχή στην τοποθεσία «Καμηλόστρατα» του Εθνικού Δασικού Πάρκου «Ραντί».

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή στην σκηνή κατέφθασαν για κατάσβεση της φωτιάς μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας καθώς και πολίτες με διάφορα γεωργικά μηχανήματα. Η φωτιά κατασβέστηκε και τέθηκε υπό έλεγχο σήμερα γύρω στις 01:00 το πρωί αφού κατέκαψε έκταση 10 εκταρίων καλυμμένη από θάμνους και χαμηλή άγρια βλάστηση. Στην περιοχή συνεχίζουν να παραμένουν δυνάμεις πυρόσβεσης για  επιτήρηση της πυρκαγιάς και για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η διαδικασία αδειοδότησης ρίψης πυροτεχνημάτων είναι συγκεκριμένη και γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και του περιβάλλοντα χώρου καθώς επίσης και την ορθή χρήση από ειδικά εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα άτομα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μεταλλείων, κατά τη διαδικασία εξέτασης των εκάστοτε αιτήσεων για ρίψη πυροτεχνημάτων, υπάρχει πλήρης συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές.

Τονίζεται ότι η Υπηρεσία Μεταλλείων έχει συνεχώς αναρτημένο το πρόγραμμα αδειοδοτημένων ρίψεων στην ιστοσελίδα της για πληροφόρηση του κοινού. Όπως σημειώνει, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, οι ρίψεις πυροτεχνημάτων στην ύπαιθρο απαγορεύονται αυστηρά.

Χθες Τετάρτη στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά είχε παραχωρηθεί άδεια για ρίψη πυροτεχνημάτων μεταξύ των ωρών 20:00 – 22:00 σε ύψος 75 μέτρα. Τοποθεσία ρίψης σύμφωνα με την άδεια είναι σε ανοικτό χώρο στα Κούκλια.

Μέχρι τις 18 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθούν ακόμα 10 ρίψεις πυροτεχνημάτων σε περιοχές που έχει παραχωρηθεί άδεια από την Υπηρεσία Μεταλλείων.

Με οδηγίες που δόθηκαν από την Υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου προς τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Κώστα Χατζηπαναγιώτου στον οποίο υπάγεται η Υπηρεσία Μεταλλείων εξετάζεται η άμεση ανάκληση όλων των αδειών που έχουν παραχωρηθεί, καθώς επίσης και να εξεταστεί να μην παραχωρηθεί επιπλέον άδεια.