Η συζήτηση κάθε χρόνο στην ολομέλεια για τον προϋπολογισμό αποτελεί ευκαιρία πολιτικής αντιπαράθεσης με πρόταξη κομματικών θέσεων και άσκηση κριτικής. Φέτος είναι και χρονιά βουλευτικών εκλογών, οπόταν η συζήτηση στη Βουλή έχει κάθε λόγο να ανάψει. Το βήμα της Βουλής, μετατράπηκε και φέτος σε πεδίο προβολής και αρένα προεκλογικής. Παραμένει βέβαια ερωτηματικό, τι από όλα όσα λέγονται ή καλύτερα διαβάζονται φτάνουν και στα αυτιά των πολιτών, όπως είναι και το ζητούμενο. Αλλά αυτό βέβαια είναι άλλη ιστορία… Όλα αυτά, στη σκιά της σημερινής κρίσιμης συνεδρίας για την ψήφιση ή όχι του προϋπολογισμού.

Η χθεσινή μέρα κινήθηκε πάνω-κάτω στο ίδιο τέμπο, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να προτάσσουν το κυβερνητικό έργο, και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατακεραυνώνουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Κυπριακό, αναπτυξιακές δαπάνες, πανδημία και διαφθορά στο επίκεντρο των αναφορών. Ανάλογα με τον βουλευτή και τις επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και το αντικείμενο της τοποθέτησης τους.

Οι βουλευτές της Πινδάρου επέλεξαν να κινηθούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, καλύπτοντας από την εξωτερική πολιτική και τις τριμερείς μέχρι το όραμα του προϋπολογισμού και των αναπτυξιακών δαπανών σε καιρό πανδημίας. Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από πλευράς βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, επιβάλλεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του πλέγματος των σχέσεων Κύπρου –  ΕΕ, αλλά και με χώρες οι οποίες έχουν προσκείμενα με τη δική μας χώρα συμφέροντα στην περιοχή. Έγινε επίσης αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ, και τη θετική στάση προς αυτές από χώρες όπως οι ΗΠΑ κάτι το οποίο μπορεί να πει πολλά για τη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Αναφορά επίσης έγινε και για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τονίστηκε επίσης η σημασία της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού και η ανάγκη επίδειξης σοβαρότητας από τις πολιτικές δυνάμεις. Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, «δεν είναι ένας συνηθισμένος προϋπολογισμός. Δεν αρκεί να μετρήσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους και να συνυπολογίσουμε τις αναπτυξιακές δαπάνες. Είναι αδύνατο εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης να αντικρίσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς την αναγκαία αίσθηση της έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να αντιληφθούμε τη σημασία της σύμπνοιας μπροστά σε αυτές τις συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε με τη στάση, τη σοβαρότητα και τις πράξεις μας, τους πολίτες που παρακολουθούν με αγωνία όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας και στον κόσμο, ότι είμαστε σε θέση να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Επισημάνθηκε ακόμα ότι «ενδεχόμενη καταψήφιση του προϋπολογισμού θα δημιουργήσει αβεβαιότητα, μείωση της κατανάλωσης μείωση των επενδύσεων και οικονομική ύφεση, και ότι αυτό σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα θα υποστούν μείωση ενώ οι δαπάνες θα παραμείνουν ως έχουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στη διαχείριση που έγινε από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας και στις οικονομικές παροχές που δόθηκαν για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Όσον αφορά το θέμα της διαφθοράς, τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος το οποίο αγγίζει τους πάντες, με επίκληση και του επίμαχου βίντεο του Al Jazeera. Το οποίο όπως αναφέρθηκε αποκάλυψε με τον πλέον τραγικό τρόπο την πελατειακή σχέση στο υψηλότερο επίπεδο που ήταν διαχρονικός κανόνας λειτουργίας της κυπριακής κοινωνίας. 

Σε σχέση με το Κυπριακό, τονίστηκε η σημασία συνέχισης των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης, τονίζοντας ξανά τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για τον τόπο. «Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση που να διορθώνει όλα τα κακά που έχει προκαλέσει η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, ιδιαίτερα σε εμάς τους Κερυνεειώτες, τους Μορφίτες, τους Βαρωσιώτες και Καρπασίτες και όλων που έχασαν τις περιουσίες τους», όπως αναφέρθηκε.

Από πλευράς των βουλευτών της αντιπολίτευσης ακολουθήθηκε αντίθετη πορεία με έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών της. Με αναφορές σε σκάνδαλα και αιχμές για έλλειψη οράματος στον προϋπολογισμό. «Ο προϋπολογισμός του 2021 σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις προσδοκίες και απαιτήσεις των πολιτών για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων. «Η οσμή της θεσμικής διαπλοκής και της διαφθοράς στις πολιτικές της παρούσας Κυβέρνησης, επικαλύπτει και επισκιάζει τα πάντα. Και η διαφθορά νομοτελειακά προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης. Προς το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τα πρόσωπα. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη χρειάζεται πρώτα απ’ όλα το ίδιο το κράτος να σταθεί δίπλα στους πολίτες, δίπλα σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή. Να τους αντιμετωπίσει με ισονομία και ισοτιμία. Με νέες, πιο αυστηρές νομοθεσίες για να καταπολεμηθεί η ρίζα του προβλήματος. Με ενδυνάμωση του νομοθετικού, δικαστικού και ελεγκτικού πλαισίου. Με ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης».

Σφοδρή ήταν η κριτική και όσον αφορά το Κυπριακό, ιδιαίτερα για το θέμα της Αμμοχώστου. «Δυστυχώς, οι εξελίξεις στην Αμμόχωστο αντί τη λύση, φέρνουν ακόμα πιο κοντά τη διχοτόμηση. Η παράνομη και καταδικαστέα ενέργεια της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα να ανοίξουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας δρομολογώντας έτσι τον εποικισμό της, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά μας, αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά κάθε Κύπριου. Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε εδώ και 3 χρόνια. Δυστυχώς ποτέ δεν εισακουστήκαμε. Οι κυβερνώντες αρκούνταν σε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Η διαχείριση εκ μέρους της Κυβέρνησης του θέματος της Αμμοχώστου και των απειλών της Τουρκίας για εποικισμό της πόλης, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική και ανεπαρκής».

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την ψήφιση του ή όχι, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως εύκολα θα μπορούσε να υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία  «αν το πείσμα και το μένος εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δεν κυριαρχούσε της πολιτικής λογικής. Η άρνηση αυτή μας κάνει να αναρωτιόμαστε… Τόσο πολύ φοβούνται όσα θα τολμήσει να αποκαλύψει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης;».

Σφοδρά ήταν τα πυρά κατά της Κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα με αναφορές σε Κινέζους, Μαλαισιανούς, Καμποτζιανούς και Σαουδάραβες.  

Περδίκης: «Χαρά να σε γιαούρτωνα»

Με τους στίχους των τραγουδιών του Διονύση Σαββόπουλου επέλεξε να ξεκινήσει την τοποθέτηση του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς. «Ο πρώτος προβοκάτορας απ’ όλους στη ζωή μου- είναι η αφεντιά σου που αντιγράφει τη φωνή μου- τώρα κοκορεύεσαι απάνω στον εξώστη- και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη Στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί- θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή.», ανέφερε.

Για να συνεχίσει: «Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις- εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις, παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα απ’ το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα»… Η αναφορά σε στίχους του Σαββόπουλου από τον Γιώργο Περδίκη δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται από το βήμα της Βουλής. Αναφορά έγινε και σε προηγούμενη συζήτηση για τον προϋπολογισμό αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Συνεργατισμό.