Την ώρα που το 2019 μας αποχαιρετά, υποσυνείδητα ο καθένας προβαίνει σε ανασκόπηση των όσων σημάδεψαν αυτό τον ταλαίπωρο τόπο. Δυστυχώς, ο απολογισμός είναι εφιαλτικός. Εξαιτίας των συσσωρευμένων «κατορθωμάτων» των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής. Κορυφαίες γκάφες, τρανταχτές φαιδρότητες και μνημειώδη λάθη. Στο Χόλιγουντ, μια μέρα πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ δίδουν τα «Χρυσά Βατόμουρα». Τα χαρίζουν στους χείριστους. Η στήλη καθιέρωσε από χρόνια –και συνεχίζει σήμερα- να μοιράζει τα δικά της «βραβεία» στους ατάλαντους πρωταγωνιστές του χώρου της πολιτικής και των «άριστων των αρίστων».
 
Το πρώτο και το δεύτερο βραβείο απονέμονται στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Χάρη Γεωργιάδη. Για την στάση απαξίωσης την οποία τήρησαν έναντι του πορίσματος της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της πτώσης του Συνεργατισμού. Ο Χάρης Γεωργιάδης ποδοπάτησε με άγαρμπο τρόπο το πόρισμα το οποίο ήταν καταπέλτης για τον ίδιο και τις πολιτικές του ευθύνες. Επέδειξε μηδενική ευθιξία και απάντησε με απύθμενο πολιτικό θράσος. Μάλιστα, άκρως υποτιμητικά έναντι της κατακραυγής της κοινής γνώμης για να παραιτηθεί, έθεσε ημερομηνία αποχώρησης πολλούς μήνες μετά, αποσυνδέοντας την αποχώρησή του από το σκάνδαλο. Ο Πρόεδρος, διέγραψε από το σκληρό δίσκο του εγκεφάλου του τους κεραυνούς που στο παρελθόν εκτόξευε εναντίον όσων παρακάμπτουν τα πορίσματα ανεξάρτητων ερευνών. Το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα στο θεσμό των ερευνών.
 
Το τρίτο βραβείο πηγαίνει στον Αρχιεπίσκοπο για την στάση την οποία τήρησε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα «χρυσά» διαβατήρια. Μαζί του βραβείο απονέμεται και στους κυβερνώντες για τον ανεξέλεγκτο τρόπο με τον οποίο μοίραζαν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε απατεώνες και δικτάτορες, διασύροντας διεθνώς την αξιοπιστία του κράτους. Ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δημόσια συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου αναφορικά με τα χρήματα τα οποία είχε λάβει από τον περιβόητο Τζο Λόου.
 
Στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη το πέμπτο βραβείο. Για την προκλητική στάση την οποία επέδειξε στην υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) αλλά και στα καταγέλαστα πόθεν έσχες των πολιτικών. Όσον αφορά τα ΜΕΔ, κρατούσε τη λίστα αρκετούς μήνες χωρίς να πράττει το παραμικρό και τελικά την επέστρεψε στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είχε την ευχέρεια να την δημοσιοποιήσει για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ποια ΠΕΠ περιλαμβάνονται σ’ αυτήν αλλά επέλεξε να θάψει το θέμα και να αφήσει την κοινή γνώμη στο σκοτάδι. Όσον αφορά τα πόθεν έσχες, έκανε γελοιοδέστερο από προηγουμένως το θέμα. Γενικώς, φτωχαδάκια οι πλείστοι πολιτικοί… Κυρίως, όμως εξόργισε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ανήρτησαν τα στοιχεία αυγουστιάτικα, που η μισή Κύπρος απουσιάζει σε διακοπές, ώστε να μην τα πολυπροσέξουν. Αφαίρεσαν, μάλιστα, τα στοιχεία του προηγούμενου πόθεν έσχες ώστε να μην μπορεί κανείς να συγκρίνει τα στοιχεία. Κορυφαία παρέμεινε και η γελοιότητα να ελέγχει τα στοιχεία των βουλευτών μια… επιτροπή βουλευτών.
 
«Βατόμουρο» δικαίως απονέμεται στον τέως υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη. Επί ενάμιση χρόνο τα έκανε μαντάρα στον χώρο της παιδείας αλλά δεν βρήκε την δύναμη να αποχωρήσει οικειοθελώς. Ανέμενε τον Πρόεδρο να τον παύσει. Ακόμη κι εκεί, όμως, πάλι μαντάρα τα έκανε. Επέδειξε μηδενική πολιτική αξιοπρέπεια. Μετακινήθηκε στη θέση του… Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών. Δηλαδή, από δήμαρχος κλητήρας. Χάριν της διατήρησης κάποιας καρέκλας… Κρίμα.
 
Βραβείο παίρνει για μια ακόμη χρονιά ο σταθερά διακεκριμένος φίλος της στήλης, που φροντίζει κάθε χρόνο με κάποια περιώνυμη ατάκα ή περισπούδαστη ενέργεια να προσθέτει βραβεία στη συλλογή του. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος ξανακτύπησε το 2019. Σχολιάζοντας την υπόθεση του Συνεργατισμού κατέγραψε ένα μοναδικό σαρδάμ, που τον έκανε viral για πολλοστή φορά. Θαυμάστε το: «Ένα νεκρό πτώμα! Είχαμε ένα πτώμα. Ή θα το κρατούσαμε στον αναπνευστήρα (σ.σ. το πτώμα!) και θα μας πέθαινε (σ.σ. το πτώμα!) ή με τα ζωτικά του όργανα (σ.σ. του πτώματος!) θα σώζαμε κάποιους άλλους».
 
Το όγδοο «χρυσό βατόμουρο» πηγαίνει στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για την στάση της στην τραγωδία με τον 15χρονο Στυλιανό. Μια αποδεδειγμένα διαχρονική αμέλεια των υπαγόμενων στο υπουργείο της Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επέφερε την τραγωδία. Δεν βρήκε την δύναμη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και ας είχε προηγηθεί η απώλεια και άλλων ψυχών με τις ΥΚΕ να στοχοποιούνται (υπόθεση Φραντζή, 40χρονη μητέρα που ζούσε σε τρώγλη, ανήλικος που σκότωσε την αδελφούλα του). Αντιθέτως, επέλεξε μια έρευνα η οποία εξαρχής απέκλειε τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών.
 
Βραβείο απονέμεται και στην Αστυνομία για την φρικιαστική υπόθεση με τον serial killer και τα επτά πτώματα, λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς κάποιων μελών της. Οι παραιτήσεις του πολιτικού προϊστάμενου και του Αρχηγού της ήταν αποτέλεσμα της πρωτοφανούς αντίδρασης και πίεσης της κοινής γνώμης.
 
Το δέκατο βραβείο πηγαίνει στον μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο για την μπούρδα περιωπής την οποία εκσφενδόνισε την χρονιά που πέρασε. Ισχυρίστηκε με άκρως προσβλητικό τρόπο, πως όταν ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι κάνει πρωκτικό σεξ και αρέσει στη γυναίκα τότε η επιθυμία αυτή μεταφέρεται και στο έμβρυο. «Ανέτρεψε» κάθε επιστημονική θεωρία περί ομοφυλοφιλίας και έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για νόμπελ ιατρικής. Θα περιοριστεί, ωστόσο, στο «χρυσό βατόμουρο» της στήλης για την περιώνυμη μπουρδολογία…
 
Υποψήφιοι υπήρξαν πολλοί άλλοι. Ωστόσο, αυτή είναι η επιλογή της στήλης. Μερικούς κομματάρχες τους την χαρίσαμε φέτος αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια ήσαν σταθερά στη λίστα. Με αυτή την απογοητευτική εικόνα αποχαιρετούμε το 2019. Κλείνουμε όπως κάθε χρόνο με τους προφητικούς στίχους του τεράστιου Μόντη: «Ποια πτώση επίκειται τώρα,/ συνολικά πόση πτώση υπολείπεται;»