Δύο ύποπτοι που φέρονται ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αγία Πετρούπολη κατά την εορταστική περίοδο συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB.

Στον ιστότοπό της η υπηρεσία αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την Παρασκευή με βάση πληροφορίες που παρείχαν στη Μόσχα οι αμερικανικές αρχές. Οι ύποπτοι ομολόγησαν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για τις πληροφορίες αυτές που επέτρεψαν στις ρωσικές αρχές να αποτρέψουν την επίθεση.

Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση των υπόπτων, ανέφερε ότι οι συλληφθέντες είναι ο Νικίτα Σεμιόνοφ, 22 ετών και Γκεόργκι Τσερνίσοφ, 23 ετών. Το δικαστήριο διέταξε την προφυλάκισή τους κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο Fontanka που επικαλείται μια πηγή της FSB, οι δύο νέοι σχεδίαζαν να επιτεθούν σε ένα εμπορικό κέντρο και σε έναν καθεδρικό ναό της Αγίας Πετρούπολης όπου συχνάζουν πολλοί τουρίστες. Είχαν μάλιστα στείλει φωτογραφίες στο Ισλαμικό Κράτος για να επιβεβαιώσουν τους στόχους τους.

Ο ένας από τους δύο είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά την προσαγωγή τους σήμερα στο δικαστήριο, ο ένας τους έφερε εκχυμώσεις στο πρόσωπο.

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η FSB παρουσιάζεται η σύλληψή τους και η έρευνα στο διαμέρισμά τους, όπου βρέθηκαν πυρομαχικά, μαχαίρια, ηλεκτρικά καλώδια και μαύρα ρούχα.

Σε άλλο βίντεο, που δόθηκε από την FSB σε ρωσικά πρακτορεία, ένας άνδρας, με καλυμμένο το πρόσωπο, ορκίζεται πίστη στο ΙΚ, μιλώντας αραβικά.

Αν και τηρούν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση σε πολλά διεθνή ζητήματα, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συχνά επιδεικνύουν την αμοιβαία πρόθεσή τους να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας. Τον Δεκέμβριο του 2017, μια άλλη επίθεση του ΙΚ στον καθεδρικό ναό της Παναγίας του Καζάν, επίσης στην Αγία Πετρούπολη, αποτράπηκε χάρη σε πληροφορίες που έδωσαν στη Ρωσία οι αμερικανικές υπηρεσίες. Τότε, το Κρεμλίνο είχε κάνει λόγο για «υποδειγματική περίπτωση» συνεργασίας.

 
Πηγή: philenews/protothema.gr