Έπειτα από καθυστέρηση δώδεκα ετών, ξεκίνησαν οι εργασίες για την πραγματοποίηση της πολυαναμενόμενης τρίτης φάσης του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, που εκκρεμεί από το 2010. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο για τις τουριστικές περιοχές Λάρνακας και Ορόκλινης, που αναμένεται να αναπτυχθούν ραγδαία τα επόμενα χρόνια, λόγω της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών. 

Το έργο θα ξεκινά από τον κυκλικό κόμβο, κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και θα φτάνει μέχρι τον κόμβο που οδηγεί στην Πύλα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί οδικό δίκτυο περίπου 3,5χλμ., που θα περιλαμβάνει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου, φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών, στάσεις λεωφορείων και τέσσερις ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο, μήκους περίπου 4χλμ, θα περιλαμβάνει, εξάλλου πλακόστρωτα πεζοδρόμια, χώρους πρασίνου, διαβάσεις πεζών και υπερυψωμένες συμβολές. Η διάρκεια των εργασιών θα είναι 30 μήνες και το κόστος θα ανέλθει σε €17,6 εκατ. ευρώ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η τρίτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας

Τις εργασίες επιθεώρησε χθες, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο που θ’ αναβαθμίσει σημαντικά το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και της Ορόκλινης. Κάνοντας λόγο για υλοποίηση σχεδόν του 100% των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, έφερε ως παραδείγματα την κατασκευή των κυματοθραυστών στην Ορόκλινη με προϋπολογισμό περίπου 4 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας και την έναρξη της υλοποίησης της ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Κύπρο και θα αγγίξει το 1,2 δισ. «Γενικά το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έχει υπό την ευθύνη του στους προϋπολογισμούς έργα που φτάνουν το 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που είτε είναι υπό κατασκευή, είτε είναι σε διαδικασία προσφοράς. Εάν προσθέσουμε και την επένδυση στη μαρίνα και το λιμάνι τα έργα που διαχειρίζεται το υπουργείο, ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ».

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, ο αντιδήμαρχος Λάρνακας, Ιάσωνας Ιασωνίδης, ανέφερε πως η Λάρνακα επωφελήθηκε επί υπουργίας του Γιάννη Καρούσου. «Ο δρόμος αυτός θα δώσει πολλές λύσεις στου γύρω Δήμους και τα χωριά της Λάρνακας», σημείωσε. Ο κ. Ιασωνίδης δεν παρέλειψε πάντως να υπενθυμίσει στον υπουργό Μεταφορών, πως εκκρεμεί ακόμη η μεγάλη υπόσχεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Λάρνακα, που είναι η δημιουργία σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στην πόλη.