Εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ανακηρύχθηκε εκ νέου Πρόεδρος της ΕΔΕΚ άνευ ανθυποψηφίου, κατά τη διάρκεια του 14ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος.

Η ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει, να ισχυροποιηθεί, να αγκαλιάσει κόσμο και να την αγκαλιάσει ο κόσμος, να αυξήσει τα ποσοστά της και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία, γιατί η κοινωνία και η πατρίδα μας την χρειάζονται, ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Θα πρέπει η κοινή ομολογία όλων ότι είμαστε το κόμμα με τις πιο σωστές θέσεις, το πιο έντιμο, ότι είμαστε ένα Κόμμα αγωνιστικό, να μετατραπεί σε έμπρακτη στήριξη από το λαό», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί «εάν εγκαταλείψουμε την εσωστρέφεια που κάποιοι σκόπιμα επιχειρούν να προκαλέσουν, αφού οι ίδιοι απέτυχαν να υλοποιήσουν τις προσωπικές-τους φιλοδοξίες». Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι πλείστοι από αυτούς έχουν κεφαλαιοποιήσει σε βάρος του Κόμματος και των μελών του σημαντικά οφέλη. Επιδιώκουν, όπως είπε, η ΕΔΕΚ να είναι μια κλειστή λέσχη και όχι έπαλξη κοινωνικών και εθνικών αγώνων.

«Είναι ευθύνη όλων μας να αποδείξουμε πως είμαστε έτοιμοι μαζί με τους νεότερους να πορευτούμε για μια καλύτερη κοινωνία με μία ΕΔΕΚ δυνατή. Μία ΕΔΕΚ που δεν θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Μια ΕΔΕΚ που θα αλλάξει θέση και ρόλο. Γιατί αυτό είναι προς όφελος και της πατρίδας μας», σημείωσε

Πρέπει να αποδείξουμε, πρόσθεσε, και να πείσουμε πως είμαστε ένα πρωτοπόρο κομμάτι της κοινωνίας, πως παρά τα 53 χρόνια βαριάς ιστορίας, δεν είμαστε κατεστημένο, πως είμαστε ένα κόμμα, στο οποίο, όταν ένας πολίτης ενταχθεί, δεν θα ικανοποιηθεί μόνο από τις θέσεις μας, αλλά και από τον τρόπο λειτουργίας-μας.

Ανέφερε ότι το Κίνημα έχει καθήκον μέσα στα επόμενα χρόνια να εκσυγχρονίσει ακόμα περισσότερο τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του. Επίσης τα συλλογικά όργανα, κεντρικά και επαρχιακά, να είναι οι φορείς που θα αφουγκράζονται τη βάση του Κόμματος και την κοινωνία.

«Να ενισχύσουμε την ηλεκτρονική συμμετοχική δημοκρατία, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη και ιδιαίτερα τις καινοτόμες γνώσεις και προτάσεις των νέων ανθρώπων. Να ετοιμάσουμε την επόμενη γενιά των ΕΔΕΚιτών, που θα συνεχίσουν τους αγώνες, με σύγχρονα μέσα και νέες ιδέες, αλλά με γερές ιδεολογικές και εθνικές βάσεις».

Επίσης να αυξηθούν οι κοινές δράσεις με τις μαζικές οργανώσεις του κόμματος  τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, τη Νέα Αγροτική και τη ΔΕΟΚ.

Η ΕΔΕΚ, είπε επίσης, δεν πρέπει να είναι μόνο η φωνή της συνείδησης του λαού, δεν πρέπει να είναι μόνο το ανάχωμα σε κακές, κοινωνικές ή εθνικές πολιτικές, δεν πρέπει μόνο να σπεύδει να διορθώνει, όσο μπορεί, τα κακώς κείμενα και να εμβολιάζει πολιτικές άλλων, με επωφελείς για το λαό προτάσεις.

«Η ΕΔΕΚ πρέπει να εφαρμόσει τη δική της πολιτική, να υλοποιήσει τις δικές της προτάσεις, να ασκήσει διακυβέρνηση. Είναι αδήριτη ανάγκη, για το καλό του τόπου και του λαού, η ΕΔΕΚ να πρωταγωνιστήσει, όχι μόνο στο επίπεδο που ανάφερα πιο πάνω, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών», είπε.

Περαιτέρω ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η σύγκληση του Παγκύπριου Συνεδρίου προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη, μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων στελεχών και μελών του  Κόμματος ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια όχι μόνο ήταν αποστασιοποιημένα αλλά και κατά τις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές πολέμησαν την ΕΔΕΚ. Καλούσαν, όπως είπε, μέλη και ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την ΕΔΕΚ, να μειωθούν τα ποσοστά της, για να χρεώσουν την αποτυχία στη σημερινή ηγεσία, να ζητήσουν την παραίτησή της για να «επιστρέψουν» δήθεν αυτοί για να την αναλάβουν. Συμπλήρωσε ότι παρότρυναν στελέχη και μέλη του Κόμματος να κατέλθουν ως υποψήφιοι με άλλα κόμματα.

«Στο βωμό των προσωπικών συμφερόντων θυσιάζουν το Κόμμα και κατ΄ επέκταση την πατρίδα μας. Όλοι αυτοί που ευνοήθηκαν λόγω του Κόμματος πού βρίσκονται σήμερα; Εάν δεν ήταν η ΕΔΕΚ ποια θα ήταν η πορεία τους και ποια η αναγνωρισιμότητά τους», διερωτήθηκε.

Όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες και θεσμικές αλλαγές, είπε ότι βασικός στόχος το ξεπέρασμα εγγενών αδυναμιών, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση τόσο της διαφάνειας, όσο και της δυνατότητας αντικειμενικού ελέγχου συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για τις οποίες πολλές φορές στο παρελθόν ζητήθηκαν εξηγήσεις χωρίς όμως να υπάρξουν απαντήσεις.

Όσον αφορά τα οικονομικά του κόμματος είπε ότι τον Γενάρη του 2020 ξοφλήθηκαν όλα τα χρέη του Κόμματος και σήμερα  για πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, διαθέτει θετικό οικονομικό ισοζύγιο.

 Είπε ακόμα ότι η Η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο από τα ιστορικά κόμματα που κατόρθωσε να αυξήσει τα ποσοστά  της, έστω και κατά 0.54%, ήτοι 2292 ψήφους περισσότερους σε σχέση με το 2016. Εξέλεξε Βουλευτή στη Λάρνακα για πρώτη φορά μετά το 1970.

«Η επιτυχία όλων των στόχων μας θα ήταν δυνατή εάν σε Παγκύπριο επίπεδο το Κόμμα συγκέντρωνε ακόμα 1250 περίπου ψήφους. Θα ήταν 4ο Κοινοβουλευτικό Κόμμα, θα είχε εκλέξει 6 Βουλευτές και θα ήταν ο καθοριστικός ρυθμιστικός παράγοντας στη Βουλή», είπε.

Πρόσθεσε ότι η απώλεια της 4ης θέσης στη Βουλή είναι καθαρή ευθύνη εκείνων των στελεχών και μελών του Κόμματος που όχι μόνο δεν συνέβαλαν στον προεκλογικό αγώνα, αλλά αντίθετα πολέμησαν το Κόμμα και στήριξαν υποψηφίους σε άλλους συνδυασμούς.