Σε τουλάχιστον 33 ξεχωριστές περιπτώσεις προσώπων η ερευνητική επιτροπή των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, κάνει λόγο για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

Στο πόρισμα της τετραμελούς αυτής επιτροπής επισημαίνεται ότι για 14 επενδυτές πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον έχουν υποβληθεί με δόλο ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικά στοιχεία, με στόχο να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι κυπριακό διαβατήριο. Με άλλα λόγια, ενδεχομένως στις εν λόγω περιπτώσεις να έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα, είτε από τους ίδιους είτε από τους παρόχους.

Ανάμεσα στους 14 προαναφερθέντες είναι και ο Pham Nhat Vu από το Βιετνάμ, ο φάκελος του οποίου πρόσφατα διαβιβάστηκε από την Αστυνομία στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Η περίπτωση του τελευταίου επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Φ».

Άλλα 18 πρόσωπα συμμετείχαν σε πρόγραμμα ομαδικών επενδύσεων, οι οποίες αφορούν έργα και εταιρείες. Πρόκειται για άτομα τα οποία αν και έλαβαν πολιτογράφηση με τη δέσμευση να αγοράσουν κατοικίες στην Κύπρο, εντούτοις έναν χρόνο μετά είχαν ακυρώσει τα αγοραπωλητήρια έγγραφα. Κάτι το οποίο, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της επιτροπής Νικολάτου, «ενδεχομένως να παραπέμπει στην ύπαρξη πρόθεσης εξαπάτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η εναπομείνασα περίπτωση αφορά τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Για τον τελευταίο γίνεται λόγος περί πιθανής παρέμβασής του σε δύο περιπτώσεις ατόμων που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι. Υποδεικνύεται, μάλιστα, κατά πόσον προκύπτει ζήτημα κατάχρησης εξουσίας.  

Πέντε υποθέσεις

Από τον Απρίλιο του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα, δηλαδή πριν από έναν χρόνο, το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη. Μέχρι τώρα, κατόπιν οδηγιών της Νομικής Υπηρεσίας, έχει καταχωρηθεί στο δικαστήριο μια υπόθεση, αυτή του Ιρανού Mehdi Ebrahimi Eshratabadi, ο οποίος κυπριοποιήθηκε με το όνομα Tony Newman. Για άλλες τέσσερις το ΤΑΕ Αρχηγείου έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση και εντός του τελευταίου 30ημέρου έχει διαβιβάσει τους φακέλους στη Νομική Υπηρεσία. Αυτές οι τέσσερις υποθέσεις που θα αξιολογηθούν από νομικούς της Δημοκρατίας σχετίζονται (1) με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, (2,3) δύο ξεχωριστές υποθέσεις Αιγυπτίων οι αιτήσεις των οποίων έγιναν από το ίδιο δικηγορικό γραφείο και (4) την υπόθεση του Pham Nhat Vu από το Βιετνάμ. Σύντομα εκτιμάται ότι θα συμπληρωθεί το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας και για έκτη υπόθεση που αφορά την Sopheap Choeung από την Καμπότζη.

Αυτές είναι οι 33 υποθέσεις

Να σημειώσουμε ότι η επιτροπή Νικολάτου εντάσσει τις 32 εκ των συνολικά 33 υποθέσεων, στην κατηγορία των πολιτογραφήσεων με «ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικά στοιχεία». Στο πόρισμα Νικολάτου γίνεται επίκληση στο άρθρο 116 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, που αναφέρει: «Οποιοδήποτε πρόσωπο, με σκοπό να προκαλέσει οτιδήποτε να επιτευχθεί ή όχι σύμφωνα με το Νόμο αυτό, δίδει οποιαδήποτε βεβαίωση σε γνώση του ότι αυτή είναι ψευδής ως προς το ουσιώδες στοιχείο της ή όποιος από βαριά αμέλεια δίδει οποιαδήποτε βεβαίωση η οποία είναι ψευδής ως προς το ουσιώδες στοιχείο της, είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται, σε περίπτωση καταδίκης του, σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα χίλια ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί».

Σε ό,τι αφορά την 33η περίπτωση, όπως σημειώσαμε, αφορά τον κ. Δημήτρη Συλλούρη, και γίνεται λόγος για διερεύνηση κατά πόσον υπάρχει περίπτωση αδικήματος κατάχρησης εξουσίας.

Παρουσιάζουμε συνοπτικά:

►Vadim Shulman (Ουκρανία): Εντάχθηκε σε λίστα καταζητούμενων της ουκρανικής κυβέρνησης δύο εβδομάδες μετά την έγκριση της πολιτογράφησής του. Στο πόρισμα προστίθεται: «…διαφαίνεται ότι παρέλειψε να αναφέρει ότι ήταν υπό έρευνα άρα ενδεχομένως πρόκειται για υπόθεση παραπλάνησης ή/και απόκρυψης . Τούτο ενδεχομένως να αποτελεί και ποινικό αδίκημα…».

►Andrey Zhupanov (Ρωσία): Μόλις δύο εβδομάδες μετά την πολιτογράφησή του τράπεζα του κίνησε αγωγή για υπόθεση 563 εκατ. δολαρίων. Η επιτροπή επισημαίνει ότι «παρέλειψε να αναφέρει ότι η υπόθεση αυτή ήταν υπό έρευνα τούτο ενδεχομένως να αποτελεί και ποινικό αδίκημα».

►Anwar Mikail Sammour (Παλαιστίνη): Σημειώνεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια ήταν η ορθή ημερομηνία λήξης της τακτής προθεσμιακής κατάθεσής του σε κυπριακή τράπεζα και ότι «σε περίπτωση που αυτή ήταν μικρότερη των τριών ετών, θα πρέπει να εξεταστεί αν η εγγραφή ή το πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε με δόλο και/ή ψευδείς παραστάσεις».

►Andrey Puchkov (Ρωσία): « η χρονική συγκυρία της πολιτογράφησής του καταδεικνύει ότι απώτερος στόχος του ήταν να διαφύγει της σύλληψης από τις ρωσικές Αρχές».

►Igor Kolomoysky (Ουκρανία-Ισραήλ, πολιτογράφηση του 2010): « ήταν μεγαλομέτοχος της Privat Bank για τον οποίο είχε ήδη δημιουργηθεί φάκελος στην Αστυνομία Κύπρου κατόπιν λήψης αιτήματος από τις ρωσικές Αρχές το 2008 σε σχέση με υπόθεση φοροδιαφυγής. {…] το πιστοποιητικό πολιτογράφησής του φαίνεται να αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιωδών γεγονότων».

►Tatiana Sarkisova (Ρωσία): Φέρεται να έκανε ψευδή δήλωση για το καθεστώς του γάμου της.

►Mohammed Abdelrahman Mohamed Salem (Αίγυπτος): « φαίνεται ότι δεν επένδυσε το ποσό που δήλωσε για σκοπούς πολιτογράφησης αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσό ».

►Natalia Shatalova (Ρωσία): « απέκρυψε ουσιώδες γεγονός για να επιτύχει την απόκτηση πιστοποιητικού πολιτογράφησης ».

►Mir Rahman Rahmani (Αφγανιστάν): « ο αιτητής δεν ανέφερε τη σχέση του με ισλαμική οργάνωση. Φαίνεται να πρόκειται για υπόθεση παραπλάνησης ή/και απόκρυψης σημαντικών γεγονότων ».

►Sergei Lomakin (Ρωσία): « απέκρυψε πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών. κατηγορήθηκε το 2016 στη Ρωσία για μεγάλης έκτασης απάτη και υπεξαίρεση, πριν την πολιτογράφησή του».

►Ralif Safin (Ρωσία): « ευθύνεται για την πιθανή ψευδή δήλωση ενώπιον του Πρωτοκολλητείου του ΕΔ Λεμεσού (φαίνεται να υπέγραψε ενώπιον πρωτοκολλητή σε ημερομηνία που δεν ήταν στην Κύπρο) ».

►Lina Zhu (Κίνα): Σημειώνεται για το σύζυγό της πως «λαμβάνοντας υπόψη τη φυλάκιση και καταδίκη του κου Zhang, το γεγονός αποτελεί απόκρυψη ουσιωδών πληροφοριών ».

►Oleg Bakhmatiuk και Nataliya (Ουκρανία): Τα ονόματά τους συνδέθηκαν με υπόθεση ενδεχόμενης τραπεζικής απάτης, ενώ δεν είχαν αποκαλύψει τη σχέση τους με συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς. 

►Pham Nhat Vu (Βιετνάμ): « δήλωνε κώλυμα να παρουσιαστεί στην Κύπρο και να υπογράψει το πιστοποιητικό πολιτογράφησής του. Οι δικηγόροι του επικαλέστηκαν επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά στην πραγματικότητα τελούσε υπό κράτηση στο Βιετνάμ ».

►18 επενδυτές μέσω προγράμματος που αφορούν σε ομαδικές επενδύσεις (έργα και εταιρείες): Πρόκειται για τους: Alexey Gerasimovich, Vitaliy Kuhta, Vitali Lashkou, Petr Bitiukov, Maxim Chuvalau, Volodymyr Skrynko, Uladzimir Lapo, Tatiana Katselapova, Roman Nesin, Vladimir Suslionkov, Levon Grigoryan, Dzmirty Navitski, Alexandr Tselobenok, Oleg Gotynian, Evgueni Kislyi, Stepan Zoubovski, Uladzimir Kislyi, Marat Karpeka. Οι προαναφερθέντες ενώ ικανοποιούσαν το κριτήριο της μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας, «αυτό το κριτήριο έπαψε να ικανοποιείται εντός ενός έτους μετά την πολιτογράφηση λόγω του ότι τα σχετικά αγοραπωλητήρια έγγραφα ακυρώθηκαν ».

►Για τον Δημήτρη Συλλούρη, σημειώνεται επί λέξει: «Από τη διερεύνηση των φακέλων προκύπτει ότι το όνομα του τέως Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται να εμπλέκεται σε αιτήσεις επενδυτών. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις αιτήσεις των κ. Nikolay Gornovskiy (πολιτογράφηση του 2019) και κ. Ali Hilmi Munib Armoush (πολιτογράφηση του 2018) θα πρέπει να ερευνηθεί πιθανή παρέμβαση του κ. Δημήτρη Συλλούρη για σκοπούς έγκρισης των αιτήσεών τους και κατά πόσον προκύπτει θέμα κατάχρησης εξουσίας».

Η πορεία των ερευνών

Η Αστυνομία από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε τη διερεύνηση των υποθέσεων πολιτογραφήσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις από πλευράς Αστυνομίας, είχαν σχηματιστεί τέσσερις ανακριτικές ομάδες, ενώ περί τις αρχές Ιουνίου 10 μέλη του σώματος (τρεις υπαξιωματικοί κι επτά αστυφύλακες) είχαν μετατεθεί στο ΤΑΕ Αρχηγείου προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες. Πέραν από τις υποθέσεις που προέκυψαν από το πόρισμα Νικολάτου, τέθηκαν στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας και οι επισημάνσεις της επιτροπής υπό την τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου (44 πολιτογραφήσεις). Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για τριψήφιο αριθμό υποθέσεων οι οποίες είναι υπό διερεύνηση για ποινικά αδικήματα, αλλά και αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Αρχές χωρών του εξωτερικού. Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και προσφάτως, αξιωματούχοι της Αστυνομίας και οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας έχουν συναντήσεις για συντονισμό. Υπενθυμίζουμε ότι μια υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, οι φάκελοι για τέσσερις άλλες διαβιβάστηκαν στη ΝΥ, στην οποία προωθείται λίαν συντόμως ακόμη ένας φάκελος.