Καθόλου τυχαίος δεν είναι ο χρόνος που επιλέγηκε σήμερα για να πραγματοποιηθούν δυο συσκέψεις, μια για το σκάνδαλο με τη Μονή Αββακούμ και μια για τις πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και ο βοηθός γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης μαζί με ομάδα νομικών θα συναντηθούν πρώτα με τους ανακριτές που διερευνούν τις υποθέσεις με το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων και θα ακολουθήσει άλλη σύσκεψη την ίδια ημέρα, για την πορεία των ερευνών για το σκάνδαλο με τη Μονή Αββακούμ.

Και οι δυο έρευνες βρίσκονται σε σημείο καμπής, αφού για την Μονή Αββακούμ οι ανακριτές έχουν αποκρυσταλλώσει εικόνα για το τι συνέβαινε, ενώ όσον αφορά στις πολιτογραφήσεις, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τρεις μεγάλες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία. Αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις και για τη μεγάλη υπόθεση με πάνω από 20 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, στην οποία εμπλέκεται μεγάλο δικηγορικό γραφείο.

Σε δηλώσεις του χθες ο Γενικός Εισαγγελέας σε σχέση με τις υποθέσεις που διερευνώνται για τη Μονή Αββακούμ, ανέφερε ότι «τώρα που είχαν την ευκαιρία τα διάφορα κλιμάκια και οι ποινικοί ανακριτές που διορίσαμε να διεξάγουν κάποιο έργο, εντός των ημερών προτίθεμαι και ήδη τους έχουμε καλέσει όλους τους ερευνητές και ανακριτές να έρθουν σε μια σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε που βρίσκεται μέχρι στιγμής το θέμα αυτό». Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο φάκελος της υπόθεσης με το βίντεο το οποίο απεικονίζει μοναχό να έχει βίαιη συμπεριφορά κατά γυναίκας, βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, απάντησε ότι για την ώρα δεν έχει ενημέρωση, ωστόσο, μετά τη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους ερευνητές θα τύχει ενημέρωσης.

Όσον αφορά στις έρευνες για τη Μονή Αββακούμ, οι ανακριτές εξετάζουν καταγγελίες του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα κατά των αρχιμανδριτών για οικονομικές ατασθαλίες και από την άλλη, καταγγελίες των αρχιμανδριτών κατά του μητροπολίτη τους για τα γεγονότα της 5ης Μαρτίου όπου και η Μονή έβαλε λουκέτο. Εξετάζονται επίσης άλλες τρεις υποθέσεις που αφορούν στη διαρροή προσωπικών δεδομένων μέσω βίντεο που είχε εγκατασταθεί στη Μονή και καταγγελίες για άσκηση βίας σε βάρος γυναίκας από μοναχό αλλά και σεξουαλική παρενόχληση πολίτη.

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί η πορεία των ερευνών για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους από τις ΗΠΑ. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι έρευνες για τον Ρώσο μεγιστάνα του χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ και το ένα και πλέον δις δολάρια σε μετοχές που φέρεται να αποξένωσε για να αποφύγει τις κυρώσεις.