Η μονή Οσίου Αββακούμ φαίνεται ότι όντως στήριξε οικονομικά την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής. Μάλιστα, σε μία περίπτωση με καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των δύο υπό κατηγορία μοναχών του μοναστηριού.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά ως προς την εκδοχή της παραχώρησης των χρημάτων, αφού τα δύο στρατόπεδα προβάλλουν τις εξής εκδοχές:

-Οι μεν μοναχοί ισχυρίζονται ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας τους ασκούσε πίεση για να τον ενισχύσουν οικονομικά προκειμένου να στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία στις τελευταίες αρχιεπισκοπικές εκλογές.

-Το περιβάλλον του Μητροπολίτη θεωρεί αστεία αλλά συνάμα και απαράδεκτη την εκδοχή, προβάλλοντας τον ισχυρισμό, πως η οικονομική ενίσχυση των μητροπόλεων από μοναστήρια τα οποία υπάγονται σε αυτές αποτελούν πρακτική, η οποία δεν αποτελεί εφεύρεση της Μητροπόλεως Ταμασού. Μάλιστα, εκφράζεται η θέση, πως τα όποια χρήματα δόθηκαν αποτελούσαν δάνειο προς τη Μητρόπολη. Ως προς τον ισχυρισμό της χρήσης των χρημάτων αυτών για σκοπούς προεκλογικής εκστρατείας, εκφράζεται η θέση πως είναι αστείο να ισχυρίζεται κάποιος, ότι δόθηκαν χρήματα 1-2 χρόνια πριν τις εκλογές για μια προεκλογική εκστρατεία η οποία δεν είχε αρχίσει καν.

Βεβαίως, τουλάχιστον η πλευρά των μοναχών επικαλείται το περιεχόμενο sms τα οποία αντάλλαξαν οι ίδιοι με τον Μητροπολίτη Ταμασού, από τα οποία θα διαπιστωθεί αν όντως ασκείτο πίεση στους μοναχούς να καταβάλουν χρήματα αλλά και για τα ποσά που φέρεται να ζητήθηκαν ή να διατέθηκαν.

Από την άλλη, το περιβάλλον του Μητροπολίτη θεωρεί, πως όλα ξεκίνησαν όταν ο Ταμασού Ησαΐας, έλαβε γνώση της διαχείρισης χρημάτων της μονής από τους μοναχούς και απέστειλε επιστολή ζητώντας τους να ενημερώσουν τη Μητρόπολη για τα έσοδα και τα έξοδα του μοναστηριού. Με βάση την ίδια εκδοχή, αρχικά υπήρξε άρνηση συμμόρφωσης ενώ στην πορεία οι απαντήσεις σε ερωτήματα που ετέθησαν, για σκοπούς οικονομικού ελέγχου, δεν ήταν ξεκάθαρες, ενώ αφέθηκαν κενά τα οποία ενέτειναν τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε.

Στο μεταξύ, με οδηγίες του Μητροπολίτη Ταμασού αρχίζει οικονομικός έλεγχος σε όλες τις μονές οι οποίες υπάγονται στην μητροπολιτική του περιφέρεια. Βεβαίως, ο έλεγχος διενεργείται, κατά κάποιον τρόπο, κατόπιν εορτής ή έστω κατόπιν του σκανδάλου που ξέσπασε στη μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Όπως πληροφορείται το Philenews, εκπονείται πρόγραμμα  ελέγχου όχι μόνο των μοναστηριών αλλά και των εκκλησιών που υπάγονται στη Μητρόπολη. Συνεργάτης του Μητροπολίτη Ταμασού ανέφερε στον «Φ», ότι ετοιμάζεται πρωτόκολλο το οποίο θα καταπιάνεται με τη μεθοδολογία ελέγχου και το οποίο θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα.

Ο ίδιος διευκρίνισε, πως ο έλεγχος που θα διενεργηθεί δεν αποφασίστηκε κατόπιν υποβολής καταγγελιών. Ωστόσο, ενόψει του τι συνέβη στη μονή Οσίου Αββακούμ, τουλάχιστον ως προς την οικονομική πτυχή του θέματος, κρίνεται ότι ενδείκνυται να επαναληφθεί ό έλεγχος που ασκείται κατά καιρούς.

Με την ευκαιρία αυτή, θα γίνουν συστάσεις ως προς το πώς αντιμετωπίζονται οι πιστοί, πώς προσεγγίζονται κοκ. Ένα από τα ζητήματα που κρίνεται επιβεβλημένο να επισημανθεί αφορά την πτυχή της οικονομικής βοήθειας που ζητείται για ενίσχυση του έργου των μοναστηριών ή των εκκλησιών των διαφόρων ενοριών. Αν και αναγνωρίζεται ότι είναι απαραίτητη η συγκέντρωση χρημάτων για εκτέλεση κάποιων έργων, θα καταστεί ξεκάθαρο πως δεν ασκείται πίεση σε οποιονδήποτε πιστό (έμμεση ή άμεση) για να συνεισφέρει και, μάλιστα, έναντι ανταλλαγμάτων όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας στην περίπτωση της μονής Οσίου Αββακούμ.

Αυτό που θα γίνει, συνιστά αυστηροποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων, ώστε να καταστεί σε όλους ξεκάθαρο ότι εφεξής θα ασκείται αποτελεσματικότερος έλεγχος.