Το Εκλογοδικείο απέρριψε το πρωί της Τετάρτης εκλογική αίτηση, που αφορά στην ακύρωση εκλογής και ανακήρυξης πολιτικών αρχηγών ως βουλευτών κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και πιο συγκεκριμένα αίτηση με την οποία αμφισβητείτο το δικαίωμα των προέδρων των κομμάτων να εκλέγονται χωρίς σταυρό προτίμησης.

Η αίτηση ουσιαστικά στρεφόταν κατά της εκλογής των προέδρων του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του τότε γγ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου.

Στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Δικαστηρίου, αναφέρεται ότι ο Αιτητής, με βάση τα περιστατικά της υπό κρίση περίπτωσης, δεν τεκμηρίωσε οποιασδήποτε μορφής συμφέρον ή επιβλαβή επίδραση στο εκλογικό του δικαίωμα, ούτως ώστε να χρήζει προστασίας και να δικαιολογεί την εισαγωγή της παρούσας εκλογικής αίτησης. «Κατά προέκταση, στερείται νομιμοποίησης και, συνακόλουθα, η προδικαστική ένσταση επιτυγχάνει.»

Το Δικαστήριο συνεχίζει αναφέροντας ότι, υπό τις πιο πάνω συνθήκες, δεν είναι δυνατό να ενταχθεί στα όρια της νομιμοποίησης η καταχώρηση εκλογικής αίτησης χωρίς επίκλησης κάποιας βλάβης ή συμφέροντον, δίκη action popularis. «Η προβολή ειδικού εννόμου συμφέροντος από εκλογές, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να νομιμοποιείται στην καταχώρηση εκλογικής αίτησης. Αυτό επιτάσσει ορθή ερμηνείας της επίμαχης διάταξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το Δικαστήριο, προσθέτει στην απόφαση του πως εξετάστηκε ζήτημα εννόμου συμφέροντος εκλογέως, ο οποίος δεν υπήρξε υποψήφιος. Υπό τα συγκεκριμένα γεγονότα της υπόθεσης, το Εκλογοδικείο έκρινε ότι η προδικαστική ένσταση δεν είχε περιθώρια επιτυχίας. «Τούτο διότι ο συγκεκριμένος εκλογέας είχε δικαίωμα «… να αντικατοπτρίζεται η ψήφος του ορθά και με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και τον εκλογικό νόμο», δεδομένου ότι αντικείμενο της αίτησης ήταν η προσβολή ανακήρυξης, ως μη έγκυρης, της εκλογής βουλευτή, στην εκλογική περιφέρεια του εκλογέως / αιτητή, άλλου πολιτικού κόμματος από αυτόν που ο ίδιος ο εκλογέας, δια της ψήφου του στήριξε».

Η αίτηση στρεφόταν και εναντίον του Γενικού Εφόρου Εκλογής, καθώς επίσης και του Εφόρου εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας. Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία και την υπογράφουν οι δικαστές Α.Ρ. Λιάτσος, Π, Κ. Σταματίου, Δ, Τ. Θ Οικονόμου., Δ. Τ. Ψαρά- Μιλτιάδου, Δ, Χ. Μαλαχτός, Δ, Δ Σωκράτους, Δ, Λ. Δημητριάδου- Ανδρέου, Δ και Ι. Ιωαννίδης, Δ.

Σημειώνεται ότι, ο αιτητής με την υπό εξέταση αίτηση, αξίωνε όπως το Εκλογοδικείο κηρύξει την εκλογική και την πιο πάνω απόφαση προς ανακήρυξη των Καθ’ ων η αίτηση 3-6, δηλαδή των Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρου Κυπριανού, Νικόλα Παπαδόπουλου και Χρίστου Χρίστου, ως επιτυχόντων και δεόντως εκλεγέντων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, άκυρη και/η αντισυνταγματική. Ήγηρε την αίτηση, ισχυριζόμενος ότι ο Νόμος, συγκεκριμένα το Άρθρο 29(6) «στο βαθμό και στην έκταση που επέτρεψε την επιλογή ή έκφραση προτίμησης προς οποιονδήποτε κομματικό συνδυασμό, η όποια επιλογή ή έκφραση προτίμησης «θεωρήθηκε» και/ή μεταφράστηκε ως σταυρός προτιμήσεως ως προς όφελος οποιουδήποτε και εκ των Καθ’ ων η Αίτηση 3 έως 6  (των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών) στο πλαίσιο της εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας ημερομηνίας 3/5/21 και/ή στον βαθμό και την έκταση που επέτρεψε την αυτόματη ανακήρυξη οποιωνδήποτε εκ των Καθ’ ων η Αίτηση 3 έως 6 ως επιτυχόντες εκλεγέντες στην Επίδικη Εκλογή χωρίς τη λήψη οποιασδήποτε άμεσης και προσωπικής ψήφου υπέρ τους είναι αντισυνταγματική, αφού παραβιάζει τα άρθρα 28,31,.34,35, 62,64,65,66 και 179 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.