Ανησυχία και προβληματισμός για τον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος από πλευράς της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου επικρατεί στη Λευκωσία σε σχέση με τα έργα που πραγματοποιούν οι κατοχικές αρχές στο γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Λευκωσία υπάρχει δυσαρέσκεια και αναμένεται να τεθεί το θέμα σε ανώτατο επίπεδο. Ήδη έχουν γίνει παραστάσεις προφορικές στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, από την οποία ζητήθηκαν εξηγήσεις για τα έργα που πραγματοποιούνται αλλά και για τις αναφορές στον τουρκοκυπριακό Τύπο για παραχώρηση του γηπέδου πίσω στην ομάδα της Τσετίνκαγια. Το γήπεδο βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, η οποία αποτελεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραχωρήθηκε για σκοπούς επιτήρησης στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Αλίμ Σιντίκ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ έσπευσε να καθησυχάσει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του καθεστώτος του γηπέδου και οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι λανθασμένος και παραπλανητικός. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αλίμ Σιντίκ, «ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για ποδοσφαιρικές προπονήσεις μόνο, όπως γινόταν στο παρελθόν, με την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών για διαχείριση της χρήσης του και προστασία του καθεστώτος του εντός της νεκρής ζώνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκική προέλαση στο γήπεδο της Τσετίνκαγια 

Η περιοχή παραμένει εντός της νεκρής ζώνης και υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημείωσε ο κ. Σιντίκ σχολιάζοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί έναρξης εργασιών κατασκευής και επισκευής του γηπέδου «Ταξίμ» που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία, και ανήκει στο σωματείο της Τσετίνκαγια, από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, έπειτα από επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων και Επιχειρήσεων (YİGM) του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υποστηρίζει την υλοποίηση των έργων έρευνας, κατασκευής, συντήρησης και επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο. 

Σύμφωνα επίσης με τον παράνομο Bayrak, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι το γήπεδο της Τσετίνκαγια στην κατεχόμενη Λευκωσία επιστρέφεται στην ομάδα ως αποτέλεσμα επαφών που είχαν οι κατοχικές αρχές με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η.Ε: Δεν αλλάζει το καθεστώς του γηπέδου της Τσετίνκαγια

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της για το θέμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής στις συστηματικές προκλήσεις, επισημαίνοντας πως χρειάζεται λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος

«Τόσο τα όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο όσο και τα όσα συμβαίνουν στα Στροβίλια, στη Δένεια και τώρα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη, είναι προκλήσεις που συνεχίζονται λόγω της απραξίας και της μη ανεπαρκούς αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων από τα Ηνωμένα Έθνη και από την κυβέρνηση», σημειώνει.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν πως δεν έχουν τελειωμό οι τουρκικές προκλήσεις και τα τετελεσμένα του ψευδοκράτους και κατ΄ επέκταση της Τουρκίας. Μετά την Αμμόχωστο, τη Δένεια και το Λευκόνοικο, τώρα σειρά έχει το γήπεδο της Τσετίν Καγιά, το οποίο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία κοντά στο Λήδρα Πάλας. 

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρει ότι δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία το ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, όχι μόνο στα κατεχόμενα, αλλά και στη νεκρή ζώνη. «Αλλά είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ίδια η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα, παραβίασε τη διαδικασία και παραχώρησε το γήπεδο της Τσετίνκαγια, στο ψευδοκράτος. Από αυτό προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι είτε στον ΟΗΕ είτε στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Εξωτερικών», επισημαίνει ο Γιώργος Κολοκασίδης.