Η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ευρείας αποδοχής αποτελεί τον κύριο άξονα προτάσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναδεικνύει την πρότασή του σε κάθε συγκέντρωση και δημόσια τοποθέτησή του. Τη θέση αυτή στήριξαν με ανακοινώσεις τους την Τρίτη τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και η ΕΔΕΚ, ενώ υπενθυμίζεται ότι την πρόταση αυτή είχε εξαρχής και η Δημοκρατική Παράταξη.
Το επιτελείο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο και χθες ήταν ομιλητής σε συγκέντρωση της παροικίας, προτάσσει τη θέση δημιουργίας ενός κυβερνητικού σχηματισμού που δεν θα περιορίζεται σε κομματικά όρια. Άλλωστε, ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης δηλώνει συχνά στις τοποθετήσεις του πως τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό ή ιδεολογικό χρώμα. Μια θέση βέβαια η οποία έρχεται ως απάντηση στην κριτική για τις ετερόκλητες δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Ένα θέμα για το οποίο δέχεται σφοδρά πυρά από ανθυποψηφίους του, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξή του στον «Φ» πως δεν πρόκειται να έχει Κυβέρνηση κονοπραξίας συμφερόντων. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, πως έχει ήδη έτοιμη την ομάδα του, η οποία όπως τόνισε εμφαντικά, θα αποτελείται από άτομα ικανά αλλά που θα μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες με το όραμα διακυβέρνησής του.
Οι προχθεσινές τοποθετήσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για το θέμα πυροδότησαν εκ νέου την αντίδραση τόσο του επιτελείου του Αβέρωφ Νεοφύτου όσο και της Πινδάρου, οι οποίοι εξαπέλυσαν χθες σφοδρή επίθεση κατά του υποψηφίου αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΔΗΣΥ: Τεχνάσματα για να κρύψουν τις αδυναμίες υποψηφίων
- Προεδρικές: Ο Αναστασιάδης καθάρισε το τοπίο στον ΔΗΣΥ
«Το επικοινωνιακό τέχνασμα για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δήθεν πρόσκληση για να διαμοιραστούν καρέκλες εξουσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου, προσθέτοντας πως μπορεί τα αξιώματα να είναι τα μόνα που ενώνουν Παπαδόπουλο, Σιζόπουλο, Κάρογιαν, Θεοχάρους, Χριστοδουλίδη και τους υπόλοιπους που τους ακολουθούν. «Αλλά αυτό που κρίνεται στις εκλογές είναι το ποιος μπορεί να κρατά το τιμόνι της ευθύνης, η Κύπρος να έχει γερή οικονομία, ασφάλεια και σταθερότητα. Και μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί», επεσήμανε.
Έντονη ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Ευθύμιου Δίπλαρου, ο οποίος ανέφερε πως οι Παπαδόπουλος και Σιζόπουλος δεν δικαιούνται να πουλάνε ενότητα στον κόσμο. «Οι πολίτες δεν θα αφήσουν το μέλλον της χώρας μας σε έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών που θα καθοδηγεί έναν αδύναμο Πρόεδρο», τόνισε.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αβέρωφ: Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ έφερε στον τόπο την ευλογία του ΓΕΣΥ
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε χθες και την έκθεση της Κομισιόν. «Η Κύπρος παρά την ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική κρίση πετυχαίνει να έχει δυνατούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ταμειακά αποθέματα για έναν ολόκληρο χρόνο. Αντί του ενός μηνός που είχαμε παραλάβει το 2013. Και ένα δημόσιο χρέος που όχι μόνο είναι βιώσιμο αλλά μειώνεται 12% κάθε χρόνο», ανέφερε, προσθέτοντας πως «έχουμε ένα κράτος που μπορεί να στηρίζει την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας των πολιτών, αλλά και να αποκρούει το νέο κύμα ακρίβειας. Ένα κράτος που μπορεί να στηρίζει τους αδύναμους. Σήμερα το κοινωνικό μας κράτος είναι πέραν του 1,2 δισ. ευρώ έναντι των 800 εκατομμυρίων που ήταν το 2013. Ένα κράτος που στηρίζει τη μεσαία τάξη και την κυπριακή οικογένεια. Με τη θέση μας για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στις 39.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν όφελος μέχρι και 4.000 ευρώ τον χρόνο», σημείωσε.
«Αλλά για να συνεχίσουμε να το έχουμε υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: Να έχουμε ηγεσία ικανή να κρατά το τιμόνι της οικονομίας. Και όχι πειράματα ακυβερνησίας ή επιστροφή στις ιδεολογικές αγκυλώσεις της αριστεράς», κατέληξε.