Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σχεδίασε και εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού είπε την Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος αφού εξήρε την προσφορά του κινήματος εθελοντών στον τόπο μας, τόνισε πως η εμπέδωση της αξίας του εθελοντισμού από τους πολίτες, υπήρξε καταλυτικής σημασίας όσον αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων.

Ο Πρόεδρος είπε πως στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο έχουν ενταχθεί πέραν των 420 Οργανώσεων, με 2.100 μέλη Διοικητικών Οργανισμών και δεκάδων χιλιάδων εθελοντών, αναπτύσσοντας πέραν των 300 δράσεων και εκστρατειών.

Σε αυτές τις δράσεις και εκστρατείες περιλαμβάνονται, είπε ο ΠτΔ, η στήριξη ευπαθών ομάδων, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και κάθε μορφή διάκρισης και ανισότητας, επ’ ωφελεία χιλιάδων συμπατριωτών μας, η στήριξη συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως μεταξύ άλλων μέσω και του Καραισκάκειου Ιδρύματος, το οποίο έχει επιτύχει το πρώτο σε αναλογία πληθυσμού ανά την υφήλιο, Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών και η παροχή βοήθειας για αντιμετώπιση απρόβλεπτων ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ενδεικτικά ότι το 2018 συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και απεστάλησαν 48 κιβώτια ανθρωπιστικής βοήθειας για στήριξη των πυρόπληκτων Αττικής, το 2020 μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό απεστάλησαν πέραν των 300 κιβωτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, το 2021 συγκεντρώθηκε το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ για τη στήριξη των πυρόπληκτων των περιοχών Λάρνακας και Λεμεσού, ενώ χάρη στις προσπάθειες των εθελοντών απεστάλησαν στην Ουκρανία 220 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας, υλικό πολιτικής προστασίας, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, αξίας πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο από το 2002 μέχρι σήμερα πραγματοποίησε πέραν των 225 σεμιναρίων κατάρτισης στα οποία έτυχαν εκπαίδευσης πέραν των 3.380 ατόμων.

Στις δράσεις, επίσης, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος, η Κοινοτική Εργασία που στοχεύει στην κοινωνική αποκατάσταση και ενσωμάτωση των αδικοπραγούντων στην κοινωνία, ιδιαίτερα των νεαρών προσώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, επιτηρήθηκαν πέραν των 5.395 κηδεμονευομένων ανά το παγκύπριο.  

Ο Πρόεδρος είπε επίσης πως το Συμβούλιο αναγνωρίζεται ως στρατηγικός συνεργάτης της Πολιτείας όσον αφορά τη στοχευμένη πολιτική που υιοθετεί για τον εθελοντισμό και το εθελοντικό κίνημα, η οποία θέτει στο επίκεντρό της την αναβάθμιση και ενίσχυση της δραστηριότητας των εθελοντών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης πως η κυβέρνηση παρέχει σταθερή οικονομική στήριξη προς το Παγκύπριο και τα Επαρχιακά Συντονιστικά Συμβούλια Εθελοντισμού, με τη συνολική χορηγία την τελευταία δεκαετία να ανέρχεται σε πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων και τετρακόσιων χιλιάδων ευρώ και ότι θεσμοθετήθηκαν οι Δημόσιες Διαβουλεύσεις, δίνοντας λόγο και ρόλο στους πολίτες.

Επιπρόσθετα, είπε, εφαρμόστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία  και οικονομική διαφάνεια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τρία σχετικά έγραφα πολιτικής.

Επίσης, είπε, εφαρμόστηκε δομημένη επαφή του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού με Υπουργεία και Κυβερνητικές Υπηρεσίες μέσω της υπογραφής Μνημονίων Συνεργασίας, δημιουργήθηκε το «Σπίτι του Εθελοντή» , ολοκληρώνεται η εκπόνηση στρατηγικής για την ενεργό πολιτότητα και τη συμμετοχική διακυβέρνηση και έχει κατατεθεί προς τη Βουλή ο «Περί Πρωτοβουλίας των Πολιτών Νόμος», ο οποίος δίδει τη δυνατότητα και στις εθελοντικές οργανώσεις να υποβάλλουν στην Κυβέρνηση και τη Βουλή προτάσεις για θέσπιση ή τροποποίηση ή και κατάργηση νομοθεσίας επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ή κοινής ωφελείας.

Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης πως μέχρι το τέλος της θητείας του, αλλά και μετά το πέρας αυτής, θα προσπαθεί να είναι συμπαραστάτης και υποστηρικτής αυτής της ευγενούς προσπάθειας των εθελοντών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η πρώτη Κυρία τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Ηλία Δημητρίου για την προσφορά τους στο Κίνημα.

Ο κ. Δημητρίου στο δικό του χαιρετισμό είπε πως ο εθελοντισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιούς κοινωνίας και η Διεθνής Ημέρα Εθελοντών στις 5 Δεκεμβρίου προβάλλει την αλληλεγγύη μέσω του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία, τη φιλοσοφία, τη δομή και την κουλτούρα του Συμβουλίου Εθελοντισμού και τις αξίες του που βοηθούν να ενώνουν τους φορείς της κοινωνίας. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι όλα τα προβλήματα της κοινωνίας αποτελούν βάση για το έργο και την προσφορά του Συμβουλίου και ότι οι εθελοντές βοήθησαν τους ανθρώπους του τόπου μας να επιβιώσουν σε κρίσεις και σε αντίξοες συνθήκες. 

Επίσης είπε ότι οι εθελοντές μας ξεπερνούν κάθε δυσκολία και επιτυγχάνουν κάθε στόχο και στηρίζουν πολλούς φορείς και οργανισμούς απλώνοντας χέρι βοηθείας.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει άοκνα τις προσπάθειες του για παροχή βοήθειας, για χάραξη πολιτικής, για συλλογική δράση και για συνέργειες για να ενώνει κάθε φορέα προς όφελος της κοινωνίας.