Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, έπειτα από μία θυελλώδη συνεδρίαση που άρχισε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης. 

Μεγάλο μέρος της συζήτησης ενώπιον της συνεδρίασης, κατέκτησαν οι λεγόμενοι αποστάτες του κόμματος, με αρκετά στελέχη να κάνουν λόγο για προδοσία, ενώ δεν έλειψαν οι προπηλακισμοί και τα γιουχαϊσματα εναντίον του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως αποστάτη, υπερθεματίζοντας ότι δεν πρέπει να νικήσουν οι συναισθηματισμοί, ενώ επιχειρηματολόγησε κατά της ανόδου του ΑΚΕΛ στην εξουσία.  Προπηλακισμοί και απειλές σημειώθηκαν και εναντίον δημοσιογράφων, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να βγαίνει εκτός αίθουσας για να κατευνάσει τα πνεύματα. 

Αρκετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, προέκριναν με τις τοποθετήσεις τους ψήφο κατά συνείδηση, καυτηριάζοντας τα όσα διαμείφθησαν το προηγούμενο διάστημα με όσους στάθηκαν απέναντι από την παράταξη. 

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, συνήλθε του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αν και το πρωί είχε αποφασίσει ότι θα παρίστατο στη συνεδρίαση, εντούτοις το απόγευμα έκανε πίσω, συναποφασίζοντας με τον Αβέρωφ – Νεοφύτου το κείμενο συναντίληψης για ψήφο κατά συνείδηση και υπεύθυνη και εποικοδημητική αντιπολίτευση, το οποίο διαβιβάστηκε από τον πρόεδρο του κόμματος προς τα μέλη και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. 

Πάντως, δεν έλειψαν και αρκετές φωνές υπερ Ανδέα Μαυρογιάννη, με τον δήμαρχο Πάφου, να βγαίνει μπροστά, καταθέτοντας πρόταση ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου, τεκμηριώνοντας ότι δεν πρόκειται για υποψηφιότητα που να θυμίζει Δημήτρη Χριστόφια, αλλά την παρομοίασε με τον Γιώργο Βασιλείου, λαμβάνοντας έξι ψήφους. Δύο ψήφους μελών του Πολιτικού Γραφείου απέσπασε η πρόταση Ονησίφορου Ιορδάνους για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Δείτε όλα όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

  • Με ψήφο κατά συνείδηση στον β΄γύρο ο ΔΗΣΥ

Με συντριπτική πλειοψηφία, το Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ, υπερψήφισε την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για ψήφο κατά συνείδηση. 

  • Καταθέτει πρόταση ο Φαίδωνας

Πρόταση για στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη έθεσε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου ο Φαίδωνας Φαίδωνος. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημείωσε, θυμίζει υποψηφιότητα Βασιλείου και όχι Χριστόφια.

«Πλην όμως να δώσουμε ψήφο στον κ. Μαυρογιάννη για τον λόγο ότι τους ήρωες τους ξεχνούν τους προδότες ποτέ. Και επειδή νομίζω ότι νομιμοποιείται με το κατά συνείδηση τους αποστάτες και δίδεται το δικαίωμα να λεηλατήσουν τον ΔΗΣΥ. Συνεπώς η πρόταση μου είναι ψήφος προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς διαβουλεύσεις» τόνισε. Την πρόταση υπέρ Μαυρογιάννη υπερψήφισαν έξι μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Την πρόταση υπερ Χριστοδουλίδη που κατέθεσε ο Ονησίφορος Ιορδάνους, υπερψήφισαν 2 μέλη του Πολιτικού Γραφείου. 

  • Η πρόταση συναντίληψης Αβέρωφ – Αναστασιάδη

Ο ΔΗΣΥ τιμώντας τις Αρχές και τις Αξίες που τον καθιέρωσαν σαν την πιο σταθερή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη της πατρίδας και μετά το αποτέλεσμα του Α γύρου των Προεδρικών αποφάσισε τα ακόλουθα:

Τη μη συμμετοχή του ΔΗΣΥ σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τον Β Γύρο. Ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει την ευθύνη του ως υπεύθυνη αντιπολίτευση του τόπου.

Αταλάντευτες προτεραιότητες μας είναι η λύση του Κυπριακού, ο ευρ. προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των σχέσεων με κράτη της περιοχής και την ΗΠΑ, η δημοσιονομική πειθαρχία και η εφαρμογή του Σχεδίου του Αύριο. Η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλου του λαού.

Καλούμε τα μέλη να ζυγίσουν τις επιλογές και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά συνείδηση.

  • Στο βήμα ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογράμμισε τις Αρχές και τις αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ. Όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστέυω μας σημείωσε. 

Ο ίδιος, ξεκαθάριζε πως όταν έβαζε υποψηφιότητα, γνώριζε και είχε απέναντί του τους αποστάτες, ωστόσο υπέβαλε υποψηφιότητα για την παράταξη, τις αξίες και τα πιστεύω τους. 

«Γιατί δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει πως τούτο το περήφανο κόμμα θα γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ είτε προς την κοινοπραξία. Και αυτή είναι συνέπεια λόγων και πράξεων. Πήγαμε στην προεκλογική και βάλαμε την πρόταση μας. Είπαμε στον κόσμο πως αν μας ψηφίσετε θα αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Κι αυτό πράττουμε. Δεν έχουμε να επιλέξουμε. Δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε. Ακολουθούμε την αρχή που είχαμε θέση στην προεκλογική. Όταν κατηγορούσαμε άλλους για πισωγυρίσματα θα το κάναμε εμείς με οποιαδήποτε άλλη απόφαση. Εμείς κατεβήκαμε αυτόνομα να κυβερνήσουμε με τις θέσεις μας. Ο λαός μας κατέταξε στην αντιπολίτευση. Ήταν ποτέ δυνατό ένα Πολιτικό Γραφείο να στρεβλώσει τη θέληση του λαού; Γιατί; Για να μοιραστούμε υπουργεία; Να σώσουμε το κόμμα μας;» διερωτήθηκε

Αν οι καρέκλες ήταν ο αυτοσκοπός, δεν θα υπήρχε ο ΔΗΣΥ, σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι και σε αυτές τις εκλογές το κόμμα κέρδισε μια από τις μεγαλύτρες νίκες γιατί ξανακέρδισαν την ταυτότητά τους σαν περήφανοι Συναγερμικοί.

«Ξέρετε ίσως στο πολιτικό σκηνικό του τόπου να είμαι ο πολιτικός που έδωσε τις μεγαλύτερες πολιτικές μάχες. Σύνολο 24 πολιτειακές εκλογές. Θα το μοιραστώ μαζί σας. Αυτή τη μάχη που άλλοι θεωρούν αποτυχία, τη θεωρώ ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σε όλες τις μάχες που έδωσα»είπε.

Επεσήμανε δε πως η συζήτηση για τους αποστάτες πήρε αρκετό χρόνο. Αυτούς, σημείωσε, δεν είχε πρόβλημα να τους αντιμετωπίσει γιατί ήταν απέναντί του.

«Αυτούς που δεν τόλμησαν να είναι απέναντι μου και με χτυπούσαν πισώπλατα τους προσκαλώ και τους προκαλώ. Εμείς ανοίγουμε την αγκαλιά μας. Τους θέλουμε μαζί μας, αλλά τους θέλουμε ντόμπρους και ίσιους. Να τολμήσουν να έρθουν απέναντι μας και απέναντι στον υπέροχο κόσμο του ΔΗΣΥ. Και αν νομίζετε πως αν δεν γνώριζα, μην με θεωρείτε αφελή. Αλλά πάνω από όλα τα τελευταία χρόνια νοιαζόμαστε για το πως θα σώσουμε τη χώρα μας και για να τη σώσουμε έπρεπε να καταπίνουμε πολλά» υπέδειξε.

Ο κ. Νεοφύτου, έκανε λόγο για διάπραξη δύο μεγάλων πολιτικών λαθών. «Πρώτο δεν σταμάτησα στον πούντο μου να ψηφίσουμε το πρώτο μνημόνιο, όταν δεν σταμάτησα στον πούντο μου και δέχθηκα να τηρήσω αποχή. Το δεύτερο πολιτικό λάθος ήταν που δεν στάθηκα στον πούντο μου για την προεδρία της Βουλής το 2016. Ξέρατε τις θέσεις μου αλλά πάλι για την ενότητα του κόμματος, για να μη διαταράξουμε τις σχέσεις για τον τόπο που είχε δυσκολίες διέπραξα το δεύτερο πολιτικό λάθος. Κάποιοι ήθελα να διαπράξω και το τρίτο, δικαιώνοντας αυτούς που έβαλαν πισώπλατη μαχαιριά στον κόσμο του ΔΗΣΥ» είπε.

Χαίρομαι, σημείωσε, που έχουμε θέση αρχής και δεν είναι άλλη, γιατί δεν άκουσα ούτε έναν ομιλητή που να μην πει πως πρέπει να μείνουμε αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολίτευση. «Δεν είπαμε στον κόσμο μας να μη ψηφίσει. Σας άκουσα ο κάθε ένας με τα κριτήρια του να το πράξει και να νιώθει ήσυχος με τη συνείδηση του. Δεν θα ψηφίσω λευκό. Θα είμαι συνεπής σε αυτά που λέγαμε στην προεκλογική. Πάνω από όλα είναι η πατρίδα. Δίνουμε τον αγώνα για μια ενωμένη πατρίδα. Για μια δυνατή οικονομία. Για αξιοπρεπείς πολίτες» είπε.

«Η αξιοπρέπεια σημαίνει να μένεις στις Αρχές σου και να μην κάνεις αναλύσεις, «μα αφου εν να φκει που θα φκει γιατί να μεν είμαστε μαζι του». Αυτά δεν έχουν σχέση με το DNA του ΔΗΣΥ. Θέλω να τελειώσω πριν διαβάσω για έγκριση την εισήγηση μας. Μην ασχολείστε με τους διασπαστές, γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ» ανέφερε. 

«Ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό, όπως το 1976 ο ΔΗΣΥ συνέπαιρνε τη νεολαία, έτσι και το 2023 ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα του σήμερα και του μέλλοντος γιατί πήρε το ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο στη νεολαία. Φαίδωνα θέλω να σου πω κάτι. Ένα πράγμα που δεν μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Αβέρωφ είναι πόσο θεσμικά λειτουργεί. Εμείναμε εδώ επτά ώρες. Θα ζητήσω να μπουν οι προτάσεις. Υπάρχει η πρόταση που θα διαβάσω και οποιοσδήποτε σύνεδρος μπορεί να υποβάλει τη δική του πρόταση. Αλλά αν θέλει να βάλει πρώτα τη δική του πρόταση από άλλη, λειτουργούμε με πολύ θεσμικό τρόπο» κατέληξε .

  • Στο βήμα ο Χάρης Γεωργιάδης – Προκρίνει κατά βούληση

Δεν χωρούν έντονα φορτισμένες προσεγγίσεις τονίζει στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης. Πρέπει, υπέδειξε, να προσεγγίσουμε τον κόσμο που μας ψήφισε, με προσοχή και μετριοπάθεια και όχι απόλυτες προσεγγίσεις.

Η θητεία Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΥΠΕΞ ήταν ένα σφάλμα το οποίο αργήσαμε να το παρατηρήσουμε, σημείωσε. “Έχετε δίκαιο ότι είναι άγνωστες οι θέσεις του στο Κυπριακό. Αργήσαμε λίγο να το διαπιστώσαμε. Όταν κάποιος που πριν πέντε χρόνια αναλάμβανε με έγκριση πολλών, όχι όλων, ήταν ένα σφάλμα” τόνισε.

Είναι με γλυκόπικρή αίσθηση, σημείωσε ότι κάποιες διαπιστώσεις είναι κοινές. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας σε κάποια φαινόμενα.

“Είναι και άλλες περιπτώσεις, όπως η κα. Θεοχάρους που αναδείχθηκαν από την παράταξη που είμαι βέβαιος πως δεν μας ψήφισαν ούτε το 2018, ούτε το 2021. Απαξιούσαν να στηρίξουν τον ΔΗΣΥ. Πρέπει να κάνουμε σοβαρή αυτοκριτική, γιατί δεν είναι από το πουθενά που προέκυψαν αυτά τα φαινόμενα”.

Υπό τις περιστάσεις, σημείωσε. Το αποτέλεσμα των εκλογών υπό τις περιστάσεις ήταν ένας άθλος, αν αναλογιστούμε από πού ξεκινήσαμε και τι καταφέραμε, με τις δυσκολίες, τις υπονομεύσεις ή καλύτερα σφάλματα.

Ξεχάσαμε τι λέγαμε για τον κ. Χριστοδουλίδη ως το Σάββατο το βράδυ, είπε.

Για τον κ. Χριστοδουλίδη διαπιστώνω με ικανοποίηση πως δεν ξεχάσαμε. Όμως ούτε τις πολιτικές μας θέσεις μπορούμε να διαγράψουμε για τον κ. Μαυρογιάννη. Μας επιτρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτική μας αξιοπιστία, από τη στιγμή που είχαμε αυτή την καθαρή τοποθέτηση, τόσο σε σχέση με τον κ. Χριστοδουλίδη αλλά και του κ. Μαυρογιάννη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ; Έχουμε το παραμικρό περιθώριο να επιλέξουμε το ένα ή τον άλλο; Εν ένα πράγμα τι θα ψηφίσει ο κάθε ένας από εμάς και είναι διαφορετικό τι θα κάνει το κόμμα. Θα πω και κάτι που είπα και στη σύσκεψη στο Προεδρικό. Απορρίπτεται και η μια και η άλλη υποψηφιότητα, για λόγους εξόχως πολιτικούς, για λόγους που εκφράσαμε στον προεκλογικό και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε».

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να στεκόμαστε και απέναντι στο ρεύμα και την κοινή γνώμη προκειμένου να υπηρετήσουμε το σωστό. Αν έπρεπε να πάρουμε καθαρή θέση θα το κάναμε. Αλλά για λόγους συνέπειας προς τις πολιτικές μας θέσεις, πρέπει να μείνουμε μακριά πολιτικά και από τη μια υποψηφιότητα και την άλλη. Ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση. Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Για να έχει νόημα η απόφαση ότι είμαστε στην αντιπολίτευση πρέπει ως παράταξη να καλέσουμε σε ψήφο κατά συνείδηση προκειμένου να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία μας» τόνισε .

Ασφαλώς σημείωσε και ένα εκλογικό Συνέδριο θα γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για τους αντιπροέδρους. «Στο Συνέδριο θα πρέπει να μιλήσουμε για την προοπτική και το μέλλον του ΔΗΣΥ, πως πρέπει να συμπεριφέρεται η ηγεσία, πως διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και πως αποκαθιστούμε την αντίληψη πως ο ΔΗΣΥ είναι η πιο αξιόπιστη πολιτική παράταξη της Κύπρου».

 

  • Δίπλαρος: Ψήφος κατά συνείδηση με γνώμονα το συμφέρον της μεγάλης μας παράταξης

Υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, σημειόνοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με γνώμονα πάντα το καλό συμφέρον της παράταξης και την ενότητά της, γνωρίζοντας πως όποια απόφαση παρθεί θα έχει κόστος. Το κείμενο συναντίληψης, είπε με τις παραμέτρους που συνδιαμορφώθηκε με τον πρόεδρο της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και έχει τη σύμφωνο γνώμη τόσο των ιστορικών στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού που ίδρυσαν την παράταξη αλλά και την απόφαση τόσο της μεγάλης μας φοιτητικής παράταξης πρώτα από όλα όσο και της νεολαίας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

«Η μη συμμετοχή του ΔΗΣΥ σε οποιαδήποτε σχήμα προκύψει από το δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα είμαστε η παράταξη της υπεύθυνης εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Για αυτό και στηρίζω την απόφαση για κατά συνείδηση θέτοντας ως γνώμονα πάντα το συμφέρον της μεγάλης μας παράταξης. Ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να πορεύεται έχοντας πάντα ως παρακαταθήκη τις αρχές και τις αξίες όπως μας τις δίδαξε ο πατριάρχης της παράταξης Γλαύκος Κληρίδης» κατέληξε.

 

  • Ψήφος κατά συνείδηση και από Αννίτα Δημητρίου 

Προέχει η ενόντητα του κόμματος, ανέφερε στην τοποθέτησή της η Αννίτα Δημητρίου, προτάσσοντας την συνέπεια και την αξιοπιστία. Λαμβάνουμε αποφάσεις, σημείωσε, επί πολιτικών, ψύχραιμα και νηφάλια, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα δεν πρέπει να μπει στη διαδικασία καμίας συνδιαλλαγής ως προϊόν δοσοληψίας και ή ανάκτησης εξουσίας. Προέκρινε δε, υπεύθυνη αντιπολίτευση για το καλό του τόπου. 

  • Δημητρίου: Ψήφος κατά συνείδηση, η πιο σοφή απόφαση 

Την πεποίθηση ότι κανείς δεν θέλει να θυμάται, όχι να ζήσει ξανά τι πέρασε η χώρα την μαύρη πενταετία του ΑΚΕΛ, εξέφρασε από το βήμα του Πολιτικού Γραφείου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. Οφείλουμε, είπε, ως υπεύθυνη παράταξη να μην επιτρέψουμε την επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

“Άλλωστε πέρσι έτσι μέρες, όταν η υποψηφιότητά του προέδρου μας, ήταν στα σπάργανα της, λέγαμε πως συζητάμε για όλους για συνεργασία πλην του ΑΚΕΛ. Και στο Κυπριακό το Ακελ, στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων σε όλες τις ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας. Από την άλλη έχουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την ετερόκλιτη συμμαχία των κομμάτων που τον στηρίζει. Μιας συμμαχίας, που αν προσθέσουμε τη συνολική κατεύθυνση του κάθε ενός ξεχωριστά, μεγιστοποιεί την απόσταση που μας χωρίζει. Χωρίς σαφείς θέσεις σε κανένα ζήτημα, από το Κυπριακό στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία. Θα είμαστε ασυνεπείς με την ιστορία μας, και με τα όσα λέγαμε μέχρι χθες αν σήμερα υποστηρίζαμε, και μάλιστα άνευ όρων, δεδομένης της θέσης αρχής πως δεν θα συμμετάσχουμε σε κανένα κυβερνητικό σχήμα, αυτό το ετερόκλητο σχήμα. Είναι και θέση αρχής να μην στηρίξουμε τον υποψήφιο που πλήγωσε την παράταξη μας. Βεβαίως, κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε και τη συζήτηση πως μπήκαν και ανελίχθηκαν στην Πινδάρου” υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνει πως είναι δύσκολο να αντέξει σε μια λογική εξίσωση το επιχείρημα, πως στηρίζουμε χωρίς προϋποθέσεις τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. “Να φέρουμε αύριο δηλαδή το βάρος της εκλογής τους, χωρίς να έχουμε την παραμικρή ευθύνη για τα πεπραγμένα τους. Η ψήφος κατά συνείδηση είναι σήμερα η λιγότερο λάθος για μας απόφαση, η πιο σοφή εισήγηση. Αν και δεν είναι απόφαση που ταιριάζει σε μας, στο κόμμα των τολμηρών αποφάσεων, στην παράταξη των μεγάλων αλλαγών” κατέληξε.

  • Ψήφο κατά βούληση προκρίνει το πολιτικό γραφείο – Δεν συμμετέχει σε Κυβέρνηση

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση που θα ληφθεί από το Πολιτικό Γραφείο αφορά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του β΄γύρου των Προεδρικών Εκλογών, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο. Σε ότι αφορά την στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ στον β΄γύρο η απόφαση θα είναι κατά βούληση. 

Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, μετά την ανάγνωση του κειμένου συναντίληψης μεταξύ Αβέρωφ Αναστασιάδη, θα ψηφίσουν δια ανάτασης χειρός. 

Όπως πληροφορούμαστε, στο κείμενο συναντίληψης Αναστασιάδη – Αβέρωφ, τονίζεται πως ο ΔΗΣΥ παραμένει πιστός στις Αρχές του, χωρίς τον αυτοσκοπό της εξουσίας, με τα μέλη του κόμματος να ασκούν εποικοδομητική αντιπολίτευση, όποιος και αν εκλεγεί. 

Σε αυτό το κείμενο αναφέρθηκε αρχικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και την εναρκτήρια ομιλία του, αλλά ο ίδιος προτίμησε να αφήσει τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να τοποθετηθούν και μετά να το διαβάσει. 

  • Υιοθετεί την πρόταση Αβέρωφ ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα

Την παρουσία του και στις δύο μετεκλογικές συναντήσεις, επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τονίζοντας πως κάποιοι άλλαξαν γνώμη. “Κάποιοι από εδώ, οι νέοι μας, παλεύαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό να μαζέψουμε 1000 ψήφους περισσότερους. Είναι ντροπή, σημείωσε, για κάποιους που είναι αναμεσά μας και ξέρουμε ποιοι είναι που δεν στήριξαν το κόμμα μας. 

  • Η παρέμβαση Προδρόμου στο Πολιτικό Γραφείο

Ο Πρόδρομος Προδρόμου στην δική του παρέμβαση στο Πολιτικό Γραφείο ανέφερε πως το κόμμα δεν πρέπει να παρασυρθεί από συναισθηματισμούς. Ο κ. Προδρόμου, κάλεσε τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να μην σκέφτονται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αποστάτης, αλλά πως δεν πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου το ΑΚΕΛ.

Kαταλαβαίνουμε όλοι, σημείωσε, τα συναισθήματα απογοήτευσης, πικρίας, θυμού, αλλά τν Κυριακή δεν καλούμαστε να κρίνουμε αποστασία ή συμπεριφορές πρίν από τον α΄γύρο αλλά να επιλέξουμε Πρόεδρο και διακυβέρνηση της χώρας. 

Είπε ακόμη ότι η πρόταση για κατά συνείδηση ψήφο, φαίνεται βολική και μπορεί να βγάζει τους συναγερμικούς από μια θέση που πράγματι είναι πρωτοφανώς δύσκολη αλλά δεν είναι βολική για την πατρίδα αν δεν συνοδεύεται από τη θέση ότι δεν πρέπει να επανέλθουν οι πολιτικές του ΑΚΕΛ. 

  •  «Είμαστε κόμμα που στο DNA μας έχουμε την ευθύνη».​

Την τοποθέτησή της ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, δημοσιοποίησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Αβέρωφ Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου – Παναγιώτου.

Απόψε, εμείς εδώ αποφασίζουμε ποιοι τελικά είμαστε. Και πού πάμε, τόνισε στην ομιλία της.  “Το κόμμα μας δεν είναι κόμμα που έχει στο DNA του την εξουσία, Είμαστε κόμμα που στο DNA μας έχουμε την ευθύνη. Και αν όσες φορές κυβερνήσαμε υπεύθυνα και ωφέλιμα αυτόν τον τόπο είναι επειδή εξίσου υπεύθυνα και ωφέλιμα σμιλευτήκαμε και στην αντιπολίτευση. Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να αποφασίσουμε εάν είμαστε ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ή αν έχουμε αλλοτριωθεί στην πορεία σε κάτι άλλο, ξένο προς την δική μας ιστορία και ιδεολογία. Είτε θα επιβεβαιώσουμε σήμερα τις αρχές και τις αξίες μας, την ιστορία μας και την κληριδική μας παρακαταθήκη, είτε θα τα προδώσουμε όλα και θα μας καταγράψει η ιστορία ως κίβδηλους ιδεολόγους. Δεν υπάρχουν σήμερα πραγματικά διλήμματα”.

Επεσήμανε ακόμη πως υπάρχει μόνο ο ιστορικός μονόδρομος της ΕΥΘΥΝΗΣ , της ωφέλιμης αντιπολίτευσης για τον τόπο μας. Αυτή είναι η απόφαση ευθύνης και συνέπειας για ένα κόμμα όπως τον ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. “Αρνούμαστε να εμπλακούμε σε δοσοληψίες συναλλαγών” σημείωσε.

“Αρνούμαστε να αναιρέσουμε οι ίδιοι τα πιστεύω , την ιστορία και τις αρχές μας. Πότε αλήθεια γίναμε εθισμένοι στην εξουσία; Να σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού της περασμένης Κυριακής. Απευθύνομαι ΜΟΝΟ στον περήφανο συναγερμικο κόσμο, τον αγνό συναγερμικό, που στενοχωρήθηκε, που έκλαψε, που απογοητεύτηκε, που νιώθει πιθανόν σύγχυση μπροστά στην ιστορική του επιλογή για την ερχόμενη Κυριακή. Αγαπημένοι μου συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Μας συμβουλεύουν από πολλές κατευθύνσεις , ή και με νουθεσίες ακόμα, να μην αποφασίσουμε συναισθηματικά, αλλά με τη λογική. Ο άνθρωπος όμως είναι και νους και καρδιά. Με νου, λοιπόν, και με καρδιά, σας καλώ σεμνά και ταπεινά, να σταθούμε σε διαχρονικές αξίες και να μην παρασυρθούμε από τις σειρήνες της συναλλαγής, που πιθανό να προσπορίσουν προσωρινά οφέλη, αλλά θα ξεθεμελιώσουν σιγά και σταθερά την ιδιοσυστασία μας, τον λόγο ύπαρξής μας. Αγαπημένοι μου ομοϊδεάτες, έχει περάσει η εποχή που οι κομματικές ηγεσίες ελέγχουν συνειδήσεις. Ο πολίτης έχει ελεύθερη βούληση και κρίση. Όμως όπως σεμνά και ταπεινά ανέβηκα στο βήμα , σεμνά και ταπεινά αποχωρώ με ένα μήνυμα, ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ, δυο λέξεις που εμπερικλείουν την ίδια την ιστορία μας. Είναι η συνθήκη που κάναμε με τον Πρόεδρο της Παράταξης μας στις 19 του Οκτώβρη, και αυτή είναι η δική μου πυξίδα και πεποίθηση: ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΑ. ΜΟΝΟ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΑ” κατέληξε.

  • Οι τάσεις εντός 

Στήριξη σε Ανδρέα Μαυρογιάννη προκρίνουν Καίτη Κληρίδου, Λεόντιος Καλλένος και Φαίδωνας Φαίδωνος. Νίκο Χριστοδουλίδη προκρίνουν Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Ονησίφορος Ιορδάνου ενώ σε ψήφο κατά συνείδηση και αντιπολίτευση τάχθηκαν υπερ οι Γιάννης Καρούσος, Χαράλαμπος Πετρίδης, Αναστασιά Ανθούση και Κυριάκος Χατζηγιάννης, 

  • Τάσσεται υπερ της αντιπολίτευσης

Στην τοποθέτησή του ο Ιωνάς Νικολάου, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ και τάσσεται υπερ της στάσης αντιπολίτευσης από το κόμμα. 

  • Ψήφο κατά συνείδηση πρότεινει ο Κασουλίδης

Την πεποίθηση ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να κινηθεί προς ψήφο κατά συνείδηση, ενώ ο ίδιος ανέφερε από το βήμα ότι θα στηρίξει Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

  • Με παρέμβαση Αβέρωφ έληξαν τα επεισόδια.

Σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να βγαίνει από την αίθουσα προκειμένου να κατευνάσει τις εντάσεις και τα οξυμένα πνεύματα. 

  • Επιθέσεις και σε δημοσιογράφους εκτός της αίθουσας του που διεξάγεται το η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου. 

Έντονες απόψεις εντός του Πολιτικού Γραφείου κατά των αποστατών 

Ανεβαίνουν οι τόνοι, εντός της αίθουσας, με τοποθετήσεις μελών του Πολιτικού Γραφείου που εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να επιβραβευθούν οι αποστάτες, ενώ υπήρξε ένταση. Μερίδα μελών του Πολιτικού Γραφείου, αποδοκίμασε τον Πρόδρομο Προδρόμου κατά την αναχώρισή του κάνοντας λόγο για προδοσία. 

 

 

  • Όχι σε Νίκο Χριστοδουλίδη 

Μη στήριξη σε Νίκο Χριστοδουλίδη, προέκρινε ο Γιάννης Καρούσος. 

  • Πρόθεση για έκδοση κοινής ανακοίνωσης με Πρόεδρο Αναστασιάδη 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της αίθουσας συζητείται και η άποψη να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου. 

  • «Όλοι μας κρατούμε στα χέρια μας την πέννα της ιστορίας…»

Ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου, επέλεξε να δημοσιοποιήσει την τοποθέτησή του ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τονίζοντας ότι η πολιτική μακριά από τους πολίτες και με πόρτες κλειστές δεν προσθέτει στην πολιτική διεργασία. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι εαν ο ΔΗΣΥ επιβραβεύσει την αποστασία ή ακόμα και στήριξη σε υποψηφίους που σε τίποτα δεν συμφωνεί, με τι πολιτική υπόσταση και αξιοπιστία θα συνεχίσει να πολιτεύεται.

 

  • Προς κατά βούληση οι κατευθύνσεις… 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της αίθουσας επικρατεί συναινετικό κλίμα, με τα μέλη του πολιτικού γραφείου να τοποθετούνται με επιχειρήματα ενώ η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει στην απόφαση για ψήφο κατά βούληση. 

Ο Παναγιώτης Δημητρίου, στην τοποθέτησή του κάλεσε σε ενότητα και διαχείρηση της κατάστασης. 

  • Υπερ Μαυρογιάννη για το Κυπριακό η Καίτη Κληρίδου

Η Καίτη Κληρίδου, θυγατέρα του ιστορικού ηγέτη της παράταξης, Γλαύκου Κληρίδη, έκανε λόγο στην εισήγηση για την υπέρβαση και στήριξη Μαυρογιάννη, με προτεραιότητα την επίλυση του κυπριακού. Υπέρ της στήριξης σε Ανδρέα Μαυρογιάννη και ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος. 

 

  • Συγκαλεί εκλογική συνέλευση και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης

Από το βήμα της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου, ενώ προανήγγειλε την υποψηφιότητά του, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης των συναγερμικών. 

Πρόσθετα, ο κ. Νεοφύτου, ευχαρίστησε τον κόσμο του ΔΗΣΥ για τον αγώνα που έδωσε, ενώ τόνισε ότι η αξιοπρέπεια φαίνεται από τον τρόπο που αποδέχεσαι την ήττα. 

  • Η άφιξη Αβέρωφ Νεοφύτου εν μέσω χειροκροτημάτων

“Όχι στους αποστάτες και στους προδότες”, ήταν η αντίδαση ομάδας ατόμων που παρεβρέθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα. 

  • Τα πηγαδάκια πριν από την έναρξη της συνεδρίασης

Ήδη στους διαδρόμους του Συνεδριακού Κέντρου όπου συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο, έχουν σχηματιστεί πηγαδάκια με κεντρικό θέμα συζήτησης την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο ΔΗΣΥ ενόψει β’ γύρου. 

Το παρόν τους στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, δίνουν η Πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί της κυβέρνησης, η ηγεσία του κόμματος, βουλευτές, δήμαρχοι εκλελεγμένοι με τον Δημοκρατικό Συναγερμό κ.α

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Το κείμενο ανανεώνεται…