Πέντε νέα σχέδια ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.
Από την πλευρά του ο Υπουργός των Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως τα νέα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στην Τρίτη Φάση θα είναι πιο στοχευμένα σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνει πέντε πιο στοχευμένα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για στήριξη τους επόμενους τέσσερις μήνες εργαζομένων και επιχειρήσεων. Τα νέα ειδικά σχέδια που θα καλύπτουν την περίοδο από 13 Ιουνίου μέχρι 12 Οκτωβρίου, αφορούν τέσσερα σχέδια για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και ένα για στήριξη ανέργων. Οι δικαιούχοι των σχεδίων αναμένεται να ανέλθουν στις 50.000.
 
Αν αναλογιστεί κάποιος το ύψος αλλά και το πλέγμα όλων των σχεδίων ανέρχονται στα 3 δις και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σημείωσε ο Υπουργός.
Κατά την ανακοίνωση των μέτρων του δεύτερου πακέτου στήριξης, ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε πως σε μερικές μέρες θα καταβληθεί το επίδομα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τη συνομολόγηση Συμφωνίας Εγγύησης ύψους €38,11 εκ. προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό «SURE» που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως τα νέα σχέδια στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων και ανέργων θα είναι πέντε, σημειώνοντας ότι θα είναι πιο στοχευμένα σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα ανέφερε  πως σε μερικές μέρες θα καταβληθεί το επίδομα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
 
«Με αυτά τα σχέδια συνεχίζεται το δίκτυ προστασίας» ανέφερε η Υπουργός εργασίας τονίζοντας πως από αύριο Πέμπτη αρχίζει η καταβολή των επιδομάτων. «Τα σχέδια έχουν εκπονηθεί μετά από κοινωνικό διάλογο. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να συνεχίσει να απλώνει το δίκτυ προστασίας στους εργαζομένους» σημείωσε.
Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις σε όλα τα σχέδια. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, όροι και προϋποθέσεις για συμμετοχή επιχειρήσεων στα σχέδια είναι η σημαντική μείωση του κύκλο εργασιών της επιχείρησης, οι μη απολύσεις εργαζομένων, η βεβαίωση εγκεκριμένου λογιστή, οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα σχέδια, η καταβολή στην επιχείρηση του ανεργιακού επιδόματος και η συμμετοχή της επιχείρησης μόνο σε ένα σχέδιο, ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε επιχείρησης.
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «μια επιχείρηση δεν μπορεί να μειώσει ώρες εργασίας εργοδοτουμένου της εκτός αν συναινεί ο εργοδοτούμενος» και σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ήρθαν στο Υπουργείο Εργασίας είτε για απολύσεις είτε για καταγγελίες μη τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων» από επιχειρήσεις.
 
Σε παρέμβαση του στο σημείο αυτό, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «είναι πολλά τα λεφτά που βάζει ο φορολογούμενος και οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να σεβαστούν τα εργασιακά θέσμια» και «να γίνονται απόλυτα σεβαστές όλες οι υποχρεώσεις του εργοδότη, οι οποίες πηγάζουν και από τις συνεισφορές χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων».
Τα πρώτο σχέδιο  που αφορά ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα και καλύπτει τέσσερις περιόδους μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 2020, δύναται να ενταχθεί οποιαδήποτε ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα που ασκεί οικονομική δραστηριότητα με μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 35% και πέραν του 40%, ανάλογα με την περίοδο, με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.
 
Για όσους ξενοδοχοϋπάλληλοι απολύθηκαν πριν την 1η Μαρτίου και επαναπροσλήφθηκαν τότε στο ποσοστό επιδότησης θα συμπεριλαμβάνονται και αυτοί. «Κάνω έκκληση σε όλους να προσλάβουν αυτούς τους ανέργους».
Το δεύτερο σχέδιο που αφορά οικονομικές δραστηριότητες συνδεόμενες με την τουριστική βιομηχανία ή οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό ή οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή καλύπτει τέσσερις περιόδους από 13 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου του 2020 και περιλαμβάνει ποσοστό μείωσης κύκλου εργασιών πέραν του 40% και πέραν του 55%, ανάλογα με την περίοδο με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.
Τρίτο σχέδιο  που αφορά επιχειρήσεις ορισμένων δραστηριοτήτων, καλύπτει τρεις περιόδους από 13 Ιουνίου μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2020 και αφορά επιχειρήσεις με ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών τους πέραν του 35% και πέραν του 40% ανάλογα με την περίοδο με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.
 
Το τέταρτο σχέδιο που αφορά επιχειρήσεις πλήρους αναστολής των εργασιών τους, καλύπτει έξι περιόδους, από 13 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου και με αριθμό εργαζομένων μέχρι 9 αλλά και πέραν των 9 με ποσοστό μισθολογικής επιδότησης στο 60%.

Το πέμπτο σχέδιο απευθύνεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο είναι εγγεγραμμένο ως κανονικός άνεργος στο μητρώο δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λάμβανε ανεργιακό επίδομα για το οποίο έχει εξαντλήσει το δικαίωμα για πληρωμή είτε τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο είτε τον Μάρτιο είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο του 2020.
 
Το ειδικό επίδομα θα ισούται με ποσό €360 για περίοδο ενός μηνός και δεν παρέχεται για οποιαδήποτε περίοδο για την οποία ο άνεργος λαμβάνει ανεργιακό επίδομα, επίδομα ασθενείας, επίδομα μητρότητας, επίδομα πατρότητας, θεσμοθετημένη σύνταξη ή οποιοδήποτε επίδομα από τα ειδικά σχέδια.
 
Για ξενοδοϋπαλλήλους, οι οποίοι είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου του 2020 θα θεωρείται η περίοδος της επιδότησης του ανεργιακού επιδόματος ή ειδικού ανεργιακού επιδόματος ως συνεχής απασχόληση για σκοπούς του σχεδίου αναστολής εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.

 
Η Υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι των νέων Σχεδίων θα είναι γύρω στις 50.000 πρόσωπα.
 
 
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως με το σημερινό νέο πακέτο μέτρων, ολοκληρώνονται α μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω του κορωνοϊού.
 
Επίσης ανακοινώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, πέραν των νέων σχεδίων, ενέκρινε και νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.